Foto portada: una de les votacions del ple de novembre. Autor: D.Jiménez.

‘El ple crític’. Llarga sessió borrascosa

La sessió ordinària de novembre, amb 24 dictàmens de l’equip de govern i sis mocions, una de les quals s’ha retirat, s’ha perllongat durant gairebé sis hores. L’elecció del Síndic Municipal de Greuges, les concentracions de protesta contra la pujada d’impostos i el debat de les mocions amb forta càrrega ideològica han determinat un plenari tens i amb moments de crispació.  

Aquest mateix dilluns es complien onze anys de l’esclat del cas Mercuri. Per una d’aquelles malicioses casualitats del destí, al matí s’havia celebrat als Jutjats de l’Eix Macià la tercera i darrera sessió de cas del pendrive que va finalitzar amb un llagrimós al·legat final de l’exalcalde de Sabadell que reivindicà la seva innocència i ser víctima d’una “persecució política”.

D’altra banda, la convocatòria de dues concentracions davant l’Ajuntament per a protestar contra la pujada del 15 per lineal de les taxes i impostos municipals, ha propiciat un fort dispositiu de la Policia Municipal, potser per a prevenir els incidents que per aquest tema s’han succeït recentment a Manresa.

Greuges pel Síndic Municipal

El plenari va començar fort, a les 5 de la tarda, amb l’elecció del Síndic Municipal de Greuges, que estava precedida per una certa polèmica i picabaralles entre Eva Abellan, que aspirava a renovar el seu mandat, i Josep Escartín que ho havia estat durant 12 anys pròrrogues incloses. L’elecció del Síndic precisava d’una majoria qualificada de 18 vots en primera votació i de 17 en la segona.

Abans de la votació ha pres la paraula Manuel Navas, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS), que ha pronunciat una duríssima crítica per la manera com s’ha fet l’elecció, qualificada de “cúmulo de despropósitos” i de “desatinos inexplicables”, tot manifestant el seu suport a Abellán. De fet, l’elecció d’Escartín estava assegurada ja que comptava amb el suport d’entrada de 17 vots, (14 PSC, 2 Junts per Sabadell i 1 PP). La votació ha mostrat dues sorpreses. D’una banda, l’abstenció d’ERC que, malgrat donar suport a Abellan, ha justificat la seva abstenció per atorgar un vot de confiança a Escartín per tal que sigui el Síndic de tothom. D’altra, el vot favorable del dos regidors de Vox que cerquen trencar el cordó sanitari al que estan sotmesos per part de la resta grups del Consistori.

Josep Escartín, de nou Síndic, després de ser escollit. Autor: J.d.A
Josep Escartín, de nou Síndic, després de ser escollit. Autor: J.d.A

Joan Mena, En Comú Podem (ECP), tot i expressar el seu suport a Abellan, ha carregat contra la manera amb que Pol Gibert, diputat al Parlament  i primer tinent d’alcalde, ha conduït el tema. Ha confessat sentir-se “enganyat” ja que el PSC l’havia promès que donaria suport al candidat que tingués major suport entre els grups de l’oposició. Un requisit que concorria en Abellan amb el vots dels edils d’ERC, Crida i ECP. Finalment, el PSC ha imposat el seu candidat amb el suport de les formacions a la seva dreta. Anna Lara  (Crida per Sabadell) ha estat la més dura, a l’evocar el paper no gairebé edificant d’Escartín en el sumari de Mercuri i la seva presumpta connivència amb el llavors regidor Paco Bustos en la tramitació de les queixes del restaurant que aquest aleshores regentava.

A parer nostre, l’elecció d’Escartín per tornar a exercir el càrrec després d’haver-ho fet durant l’era Bustos és un error. Vagi pel davant que el govern de coalició PSC-Junts, amb majoria absoluta reforçada, té tot el dret proposar el seu candidat. Tanmateix, si Abellan no era del seu gust, podrien haver buscat una altra persona per exercir el càrrec.

Batalles ideològiques

La sessió ha continuat amb una sèrie de dictàmens, alguns de rellevància social i econòmica. Com l’adjudicació del contracte del servei neteja d’equipaments municipals que ha aplegat a la sala de plens a una representació de les treballadores afectades. O el contracte per a la compra de sis autobusos híbrids i sis d’elèctrics per a Transports Urbans de Sabadell. (TUS). Així mateix, la Generalitat ha verificat la reforma i ampliació de catàleg del patrimoni arquitectònic, arqueològic i paisatgístic de Sabadell.

El debat de les mocions, algunes de forta càrrega ideològica, ha estat l’escenari d’aspres duels dialèctics on Vox ha reclamat el seu protagonisme polític. A l’igual que a la part resolutiva, la part deliberativa del plenari ha estat introduïda per la moció de la FAVS, ara contra la pujada d’impostos amb el soroll de fons dels crits de protesta de la plaça. La moció ha estat defensada per Francisco Martínez qui, entre altres mesures, ha demanat que els càrrecs electes destinin part dels seus emoluments a eixugar el dèficit de les arques municipals. La moció ha estat rebutjada amb el vots en contra de PSC, Junts i Vox. Mena ha justificat la seva abstenció pel seu desacord amb la proposta de la FAVS que considera una pujada de fins el 8 per cent dels impostos locals, quan la seva línia vermella en aquesta matèria és que la pujada es correspongui amb l’increment de la inflació.

El primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, i Marta Farrés, al ple. Autor: D.Jiménez.

El protagonisme de la FAVS en aquesta sessió indica que s’han trencat les bones relacions que havia mantingut amb el govern municipal en l’anterior mandat i que sembla obrir una etapa de bel·ligerància o si més no de tensions entre moviment veïnal i administració local.      

La moció del PP pel tema de l’aparcament utilitzat des de fa dues dècades per les Bruixes del Nord i dues associacions del barri de Torreguitart i la moció d’ERC per fer efectiu l’ús del català com a “llengua d’ús preferent” de la corporació municipal, han propiciat dues crispades discussions que han escalfat l’ambient que ja estava calent al saló de plens. Aquests debats ha mostrat la pugna descarnada entre el PP i Vox per l’espai de la dreta espanyolista on de moment la formació d’extrema dreta està guanyant la partida. D’altra banda, la lluita entre ERC i Junts per l’hegemonia del moviment independentista, l’un a l’oposició i l’altre al govern local de coalició.

Pancartes al pel contra la pujada d’impostos. Autor: D.Jiménez.

EPC ha aconseguit trobar els suports necessaris per tirar endavant la seva moció per eradicar el problema dels sense sostre a la ciutat, que ha estat aprovada amb l’única abstenció de Vox. Tanmateix, com ha indicat Anna Lara (Crida), de la proposta inicial ha caigut el punt que reclamava un alberg estable destinat a les persones que dormen al carrer, mentre es posa en marxa el programa de Housing First per donar-los un habitatge. Una mesura crucial per entonar amb cert rigor aquest problema social.

La sessió ha finalitzat amb la moció que ha reclamat la llibertat del periodista Julian Assange, que ha estat rebutjada amb els vots del PSC, PP i Vox. El debat s’ha endinsat en el territori del surrealisme polític. El portaveu socialista, Eloi Cortès, ha recordat el suport d’Assange al moviment independentista. L’edil de Vox, César Gil, ha afirmat que on els periodistes tenen un perill de mort no és a la democràcia dels Estats Units, sinó en els règims de l’esquerra populista a Amèrica Llatina.  

Foto portada: una de les votacions del ple de novembre. Autor: D.Jiménez.

Comments are closed.