El tinent d'alcaldessa d'Urbanisme, Adrián Hernández. Autor: J.d.A.

‘El ple crític’. Caixa o faixa en el pàrquing del Passeig

Dos han estat els punts més rellevants d’aquesta curta sessió. D’una banda, la qüestió dels pàrquings i la mobilitat al Centre. De l’altra, les opcions polítiques per entomar el greu problema dels preus disparats del lloguer dels habitatges i les seves dures conseqüències socials.

L’ordre del dia de la sessió ordinària de desembre ha constat de 12 dictàmens a la part resolutiva i una moció d’ERC. De manera que, en comparació amb altres plens maratonians, aquest ha estat breu, de només tres hores de duració.

Les pròrrogues del contracte programa de Ràdio Sabadell i del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) ha propiciat un cert debat polític. Respecte a la primera qüestió, Joan Mena, d’En Comú Podem (EPC) i Gabriel Fernández (ERC) han assenyalat l’anòmala circumstància que, des de fa sis anys, l’emissora municipal no tingui director/a. Tots dos s’han ofert a col·laborar en el procés de selecció per assolir la majoria qualificada per triar-ho i garantir la correcta prestació d’aquest servei públic. La resposta del tinent d’alcalde i diputat socialista, Pol Gibert, responsable polític de l’àrea, ha deixat traslluir que aquesta no és precisament una de les seves prioritats. Tampoc s’ha tancat a entomar aquesta qüestió pendent; especialment, si tenim en compte el procediment seguit per designar recentment al Síndic Municipal de Greuges.

Què fer amb la caixa del Passeig?

El punt de major rellevància del plenari portat pel govern municipal ha estat el relatiu al rescat de la concessionària SABA del pàrquing de la plaça del Dr. Robert (més info: ‘S’aprova per segon cop el rescat del pàrquing de Doctor Robert‘). Ara farà uns quatre anys, a l’inici de l’anterior mandat, l’Ajuntament va comprar per 4,8 milions d’euros l’aparcament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) -anomenat la caixa– per unificar-los i crear un macropàrquing.

Foto portada: vista general dels regidors durant el ple de desembre de 2023. Autor: J.d.A.
Foto portada: vista general dels regidors durant el ple de desembre de 2023. Autor: J.d.A.

Adrián Hernández ha estat l’encarregat de defensar el dictamen que ha emmarcat dins l’ambiciós projecte de remodelació de la mobilitat al Centre, de la plaça de les Dones del Tèxtil (antiga plaça Marcet) al començament de la Rambla. Aquesta actuació, segons Hernández, permetrà modificar les actuals entrades i sortides del pàrquing del Dr. Robert, treure places d’aparcament en superfície al Centre i eliminar l’aparcament del Vapor Turull, guanyant espais per vianants i zones verdes.  Tot el seu discurs ha estat travessat per la consideració pragmàtica que es podria resumir així: ‘ja que tenim la caixa feta, alguna cosa haurem de fer amb ella’.

Aquesta argumentació s’ha trobat amb l’oposició frontal d’EPC i Crida per Sabadell i més matissada d’ERC que s’ha abstingut. A parer de Mena, el govern municipal cau en una greu contradicció a l’impulsar una zona de baixes emissions i proclamar que volen reduir la circulació de vehicles privat, alhora que aposta per instal·lar un macroaparcament que propicia l’ús del vehicle privat per anar al Centre. Anna Lara (Crida) ha esgrimit uns arguments molt semblants, però a diferencia de EPC que ha votat en contra, la Crida ho fet a favor amb la peregrina idea que així el govern municipal no tindrà excuses i podrà tancar un espai soterrat de la seva propietat. Ara bé, ni l’un i l’altra han dit què s’ha de fer amb la caixa. Lara ha posat de relleu la manca de planificació a l’impulsar aquesta operació sense tenir prèviament un pla d’aparcaments.

Ideologia de l’habitatge

La sessió ha finalitzat amb el debat de la moció d’ERC, defensada per Santi Valls, per tal que el govern central faci efectiva la Llei estatal de l’habitatge que permet la regulació dels preus dels lloguers en les zones urbanísticament tensionades com ho és Sabadell.

La portaveu de la Crida, Anna Lara. Autor: J.d.A.
La portaveu de la Crida, Anna Lara. Autor: J.d.A.

La discussió d’aquest greu problema, que afecta a la vida de molts ciutadans i especialment als joves, ha mostrat les fronteres ideològiques entre dreta i esquerra respecte als límits del dret a la propietat -el més sagrat dels drets segons Karl Marx- i les facultats de les administracions públiques per intervenir en el lliure mercat capitalista, en aquest cas de l’habitatge. Cuca Santos (PP) i César Gil (Vox) han votat en contra qualificant de fracàs les polítiques de regulació dels preus dels lloguers implementats a d’altres països. Confien -com diria Adam Smith- en la “mà secreta del mercat” com a solució del problema social derivats del preus prohibitius de l’habitatge. Al seu parer, la solució rau en la construcció d’habitatge públic i donar “seguretat jurídica” als propietaris dels pisos per tal que els posin en el mercat, fent així baixar els preu dels lloguers. Tanmateix, l’evolució del mercat ‘lliure’ de l’habitatge en els darrers anys demostra que, sense regulació pública, els preus tendeixen a créixer sense aturador a les grans ciutats.  

Des de Junts per Sabadell, Katia Botta, ha posat l’èmfasi en la invasió de competències de l’Estat en aquesta matèria i no ha volgut entrar al fons de la qüestió. Com era d’esperar EPC i Crida han votat a favor de la moció d’Esquerra al considerar que és una obligació de les administracions públiques intervenir en el mercat capitalista per garantir un dret tan bàsic com és l’habitatge.

Amb aquesta correlació de forces, el vot del PSC ha estat decisiu per tal que la moció prosperés. Eloi Cortés, que ha defensat la llei estatal aprovada pel seu partit, ha adduït pretextos formals per abstenir-se, com els seus socis de govern de Junts. No obstant, d’aquesta manera ha permès que la moció s’aprovés i alhora ocupar una posició de centralitat entre la dreta i l’extrema dreta i les tres formacions a la seva esquerra.    

Foto portada: el tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, Adrián Hernández. Autor: J.d.A.

Comments are closed.