El punt més rellevant d’una sessió de tràmit ha estat l’aprovació inicial del traslladat del Parc de Bombers a unes noves instal·lacions al barri de Gràcia. L’alcaldessa, a petició dels grups d’esquerra, ha fet coincidir l’habitual recés de 10 minuts amb la concentració de suport al poble palestí.
L’ordre del dia del ple ordinari de maig, de curta durada, ha constat de 22 dictàmens de la part resolutiva i cinc mocions, tres de les quals han quedat sobre la taula. La majoria de punts que el govern municipal ha portat per a la seva aprovació han estat de pur tràmit. Com els cinc dictàmens per establir els preus públics de les escoles bressol i diversos centres docents o les set declaracions d’especial interès per obres de fusteria i substitució de fibrociment a diferents escoles i a la urbanització del voltant de Santa Fe.
En el punt número 13, no apte per a supersticiosos, el tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, portaveu de Cs al mandat anterior, Adrián Hernández, ha donat la raó a l’interventor, Jesús Francisco Sierra, en la seva discrepància amb el govern local arran la tramitació de la modificació de l’arbrat del passeig de la Plaça Major. El dictamen ha deixat constància de la minuciositat i professionalitat de Sierra.
Guspires al Parc de Bombers
L’únic punt de rellevància de la sessió ha estat l’aprovació provisional del Pla especial per traslladar les instal·lacions del Parc de Bombers, que presta serveis a vuit municipis de la comarca, actualment ubicat a la carretera de Barcelona. Unes dependències que s’havien quedat petites i que seran substituïdes per unes de noves de 6.000 m2 al barri de Gràcia. El dictamen ha estat defensat per Hernández que ha esmentat els informes favorables de la conselleria d’Interior de la Generalitat, dels mateixos bombers i dels tècnics municipals. El pla especial implica un canvi d’usos d’uns terrenys que estaven reservats per construir centres docents. En aquest sentit, explicà, la conselleria d’Ensenyament no ha posat cap obstacle al canvi d’usos, atès que es considera que l’oferta educativa a la zona ja està ben coberta.
El pla especial ha estat aprovat per una àmplia majoria. Només ha comptat amb les objeccions de la Crida per Sabadell que ha votat en contra i En Comú Podem (EPC). Aurora Murillo (Crida) no s’ha mostrat contrària al canvi d’ubicació, sinó a l’indret triat per fer-ho i ha proposat un altre a la Zona Hermètica, arran de la Gran Via, que no ocasionaria tantes molèsties als veïns i estaria millor connectat a la xarxa viària. Hernández l’ha replicat que aquesta proposta només oferta 2.000 m2 i ha estat desestimada pels bombers. En principi, l’executiu local havia pensat en la zona del Portal Sud, però que havien estat els mateixos bombers qui havien demanat la ubicació finalment triada.
Joan Mena (ECP) ha justificat la seva abstenció pel fet que la parcel·la en qüestió està vinculada a l’operació duta a terme en època de Manuel Bustos amb Naturgy per a la instal·lació del Museu del Gas que ha qualificat de “pelotazo”. Hernández no li ha deixat passar, instant-lo a retirar aquesta qualificació ofensiva. Des del punt de vista legal, ningú ha anat als tribunals a denunciar cap actuació il·legal, ni quan la seva formació estava al govern quatripartit. D’altra banda, ha assegurat, la poderosa empresa energètica no ha realitzat cap plusvàlua en tota l’operació. Mena l’ha respòs afirmant que no sempre els pelotazos són il·legals i que en aquest cas l’Ajuntament haurà de pagar dues vegades pel Museu del Gas, ara vuit i futura seu d’un complex museístic. Tanmateix, aquestes guspires dialèctiques no ha provocat cap incendi polític en el saló de plens.
Santi Valls (ERC) ha defensat el vot favorable a un projecte que comptava amb l’aval dels professionals del sector. Tanmateix, com també ha apuntat Mena, queda pendent quin ús s’ha de donar a l’actual edifici dels bombers. L’edil republicà ha proposat que podria ser una ubicació idònia per la reclamada biblioteca del barri de Gràcia.
Desconnexió digital
A petició de l’edil de la Crida, Oriol Rifé, secundada per Mena i Sílvia Renom (ERC), l’alcaldessa ha avançat el recés de la sessió per fer coincidir amb la concentració del concentració de suport al poble palestí i contra el “genocidi” perpetrat per l’Estat d’Israel, convocada a la plaça Sant Roc.
La sessió ha finalitzat amb dues mocions on l’administració local té migrades competències. D’una banda, la presentada per la plataforma Aixeca el Cap a través de l’Associació de Mares i Pares del CEIP Samuntada per regular i restringir l’ús dels mòbils en els centres de primària i secundària. La moció ha donat pau a un debat de caràcter especulatiu sobre els efectes de l’ús massiu d’aquests dispositius digitals que han transformat la vida quotidiana. Especialment, entre els infants i adolescents. La moció ha estat aprovada amb més abstencions (PSC, Junts, ECP i PP) que vots a favor pels aspectes positius de les pantalles, degudament regulades, com una eina útil del procés educatiu i per l’adquisició d’habilitats digitals. En un alienament poc habitual, ERC, Crida i Vox, han votat a favor.
La moció dels Comuns, que havia estat deixada sobre la taula, “per facilitar la garantia de les persones amb discapacitat intel·lectual”, ha estat aprovada amb l’única abstenció de Vox. La seva portaveu, Nuria Acacio, ho ha justificat per la suposada discriminació als homes que es dediquen a l’atenció d’aquestes persones. Un argument replicat des dels grups d’esquerres amb la dada que més del 80 de les persones que treballen en les cures són dones. Per a satisfacció de tots els presents, PSC, ERC i Crida han decidit deixar sobre la taula les seves respectives mocions que haurien allargat un parell d’hores més la sessió.
Foto portada: intervenció de la portaveu de la plataforma Aixeca el Cap, al ple municipal. Autor: J.d.A.