Veïns d'Espronceda al ple. Autor: David B.

‘El ple crític’. La metàfora de la plaga de xinxes

La sessió de juliol, que assenyala el final del curs polític, ha posat sobre la taula la creixent degradació que pateixen els barris de la ciutat. La pèssima gestió de la plaga de xinxes d’Espronceda i la resposta veïnal ha tingut l’efecte d’un avís en tota regla.

Al matí el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va signar al saló de plens el llibre d’honor de l’Ajuntament, sota la mirada de Carles Puigdemont que continua presidint-la. A aquestes alçades s’ignora si realment la Generalitat ha fet la fotografia oficial de Torra o la lògica legitimista impedeix que aquesta sigui feta i distribuïda als municipis del país.

Aquesta era la primera sessió en què entrava en vigor el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM), concebut entre altres coses per alleugerir el funcionament del plens i fer efectiu el vot telemàtic. En el primer cas, l’alcalde Serracant va administrar amb flexibilitat la nova distribució dels temps; en el segon cas un error tècnic va impedir el vot telemàtic de la regidora d’Unitat pel Canvi (UpC), Elena Hinojo, de baixa de maternitat, que ha hagut de personar-se a meitat de la sessió per a garantir la majoria de l’equip de govern.

El debat sobre el document de Millores de la Mobilitat i de l’Espai Públic al Centre ha remogut per enèsima vegada la qüestió de l’estat del Passeig de la Plaça Major. El dictamen, defensat per Juli Fernàndez com la majoria de punts de la sessió, només consistia en algunes modificacions al text presentat ara fa un any. L’oposició no ha desaprofitat l’oportunitat per llençar dures crítiques al govern municipal amb l’argument que després de tres anys al poder, ni s’ha fet un Pla de Mobilitat, ni es tenen les idees clares sobre el que s’ha de fer al centre de la ciutat, ni tampoc s’han implementat els projectes que es difongueren l’any passat sobre el Passeig.

Juli Fernàndez (ERC) ha intentar rebatre aquestes crítiques amb un cert triomfalisme i assegurant que aviat la reforma del Passeig amb “aigua, verd i ombra” seria una realitat. Tanmateix, després de tantes promeses, l’única resposta convincent serà que efectivament la tantes vegades anunciada reforma es materialitzi. El fet és que el dictamen s’aprovà gràcies al vot de qualitat de l’alcalde, donat l’empat a 13 regidors.

Xinxes, crítiques i autocrítiques

Des del punt de vista polític, el punt fort de la sessió ha estat el debat de les dues mocions de Ciutadans (C’s) i PSC sobre la plaga de xinxes al barri d’Espronceda que incomprensiblement no es presentaren de forma conjunta. La discussió d’aquesta moció ha estat precedida per una altra dels quatre partits del govern en contra del desallotjament de l’Obrera.

Foto portada: el representant de l'Obrera, a la sala de plens. Autor: David B.
El representant de l’Obrera, a la sala de plens. Autor: David B.

Remedios López, representant de l’Associació de Veïns d’Espronceda, ha pronunciat un dur al·legat contra la incompetència i manca de sensibilitat del goven local sobre la brutícia i l’abandonament del barri que ha estat la causa de la plaga de xinxes. Així va recordar que fa un any les associacions veïnals del seu barri i Campoamor presentaren una altra moció sobre la preocupant situació d’aquests populosos barris de la zona sud que fou rebutjada per l’equip de govern amb l’argument que ja s’estava treballant en el tema. López fou contundent al denunciar que tot foren promeses buides i que no s’havia fet res. Igualment va assenyalar com, després de mesos de desídia, el ressò de les protestes veïnals als mitjans de comunicació ha aconseguit que immediatament s’hagués procedit a la neteja del barri i la retirada de mobles i altres estris domèstics que feia setmanes estaven als carrers i que han estat la causa de la plaga de xinxes.

