Ple Sabadell

El ple crític: ‘Escenes del malestar social’

EL PLE CRÍTIC

La sessió, la darrera del curs polític, va servir per a escenificar el gran malestar social existent a la ciutat i algunes conseqüències de la pèssima gestió de l’era Bustos, absent a la sala.

A la plaça Sant Roc es manifestaren membres de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció denunciant la presència al ple de regidors imputats, malgrat les diverses mocions aprovades per majoria exigint la seva dimissió.

A la sala de plens es van exhibir pancartes contra el tancament de l’ambulatori de Poble Nou i una nombrosa representació del veïns dels barris del nord denunciant els moviments de terres al Parc del Nord. Un veí va ser desallotjar per la Policia Municipal quan, en el punt per autoritzar una operació de crèdit de VIMUSA, va denunciar en veu alta la situació de ruïna d’un bloc de pisos a Can Deu.

Poc després la sessió es va haver d’interrompre quan la Policia Municipal va tancar les portes de la sala i va trepitjar a una senyora, desfermant  crits d’indignació entre el públic. Només la ràpida intervenció de l’alcalde va impedir que la cosa anés a majors.

D’altra banda, la sessió va palesar alguns efectes de la pèssima gestió de l’era Bustos. Així el debat sobre la concessió d’un crèdit de tres milions d’euros per refinançar el deute de VIMUSA va mostrar la crítica situació de l’empresa municipal d’habitatge. El govern municipal no va voler escoltar les raonables demandes de tota la oposició per tal que s’elaborés un Pla de Viabilitat per mirar de redreçar-la.

Així mateix el govern va haver d’escoltar les crítiques per la seva política respecte al Centre d’Esports Sabadell, on va planejar el fantasma de Mercuri. En efecte, el ponent i alcaldable socialista, Josep Ayuso, no va saber explicar per què des del 2004 fins ara s’havien atorgat a fons perdut 248.000 euros anuals a aquesta entitat esportiva, però tampoc va donar satisfacció a les nombroses qüestions plantejades pel seu projecte de concessió administrativa a 30 anys de l’estadi de la Nova Creu Alta a la societat japonesa propietària del club.

La traca final fou el debat de la moció presentada per tots el grups de l’oposició que reclamava la retirada de les terres contaminades i la construcció del Parc del Nord per donar compliment als acords signats fa 14 anys entre l’Ajuntament i la plataforma veïnal que impulsa aquest projecte. El ponent socialista, Ramon Burgués, va haver de suar tinta per explicar l’opacitat de l’equip de govern de tot aquest assumpte. Va salvar els mobles votant a favor de la moció i descarregant tota la seva responsabilitat sobre la Generalitat.

Debat republicà

Des del punt de vista polític la moció del grup socialista, que assumia la petició de la associació Sabadell per la República que demana que el canvi de nom del carrer Alfons XIII pel de II República, fou ric en paradoxes. Així els socialistes que acaben de donar suport en el Congrés dels Diputats a la monarquia arran de l’abdicació de Juan Carlos I, van voler mostrar des de la nostàlgia històrica el seu tarannà republicà.

La moció fou aprovada amb el vot de tots els grups, excepte el PP que va realitzar la contraproposta de dedicar una plaça al rei Felipe VI, on potser es podrien reutilitzar les terres contaminades del Parc del Nord. L’ex cap de llista del PP i ara al grup de no adscrits, Antonio Vega, va votar a favor d’aquesta moció. Un fet que fa pensar que potser la Tercera República està més a prop dels que ens pensem. Fins ara la reivindicació d’un canvi de règim semblava patrimoni exclusiu de les esquerres.

4 Comments