La primera sessió de l’any electoral ha estat de curta duració, com el seu ordre del dia amb només set punts a la part resolutiva. A la part deliberativa es presentaren quatre mocions, una de les quals ha quedat sobre la taula. La darrera de la Crida, amb acusacions de “racisme”, ha fet saltar guspires entre aquesta formació, PSC i Cs.
La principal qüestió abordada pel plenari ha estat la relativa als locals d’oci nocturn. D’una banda, amb l’aprovació del darrer tràmit administratiu per a la regulació dels usos recreatius i dels pisos turístics. D’altra banda, per la moció presentada per l’Associació de Veïns Centre Mercat, que omplia les cadires destinades al públic, on la seva portaveu Eulàlia Tatché, ha detallat les molèsties i sorolls que impedeixen els descans dels veïns els caps de setmana i exigí als grups municipals un acord unànime per elaborar un pla per compatibilitzar l’oci nocturn al dret al descans del veïnat.
Es tracta d’un tema pendent des de la clausura de la Zona Hermètica quan l’Ajuntament de Sabadell, per atendre les queixes dels veïns del barri de Gràcia, va adoptar la decisió de tancar totes les discoteques i bars musicals que segons el plans del govern municipal socialista es traslladarien al flamant polígon de Sant Pau de Riu-sec, cosa que no ha succeït. L’absència d’una oferta d’aquestes característiques en una ciutat gran com Sabadell ha propiciat l’èxit de la polèmica discoteca Waka, la clientela de la qual, malgrat pertany al terme municipal de Sant Quirze del Vallès, està formada per joves de Sabadell.
A quatre mesos i escaig de les municipals i davant una sala plena de veïns mobilitzats, tots els grups es comprometeren a recolzar totes les mesures informatives, dissuasives i sancionadores per fer respectar el seu dret al descans i a la salut. L’alcaldessa ha intervingut en el debat per assegurar emfàticament que serà “implacable” en el compliment de la normativa dels locals d’oci nocturn. Així mateix ha manifestat la seva “opinió personal” que habitatge i oci nocturn són incompatibles.
D’altra banda, com han recordat respectivament José Luis Fernández (Cs) i Santi Valls (ERC), resten pendents la regulació dels locals d’usos religiosos i dels clubs de cànnabis.
Racisme i colonialisme
La moció de Junts per Sabadell sobre “ocupacions conflictives i delinqüencials” ha estat un dejà vu, doncs aquest tema ha estat objecte en aquest mandat de diverses mocions en el mateix sentit de PSC i Cs. Així, s’han reproduït els mateixos arguments. D’una banda, Junts, PSC i Cs, que afirmen que la normativa que proposen no va dirigida contra les famílies vulnerables sense llar, sinó contra les màfies que ocupen pisos per rellogar-los. De l’altra, Crida per Sabadell que ha votat en contra i ERC que s’ha abstingut, pel quals, a efectes pràctics, la normativa no fa aquesta distinció i va dirigida contra totes les ocupacions il·legals. A ningú se l’escapa que Junts ha intentat capitalitzar el temor entre molts petits propietaris a les ocupacions.
La darrera moció del ple ha estat defensada per Nani Valero (Crida) per tal d’instar al govern espanyol a ampliar el dret de vot a tots els residents a la ciutat al marge de la seva nacionalitat, així com per facilitar les feixucs tràmits administratius dels estrangers per exercir el seu dret al vot. Els acords de la moció estaven precedits per una exposició de motius fortament ideològica on s’ha qualificat l’Estat espanyol d’estructuralment “racista i colonialista”.
Una caracterització que ha provocat el rebuig frontal de PSC i Cs en defensa de la democràcia espanyola homologable a totes les occidentals. Pol Gibert (PSC) ha recordat que la via legal per concedir el dret de vot als estrangers passa, segons el dret internacional, pels acords de reciprocitat entre estats i Espanya és un dels que tenen subscrits més acords d’aquesta naturalesa. A més, s’ha preguntat si, com defensa la Crida, sis mesos de residència són suficients per votar i ser votat. Francesc Baró (Junts) ha apel·lat al concepte “d’arrelament” com a condició per atorgar el dret al vot. Laura Casado ha compartit els arguments constitucionalistes de Gibert. Èlia Soriano (ERC) ha justificat el vot favorable a la moció, amb la discutible afirmació que “tots som racistes” i ha mostrat la seva estranyesa perquè un ciutadà de Terol pugi presentar-se a les municipals a Sabadell, sense estar arrelat a la ciutat.
En la intervenció final, abans de procedir a la votació, Valero s’ha passat de frenada a l’assenyalar als partits que votessin en contra de la moció com a còmplices del racisme. L’alcaldessa ha saltat com un ressort per advertir-la que no permetia que la titllessin de racista pel sentit del seu vot. Al punt de precs i preguntes, Adrián Hernández (Cs) ha formulat un prec per tal que la portaveu de la Crida retirés aquesta greu acusació o la rectifiqués. Valero s’ha vist obligada a matissar, en el sentit que no els hi havia acusat de racistes sinó que la seva posició de vot reforçava el racisme institucional. L’alcaldable d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha volgut donar un cop de mà a l’edil de la Crida al pregar a l’alcaldessa que les seves crides a l’ordre no fossin sempre en el mateix sentit.
Foto portada: la portaveu de la Crida, Nani Valero, durant el ple de gener de 2023. Autor: David Jiménez.