Tanmateix, l’aspecte més rellevant de la seva intervenció ha estat la seriosa advertència sobre la creixent degradació dels barris de la ciutat del qual ha responsabilitzat a l’equip de govern a qui ha acusat de no adonar-se dels greus problemes de tot ordre que s’estan gestant als barris de Sabadell.

Intervenció de la representant de l'AA.VV Espronceda. Autor: David B.
Intervenció de la representant de l’AA.VV Espronceda. Autor: David B.

Adrián Hernández (C’s) i la resta de portaveus de l’oposició no han deixat passar l’oportunitat, amb la sala plena de veïns d’Esproncenda, per criticar la incompetència del govern municipal i en particular del titular de la regidoria de Sanitat, Ramon Vidal (UpC) qui en principi va negar l’existència de la plaga i havia recomanat als veïns que es fessin càrrec de les despeses de la desinfecció. Una actitud que va desfermar la indignació veïnal i que va tenir que ser rectificada per l’alcalde.

L’anunci per part de Marisol Martínez (Guanyem Sabadell) que votaria a favor de la moció de C’s ha indicat que a l’equip de govern no li quedava altra opció que recolzar-la o recollir una dura derrota agreujada per la divisió de la coalició quatripartita. Tanmateix Martínez, a l’igual que el portaveu d’ERC, Xavier Guerrero, han tirat pilotes fora culpant de la situació a l’empresa SMATSA. Veritablement, ha estat Glòria Rubio (Crida per Sabadell) qui ha salvat els mobles del govern municipal, doncs ha entomat sense complexos l’autocrítica per la deficient actuació municipal, sense descarregar la seva responsabilitat en tercers. També, per què a petició d’alguns veïns, ha fet la seva intervenció en llengua castellana.

Foto portada: Berlanga, Serracant i Fernàndez
Berlanga, Serracant i Fernàndez, al ple. Autor: David B.

Tot al contrari que el responsable del desgavell, Ramon Vidal, que no ha tingut la sensibilitat per canviar d’idioma, ha intentat negar l’existència de la plaga i ha defensat l’actuació municipal amb una mínima, quasi imperceptible, autocrítica. Una desafortunada intervenció que ha provocat la contundent rèplica d’Adrián Hernández que ha titllat “d’inacceptable” el seu posicionament, tot afegint que havia deixat als barris del sud “una imatge del govern irrecuperable”.

El PSC no va tenir la suficient cintura política per retirar la seva moció quan tot ja s’havia dit i ha insistit en què fos discutida i votada. La resta de grups s’han negat a repetir el debat. A diferència de la proposició de C’s, aprovada per unanimitat, aquesta també ha estat aprovada, però amb el vot en contra del quatripartit en absència de dues de les seves regidores, potser per acabar el ple amb una aparença d’unitat.

Càrrecs, pancartes i càterings

L’oposició ha aprofitat el punt de precs i preguntes per intentar posar a l’alcalde Serracant contra les cordes. C’s, PSC i CiU li plantejaren la qüestió de la compatibilitat dels càrrecs de Juli Fernàndez com a responsable de les principals regidories de l’Ajuntament amb la de delegat de la Generalitat a Barcelona. José Luis Fernández (C’s) s’interessà sobre quan pensava complir la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre els símbols partidistes en directa al·lusió a la pancarta sobre la llibertat dels presos polítics a la façana de l’Ajuntament. Ayuso li preguntà sobre el codi ètic municipal i el règim de incompatibilitats derivat de la contracció del servei de càtering a una empresa d’un regidor de la Corporació Municipal, apuntant, sense esmentar-lo, a l’edil no adscrit Carles Bosch.

L’alcalde Serracant va negar tant que hi hagués “cap problema” en l’acumulació de càrrecs de Juli Fernàndez, com que l’esmentada pancarta fos partidista. Això sí, va concedir que revisaria la situació de la contractació amb empreses vinculades a regidors de l’Ajuntament. Acabat el plenari va donar la impressió que molts regidors de l’equip de govern ha fet precs perquè la pròxima sessió no serà fins a finals de setembre.

Foto portada: veïns d’Espronceda. Autor: David B. 

Comments are closed.