Autor: D.J.

‘El ple crític’. Bon Nadal per anticipat

L’ordre del dia de la sessió ordinària contenia 14 dictamens de tràmit del govern municipal de coalició PSC-Junts i quatre mocions de l’oposició. Dues de les quals s’han sobre la taula. La moció de la Crida sobre la garantia de “transparència” en la celebració de les festes nadalenques ha aixecat la major polseguera política.

La sessió ha estat caldejada per la presència de treballadors municipals i dels sindicats representats al comitè d’empresa de l’Ajuntament (CC.OO, UGT, COS i SPL-CME) que han distribuït una octaveta unitària exigint que “l’alcaldessa es retracti de les declaracions fetes per les xarxes socials” sobre les treballadors del Servei d’Atenció Ciutadana (SAC) al carrer de la Indústria. La cridòria dels treballadors, que no cabien a les cadires destinades al públic a la sala de plens i s’aplegaven al vestíbul, ha provocat que l’alcaldessa Marta Farrés, després d’un avís, ordenés tancar les portes per assegurar el correcte funcionament de la sessió (més info: ‘Malestar dels sindicats amb Farrés‘).

Foto portada: representants dels sindicats de l'Ajuntament, aquest dilluns. Autor: J.d.A.
Representants dels sindicats de l’Ajuntament, aquest dilluns. Autor: J.d.A.

D’altra banda, a la plaça Sant Roc, les Bruixes de Nord han protagonitzat una concentració en protesta de la moció del PP sobre la situació de l’aparcament de la Ronda Collsalarca utilitzat com a magatzem per aquesta entitat. La moció finalment ha estat retirada i es debatrà properament.

El polígon Can Roqueta, exhaurit

La majoria de punts de la part resolutiva han estat de pur tràmit administratiu. La regidora Anna Lara, com en tots els punts sobre menjadors escolars, ha votat en contra de l’adjudicació de la concessió del servei de menjador, alhora que els seus dos companys de grup s’han abstingut.

El dictamen de més rellevància ha estat el relatiu a la modificació del Pla General sobre el polígon industrial de Can Roqueta per tal de canviar la qualificació d’unes parcel·les per a hotel i establiment d’hostaleria. Aquesta qüestió ha desfermat un duel dialèctic entre el ponent socialista, Adrián Hernández, i Joan Mena, portaveu d’En Comú Podem (ECP). Aquest darrer ha justificat l’abstenció del seu grup per la manca de “planificació estratègica” en matèria de política industrial. Hernández ha recollit el guant. Ha lloat la tasca de la seva predecessora, Mar Molina, i ha detallat el conjunt de mesures de planificació estratègica del govern socialista. L’exedil de Cs, ara a les files del PSC, ha aprofitat l’avinentesa per afirmar que ara, a diferència del passat, moltes empreses volen instal·lar-se a la ciutat. Conscients d’això, el govern municipal ha articulat un conjunt de mesures estratègiques per ampliar i millorar l’oferta de sòl industrial, per tal d’atraure riquesa i talent. En qualsevol cas, amb aquesta requalificació, el sòl industrial de Can Roqueta s’ha exhaurit.

Pressupostos participatius

Al quedar sobre la taula l’esmentada moció del PP i la d’ERC sobre el “foment efectiu del català com a llengua d’ús preferent de la corporació”, només s’ha debatut dues mocions.

La regidora de Sabadell En Comú Podem, Alejandra Sandoval. Autor: D.J

La primera, presentada pel EPC i defensada per Alejandra Sandoval (Podem), ha demanat la “posada en marxa d’un procés participatiu sobre els pressupostos municipals” que afectaria a vuit milions d’euros (dos milions per cada any del mandat). La proposta ha trobat el suport de les altres dues formacions que van formar part del govern quatripartit (ERC i Crida) que han reivindicat l’experiència duta a terme en aquest tema en aquell mandat. Gabriel Fernández (ERC), s’ha congratulat irònicament del canvi de posició de Podem. Ara impulsa aquesta moció quan va ser Marta Morell, companya de partit i responsable de l’àrea de Participació Ciutadana, qui va “liquidar” una experiència positiva que continuen realitzant moltes ciutats a tot el món.

