Ple maig

‘El ple crític’. Discoteques i Pegasus

A diferència d’altres interminables plenaris, la sessió de maig ha estat d’una infreqüent brevetat de només quatre hores de durada. A la part resolutiva, s’aprovà provisionalment la regulació de l’oci nocturn. A la part deliberativa, la moció d’ERC, a la que s’afegiren Junts i Crida, sobre el cas Pegasus propicià una animat debat polític.

La sessió ha començat amb una escurçada intervenció de la Síndica Municipal de Greuges, a la que han assistit diversos síndics municipals,que pronuncià un discurs molt crític amb l’administració local.  

La major part del 16 punts de la part resolutiva han estat dedicats, com en el ple passat, a aprovar subvencions a diverses entitats com ara l’ADENC, Associació Defensa Forestal, Secretariado Gitano, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Open Arms o Comissió d’Ajuda al Refugiat. Totes elles foren aprovades per unanimitat. A veure qui és el guapo que s’atreveix a votar en contra?

L’únic punt d’interès radicà en la resolució d’al·legacions i l’aprovació provisional del reglament de usos d’oci nocturn i habitatges turístics. Una qüestió que, a Sabadell, està condicionada per l’experiència de la Zona Hermètica (ZH). En el ple anterior aquest esperat dictamen va quedar sobre la taula. Al tractar-se d’una modificació del Pla General d’Urbanisme requereix una majoria qualificada de 14 vots i a la sessió del mes passat l’absència d’un regidor de Junts impedia assolir aquesta xifra. De fet, Lluís Perarnau (Crida per Sabadell) ha demanat explicacions del motiu pel qual s’ha ajornat el debat d’aquest punt. L’alcaldessa Marta Farrés ha fet veure que no l’ha sentit.

El punt s’ha aprovat amb els vots de PSC, Morell i Junts i l’abstenció dels altres tres grups de l’oposició. De fet, el debat ha transcorregut en termes correctes i raonables. Tothom ha coincidit en aprendre de l’experiència de la ZH per evitar una concentració de locals d’oci i una mena de Zona Hermètica 2. El tancament de la ZH es va fer sense donar cap oferta d’oci nocturn a una ciutat de més de 200.000 que ha generat -per així dir-ho- l’efecte de la macrodiscoteca Waka, al terme municipal de Sant Quirze del Vallès, on l’Ajuntament de Sabadell no té cap competència. Un local esquitxat per nombrosos incidents de xenofòbia i masclisme, com han assenyalat José Luís Fernández (Cs) i Santi Valls (ERC).

En qualsevol cas, en aquest tema l’Ajuntament ha anat de pal a pal: d’impulsar la ZH amb Antoni Farrés a clausurar-la amb Manuel Bustos. Potser, ara es trobarà un cert equilibri en l’oferta d’oci nocturn que la ciutat necessita. D’altra banda, Valls ha expressat el temor que, amb aquesta normativa, es podrien construir dos macrodiscoteques a Sant Pau de Riu-Sec. Un recança que Mar Molina, regidora d’Urbanisme, ha intentat esvair amb el Pla Parcial de Sant Pau de Riu-Sec, que s’està tramitant i que acotarà aquesta qüestió.

Quartet de mocions

A la part deliberativa o de control s’han presentat quatre mocions, encara que la darrera per denunciar el Catalangate, presentada per ERC, a la que s’han afegit com a proposants Junts i Crida, ha estat la de major interès polític. Les tres primeres, dedicades a qüestions socials i mediambientals s’han aprovat per unanimitat. A la primera, de l’Associació Esportiva Cinc Quilòmetres de Sabadell, per una ciutat més inclusiva a les persones discapacitades, va sortir el tema de la recuperació del servei d’oncologia infantil a l’Hospital Taulí, inclòs en un punt de la moció. Però ningú ha volgut fer sang amb el tema.

La segona, presentada per  la Crida, a la qual es sumà ERC, ha proposat la creació d’un Pla Territorial Sectorial Agrari del Vallès que donaria dimensió supramunicipal al parc agrari sabadellenc. Ciutadans aconseguí el vot de tots els grups a la seva proposició d’implantació d’una xarxa de refugis climàtics -com han fet altres municipis- per prevenir les onades de calor en el context de la lluita contra el canvi climàtic.

Gabriel Fernàndez, portaveu del grup municipal i candidat a l’alcaldia per ERC, ha entonat una emfàtica denúncia de “l’espionatge massiu” a líder independentistes amb el programa israelià Pegasus, suposadament a càrrec del CNI. Una prova més del caràcter repressiu de l’Estat espanyol, i del tot s’hi val contra l’independentisme, que només ha reaccionat contra l’espionatge massiu quan ha afectat al president i la ministra de defensa del govern espanyol. Un relat recolzat amb matisos per Junts i Crida.

De l’altre cantó, Adrian Hernàndez (Cs), que ha tornat al saló de plens després de gaudir el permís de paternitat, ha assenyalat la doble vara de mesurar del partits independentistes en el tema. Així ha recordat com, al maig del 2018, aquests mateixos partits van impedir la creació d’una comissió d’investigació al Parlament de Catalunya arran de la intervenció d’una nombrosa documentació sobre seguiments il·legals a polítics i periodistes contraris a la secessió realitzada pels Mossos d’Esquadra.

Eloi Cortés (PSC) s’ha recolzat en aquest argument i, com era d’esperar, ha al·ludit al fet que Pedro Sánchez i Margarita Robles també han estat espiats per Pegasus. Així ha condemnat qualsevol intervenció de les comunicacions privades sense autorització judicial ja sigui a independentistes o constitucionalistes.

Finalment, la moció ha estat aprovada amb els vots a favor de Morell, Junts, Crida i ERC i els vots en contra de PSC i Cs. En un alineament habitual quan el tema gira entorn a la qüestió nacional.

Més informació:

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: una imatge general del ple de maig. Autor: David B.

Comments are closed.