Els micros no han funcionat una estona. A la foto, un funcionari intentant reparar-los. Autor: David B.

‘El ple crític’. Ressaca electoral

El plenari, de pur tràmit, ha estat dominat, des del punt de vista polític, pels diversos xocs entre el grup municipal de CiU i l’equip de govern.

La darrera sessió de l’any ha estat dominada per una certa ressaca després d’aquesta crispada campanya electoral. El ple s’ha iniciat de forma accidentada per l’averia dels micròfons de la primera fila de la bancada on s’asseu part del govern i el grup de CiU. Sota l’atenta mirada del president cessat, Carles Puigdemont, i l’absència dels regidors Lluís Perarnau (Crida per Sabadell) i d’Esteban Gesa (PP), que només ha assistit al començament del ple, el plenari ha entomat una ordre del dia de tràmit a excepció de l’aprovació inicial del Reglament Orgànic Municipal (ROM) amb una sèrie de mesures, entre d’altres coses, per alleugerar el funcionament dels plens.

El portaveu popular, Esteban Gesa, present només a l'inici de la sessió. Autor: David B.
El portaveu popular, Esteban Gesa, present només a l’inici de la sessió. Autor: David B.

Un dictamen defensat per Marisol Martínez, que no ha donat massa detalls sobre el seu contingut, i que és el resultat de la proposta de reforma del grup municipal de Ciutadans. De fet, la ponent ha lloat la tasca del regidor Adrián Hernández en aquest sentit. D’altra banda, Carles Rossinyol (CiU) ha demanat que es pogués canviar de denominació del grup municipal a meitat de mandat, ja que d’aquesta manera la seva formació podria denominar-se PDeCat. Una possibilitat que no es contempla en l’actual reforma del ROM. També, s’ha plantejat l’eventualitat, no prevista en aquest reglament, per tal que els regidors i regidores per baixa de maternitat o malaltia greu puguin votar de forma telemàtica.

Martínez ha defensat el nou Reglament Orgànic Municipal. Autor: David B.
Martínez ha defensat el nou Reglament Orgànic Municipal. Autor: David B.

Les tensions polítiques acumulades en la campanya han esclatat en el punt de l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals. Juli Fernàndez (ERC) ha carregat en termes molts durs contra la tasca opositora de Carles Rossinyol (CiU) (més info: ‘Fernàndez: “Són passat“). Més enllà de les qüestions estrictament locals i de sintonies personals, ERC no ha paït massa el fet que, per segona vegada, no hagi pogut verificar el sorpasso en l’hegemonia del bloc independentista. A això s’ha d’afegir l’evident malestar de Fernàndez de veure’s obligat a deixar l’alcaldia justament en la fase decisiva del procés sobiranista, circumstància que li ha restat protagonisme a favor de Maties Serracant, com ja es va veure amb el ple del mes passat. Per la banda convergent, s’ha de tenir en compte el fet que CiU, que volia formar part del govern municipal, va ser explícitament vetat per les formacions que ara el composen i que fou experimentat per Rossinyol com una qüestió gairebé personal. Així doncs les forces que a la darrera legislatura van anar plegats en la llista de Junts pel Sí i que ara podrien formar un govern de coalició a la Generalitat, estan profundament enfrontades a la nostra ciutat.

Rossinyol, en una intervenció. Autor: David B.
Rossinyol, en una intervenció. Autor: David B.

La picabaralla entre CiU i l’equip de govern s’ha reproduït de forma més atenuada en el debat sobre la moció convergent sobre les mesures a adoptar els dies que a Sabadell es sobrepassin els límits de la contaminació atmosfèrica. Rossinyol ha subratllat que la moció era la translació dels acords al respecte de l’ex conseller de Medi Ambient Josep Rull, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. De fet, el ponent s’ha ofert a deixar el tema sobre la taula per tal de negociar-la. La negativa de l’equip de govern ha provocat que Rossinyol critiqués àcidament la pràctica de l’executiu local de votar en contra de totes les mocions que no han estat proposades o per ells.

Cristian Sánchez, en una intervenció. Autor: David B.
Cristian Sánchez, en la seva intervenció. Autor: David B.

La sessió ha finalitzat amb un nota irònica per part del regidor socialista, Cristian Sánchez, que ha mostrat un notícia de premsa emmarcada on el govern local excepcionalment rectificava en el tema de la flota de vehicles de la Policia Municipal.

Foto portada: els micros no han funcionat una estona. A la foto, un funcionari intentant reparar-los. Autor: David B.