La moció, amb una forta càrrega ideològica, ha estat rebutjada amb els vots de Vox, PP, Junts i PSC. L’edil socialista, Mar Molina, s’ha tret el mort de sobre, al·ludint als nombrosos mecanismes de participació i interlocució existents.

Batussa nadalenca

La moció de la Crida, defensada per Oriol Rifer, “per la garantia d’unes celebracions de Nadal transparents i responsables”, ha estat la de major rellevància política. A ningú se l’escapa que l’èxit de públic de festes de Nadal després de la pandèmia, va ser un factor a tenir en compte per explicar els bons resultats de Marta Farrés al centre de la ciutat i més enllà. Rifer ha criticat que, per conèixer el cost real d’aquestes activitats, s’ha de fer una autèntic treball de recerca “arqueològica” entre els expedients, ja que les despeses reals es troben disseminades en múltiples partides. A més, ha reclamat descentralitzar les activitats nadalenques, vetllar pels drets laborals dels treballadors i, a proposta d’EPC, una sèrie de mesures per disminuir l’impacte ambiental. Mena (ECP) ha pujat un esglaó la crítica. Al seu parer, no es tracta només de criticar la feixuga tasca d’haver d’excavar en els expedients per saber el cost real de les activitats, si no si l’Ajuntament es podia permetre el Llaminer, la fira nadalenca, la il·luminació, la cavalcada de Reis… després d’apujar un 15 per cent lineal els impostos municipals (més info: ‘Ens ho podem permetre?‘).

Autor: D.J.
La regidora de Junts i futura regidora de Turisme del govern, Katia Botta. Autor: D.Jiménez.

Katia Botta (Junts), en el seu debut com regidora del govern municipal i en el paper de defensora dels botiguers, ha criticat a aquells que volen “descafeïnar” les activitats del Nadal que han estat un factor important de dinamització del comerç de Sabadell. Aquesta ha estat la mateixa tecla que ha tocat l’edil socialista Montserrat González, responsable de l’àrea. A més de garantir la total transparència de les despeses, ha defensat, amb la vehemència que la caracteritza, el retorn positiu per l’economia de la ciutat d’unes activitats que van atreure a 150.000 visitants.

En el torn de replica s’ha endurit el to del debat, gens d’acord amb l’esperit nadalenc. Rifer ha acusat a González de faltar a la veritat. Ha assegurat que, a l’exercici passat, el govern local va donar la xifra de 700.000 euros i segons els seus comptes les despeses van ser de més d’un milió d’euros. Mena ha observat la contradicció entre el “govern de mà estesa” i l’actitud “defensiva” de González. També li ha dedicat un copet a la regidora d’ERC Sílvia Renom, que havia demanat la presència d’elements “identitaris” en els activitats nadalenques, recomanant-li la elaboració de “cebes caramel·litzades”. Tampoc Montserrat González ha donat resposta a la pregunta de la regidora d’ERC sobre la quantificació d’aquest retorn econòmic. González ha dit que el retorn és “incalculable”.

La moció ha estat rebutjada amb els vots en contra del govern de coalició PSC-Junts, l’abstenció de Vox i a favor de Crida, ERC, ECP i PP

Precs i preguntes

La sessió ha finalitzat amb el punt de precs i preguntes a l’alcaldessa. Vox ha preguntat si com ja van demanar pel 12 d’octubre, l’Ajuntament tenia previst algun acte institucional pel 6 de desembre, Dia de la Constitució. Marta Farrés ha respòs que prenia nota tot observant que havia entitats ciutadanes que ho celebraven. Així mateix, ha derivat al departament de Recursos Humans les preguntes sobre les queixes dels treballadors municipals.

Foto portada: un moment del ple, amb la tinenta d’alcaldessa de Comerç, Montserrat González, en segon terme. Autor: D.Jiménez.

Comments are closed.