Foto portada: l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, a la sala de plens, aquest dilluns. Autor: David Jiménez.

‘El ple crític’. El conveni del Museu del Gas

La moció sobre el Museu del Gas ha estat la qüestió més important abordada a la sessió. El seu debat ha permès visualitzar la manca de cura en la defensa dels interessos del municipi en aquest tema dels diferents partits que han passat per l’alcaldia des del 2018, quan el museu va tancar les portes.

La sessió ordinària de setembre ha estat relativament curta de tres hores de duració. L’ordre del dia només constava de nou punts en la part resolutiva i tres mocions dels grups de l’oposició.

Els punts més rellevants de la sessió han estat dos convenis. El primer sobre la cessió de terrenys a la conselleria d’Ensenyament de la Generalitat per a la construcció de l’edifici de l’IES Arraona al barri de Can Llong que permeti desmuntar els barracons que, per vergonya pròpia i aliena, funcionen des de fa una dècada. El conveni entre les dues administracions -segons ha manifestat Eloi Cortés des del govern municipal- havia caducat i s’havia de renovar, especialment per incloure la renuncia de 600 metres quadrats de la Generalitat afectats per la servituds d’ADIF per la proximitat de les vies fèrries al futur edifici.

El portaveu de Sabadell En Comú Podem, Joan Mena, al ple. Autor: D.Jiménez.
El portaveu de Sabadell En Comú Podem, Joan Mena, al ple. Autor: D.Jiménez.

Joan Mena, portaveu de Sabadell En Comú Podem, li ha preguntat si en aquesta pròrroga es mantenia el pagament de 900.000 euros a càrrec de l’Ajuntament de Sabadell. Cortés li ha respòs que això estava pendent de la reunió tècnica sobre el tema entre ambdues administracions de la qual seria puntualment informat. El dictamen ha estat aprovat amb les abstencions de Junts per Sabadell i Vox (més info: ‘Cedit de nou el solar que ha d’acollir l’institut Arraona‘).

Llum de gas

La qüestió més rellevant abordada pel plenari ha estat el debat de la moció dels Comuns sobre el Museu del Gas que s’havia deixat sobre la taula al darrer ple abans de les vacances estivals.

La primera notícia sobre l’operació de compra del Museu del Gas, tancat des de l’any 2018, a la poderosa companyia Naturgy (abans Gas Natural) va ser anunciada per l’alcaldessa en la campanya de les recents municipals. Una actuació que ha estat criticada per Anna Lara (Crida per Sabadell) per electoralista i que ha obligat a l’alcaldessa, Marta Farrés, a replicar que això formava part del seu programa electoral i que la ciutadania tenia dret a saber el que votava.

En defensa de la moció, Mena ha argumentat que la poderosa companyia Naturgy va ser generosament recompensada, segons el conveni del 2006, per la instal·lació del Museu de Gas amb la requalificació com a zona edificable d’unes naus al carrer Buxeda de 3.400 metres quadrats que li permeten realitzar importants plusvàlues. Al seu parer, ha estat la companyia qui ha incomplert el conveni, en conseqüència demana que el govern municipal insti a l’empresa a reobrir el Museu del Gas o en cas contrari, cedir-lo gratuïtament al municipi. No es pot permeté -rematà- pagar dos cops per aquest equipament que realitzarà una sucosa plusvàlua per la requalificació dels terrenys. Una companyia que a l’exercici passat va declarar més de 1.000 milions d’euros de beneficis.

Els regidors de la Crida en primera instància. En segon terme, Vox i el PP. Autor: D.Jiménez.
Els regidors de la Crida en primera instància. En segon terme, Vox i el PP. Autor: D.Jiménez.

Adrián Hernández, ex portaveu de Cs al mandat anterior ara en les files del PSC, ha estat l’encarregat de defensar la posició de l’equip de govern. Els redactors del conveni del 2006 entre Gas Natural i l’Ajuntament de Sabadell, sent alcalde Manuel Bustos, no van incloure els temps durant el qual el Museu havia d’estar obert al públic. Ara bé, segons la Llei de Contractació de 2016, si en els convenis no es concreta la duració, s’estableix un termini de quatre anys que en el cas del Museu del Gas s’exhaurí l’octubre del 2020. Fins aquell moment, l’Ajuntament podia haver reclamat a la companyia el compliment del conveni, però ara legalment -assegurà Hernández- no pot reclamar la cessió de l’equipament.

Seguidament ha donat lectura, amb delectació, a la bateria de preguntes que el grup municipal del PSC va plantejar a l’aleshores alcalde de la Crida per Sabadell, Maties Serracant, sobre el tema on aquest respongué que l’Ajuntament no podia fer res ja que es tractava d’un equipament privat i es plantejava la opció de lloguer o compra que no es va concretar. Un argument amb efecte bumerang. Com li va recordar Mena, durant un any i mig l’equip de govern de Marta Farrés tampoc va fer res per reclamar a Naturgy el compliment del conveni. Per la seva banda, Lara, va manifestar que en el seu dia Entesa per Sabadell, ara integrada en la Crida, va manifestar les seves discrepàncies sobre el conveni del 2006 i va plantejar la pregunta del milió: si es parla de comprar l’edifici, de quants diners es tracta? No hi va haver resposta, malgrat la insistència de la portaveu de la Crida.

Per la seva banda, Lluís Matas (Junts) va arrenglar-se incondicionalment amb el govern municipal, argumentant que no posarien “pals a rodes” a un projecte museístic de tanta envergadura. Fins i tot, va recordar els orígens catalans de l’empresa i al seu fundador Pere Duran Farell. Dona la impressió que Matas està esperant que Carles Puigdemont doni llum verda a la investidura de Pedro Sánchez, per integrar-se en el govern local socialista. Finalment, la moció ha estat rebutjada amb els vots en contra de PSC i Junts, a favor de EPC, ERC i Crida i l’abstenció de PP i Vox (més info: ‘Obligats a passar per caixa per comprar el Museu del Gas‘).

Segons la física elemental les matèries, com per exemple l’aigua, poden experimentar tres estats: sòlid, líquid i gasós. De moment, la qüestió del Museu del Gas ha passat de l’estat gasós, d’ençà al seu tancament, a l’estat líquid després de l’anunci de l’alcaldessa a la campanya electoral. Esperem que, ben aviat, arribi a l’estat sòlid. És a dir, quan sapiguem els termes concrets de l’operació i l’eventual cost per l’erari públic si finalment s’acaba comprant

Incúries transversals  

La moció ha tingut la virtualitat de reconstruir les vicissituds del Museu del Gas i la incúria en la defensa dels interessos de la ciutat per part de totes les forces que han estat en el govern municipal des de que el Museu va tancar. En primer lloc, l’alcalde socialista Manuel Bustos, amb el seu successor Juan Carlos Sánchez com a responsable d’Urbanisme a l’època, que van signar un conveni que no establia una clàusula tan elemental com la durada de les activitats del Museu del Gas a la ciutat. En segon lloc, els alcaldes Juli Fernàndez (ERC), Maties Serracant (Crida) i Marta Farrés (PSC) que no exigiren a Gas Natural/Naturgy el compliment del conveni quan estaven dintre dels terminis legals per fer-ho.

De manera que, segons les informacions disponibles, l’empresa del gas seria la gran beneficiada en aquest tema. D’una banda, va aconseguir la revalorització immobiliària de unes naus industrial a canvi d’instal·lar el museu a Sabadell. Ara, podria cobrar per segona pel mateix l’edifici.  

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, a la sala de plens, aquest dilluns. Autor: David Jiménez.

Comments are closed.