Foto portada: el portaveu del PP, Esteban Gesa. Autor: David B.

‘El ple crític’. Ordenances fiscals i presos polítics

Excepte el preàmbul, de marcat contingut polític, la sessió s’ha desenvolupat amb la reiteració dels arguments per part del govern municipal i l’oposició d’exercicis anteriors sense aportar res de nou.

La sessió ha començat amb una declaració de solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, subscrita per tots els grups municipals, excepte PP i C’s, que ha estat acompanyada per l’exhibició de cartells a favor de la llibertat dels “presos polítics” que no han mostrat els regidors del PSC. A més, els edils d’ERC anaven en el llaç grog en demanda d’aquesta reivindicació i com és habitual els de la Crida per Sabadell amb les samarretes negres denunciant que lluitar contra la corrupció no és cap delicte.

Regidors del govern. Autor: David B.
Regidors del govern. Autor: David B.

De fet, Juli Fernàndez, ponent de la proposta d’ordenances fiscals ha manifestat que havia estat partidari d’ajornar el ple “per la situació política del país”. Només ens ha faltat saber si alguns dels regidors del bloc independentista s’han sumat a la campanya de retirada de diners de les entitats bancàries.

Amb aquests prolegòmens, s’ha passat a debatre la proposta de les ordenances que ha estat com un immens dejà vu respecte als arguments d’exercicis anteriors. Així, com que els principals impostos i taxes com ara l’IAE estan al màxim i no es poden incrementar, la discussió s’ha centrat sobre la taxa de residus, però sense aportar gaires  novetats respecte a sessions anteriors com ara la necessitat de potenciar la recollida selectiva, sota el principi de qui més embruti més pagui.

El regidor d'Economia, Juli Fernàndez. Autor: David B
El regidor d’Economia, Juli Fernàndez. Autor: David B

Com succeeix en cada ple d’ordenances, Carles Rossinyol (CiU) ha demanat que el govern municipal negociï amb l’oposició els impostos i taxes ja que, a partir de la seva aprovació provisional, només es poden presentar al·legacions sobre aquestes sense possibilitat de modificar altres aspectes dels ingressos municipals. La resta de portaveus de l’oposició han insistit, en termes generals, sobre el caràcter “continuista” de les ordenances i en particular d’un seguit de temes relatius a la taxa de residus.

Juli Fernàndez s’ha esforçat en defensar el caràcter “redistributiu i equitatiu” de les ordenances fiscals, tant pel que respecte a les bonificacions com a la tarifació social. També ha insistit que l’increment de la pressió fiscal (1,5 per cent) estarà per sota de la previsió d’augment de l’IPC (1,8 per cent) per la qual cosa, en realitat es rebaixaria aquesta pressió fiscal. Una argumentació que ha estat posada en dubte pels portaveus dels grups opositors.

Finalment, s’ha procedit a la votació on les ordenances fiscals s’han aprovat amb els vots dels grups del quatripartit, els negatius de PP, CiU i C’s i l’abstenció dels dos regidors no adscrits i el PSC.

Foto portada: el portaveu del PP, Esteban Gesa. Autor: David B.