‘El ple crític’. Congeladors i convenis col·lectius

La ratificació del conveni  col·lectiu dels funcionaris i treballadors municipals ha centrat la sessió extraordinària on la situació de la Policia Municipal ha estat l’únic tema objecte de debat. A més s’ha aprovat la modificació de la plantilla del personal.

Després de quasi quatre anys i més de 200 hores de complicades negociacions s’ha aprovat el conveni col·lectiu que havia provocat nombroses crítiques i mobilitzacions per part de la representació sindical dels treballadors municipals. Tanmateix no deixa de cridar l’atenció que l’acord s’hagi subscrit pocs dies abans de les eleccions sindicals a l’ajuntament de Sabadell i a dos mesos dels comicis locals. Sembla doncs que l’equip de govern ha volgut resoldre una delicada qüestió que s’arrossegava des d’inicis del mandat i que podria interferir en les eleccions sindicals on la Coordinadora Obrera Sindical (COS), propera a l’esquerra independentista, aspira per primera vegada a obtenir representació en el comitè d’empresa.

En qualsevol cas, el conveni ha estat aprovat per tots els grups municipals, excepte el PP degut a l’absència del seu únic regidor, i del PDeCat que s’ha abstingut adduint defectes jurídics de forma. Certament, era molt difícil votar en contra atès que el conveni té el suport dels dos sindicats majoritaris, CC.OO i UGT, i un ampli suport en les assemblees dels treballadors; però que no ha estat subscrit pel Sindicat de Policia Local-Cos Mossos d’Esquadra.




L’únic debat polític ha estat l’encetat pel portaveu de C’s Adrián Hernández qui en la seva intervenció ha apuntat a la “manca de confiança” de la Policia Municipal que “es senten cremats” amb l’equip de govern. Així mateix ha indicat que durant els darrers anys l’equip de govern havia “congelat” la negociació que ara havia “descongelat” per interès polític.

Eduard Navarro (Unitat pel Canvi) ha sortit al pas d’aquesta darrera afirmació dient que en cap moment s’havia ni congelat ni descongelat la negociació i que si s’havia retardat ha estat per la complexitat del tema i per la situació creada per les retallades arran de la crisi econòmica. Potser ni Navarro ni Hernàndez s’han adonat que tantes operacions de congelació i descongelació poden arribar a alterar perillosament la qualitat d’un producte.

També, Juli Fernàndez (ERC) ha volgut replicar a Hernández a qui l’ha acusat “d’utilitzar la seguretat amb finalitats partidistes”. El mateix argument que va emprar respecte a les crítiques de l’oposició respecte a la retirada de l’Hospital Taulí de l’oncologia pediàtrica i que portat a l’extrem faria molt difícil la tasca de l’oposició.

Lluís Perarnau (Crida per Sabadell), com a responsable polític de la Policia Municipal, s’ha vist obligat a intervenir en la discussió per a desmentir les afirmacions d’Hernández a qui ha acusat de “qüestionar la professionalitat del cos de policia”. D’aquesta manera ha servit en safata la rèplica del portaveu de Cs qui li ha tornat la pilota assegurant que ha estat Perarnau qui amb les seves actituds sovint ha “posat en dubte la professionalitat” del cos.

Els emoluments del secretari

La modificació de la plantilla del personal ha estat aprovada per tots els grups municipals, llevat del PDeCat. El seu portaveu Carles Rossinyol ha justificat el seu vot pels dubtes que suscita el fet que s’atorgui un complement retributiu de 6.800 euros anuals al secretari municipal per una sèrie de tasques que al seu parer son inherents a les seves funcions.

Foto portada: El regidor de Recursos Humans, Edu Navarro. Autor: David B. 

Comments are closed.