Foto portada: captura del ple telemàtic de juny de 2021.

‘El ple crític’. Perspectives postpandèmiques

La sessió de juny s’ha tornat a celebrar de forma telemàtica i com sol ser habitual ha tingut una maratoniana duració de més de sis hores. El ple ha entomat una sèrie de qüestions d’importància per a la ciutat i ha mostrat que es manté la correlació de forces sustentat en el pacte de mandat entre bipartit, PSC-Podem, i Junts.

Quan es multipliquen l’aixecament de restriccions, esperem que ben aviat els plens municipals tornin a ser presencials. El format telemàtic desvirtua el caràcter públic de les sessions a l’impedir la presència de la ciutadania i dels mitjans de comunicació. A més, el retorn als plens presencials donaria el missatge que estem en fase de superar la pandèmia.

Al començament de la sessió planejava el dubte polític sobre una eventual modificació de la correlació de forces derivada de l’absència d’un regidor de Junts per Sabadell arran de la nominació de Lourdes Ciuró com a consellera de Justícia i pel que fet que el seu substitut, Lluís Matas, encara no disposa de l’acta de regidor. Això podia haver provocat que, si tota l’oposició (ERC, Crida per Sabadell i Cs) votava junta, s’hauria produït un empat a 13 regidors (PSC, Podem i Junts) que només s’hauria desfet pel vot de qualitat de l’alcaldessa; un recurs que sempre suposa un cert desgast polític. És més, si Junts s’afegia al bloc opositor, el govern municipal format per 11 regidors hagués perdut alguna votació enfront els 15 de la resta de forces polítiques.

Tanmateix, el desenvolupament de la sessió ha evidenciat que la marxa de Ciuró no ha modificat el pacte de mandat subscrit entre el bipartit, PSC-Podem, i Junts que ha votat o s’ha abstingut en tots els punt importants amb el govern. Per la seva banda, Cs, si fa o no fa, ha fet el mateix. La formació taronja, que anteriorment havia endurit la seva acció opositora derivada del pacte de l’equip de govern amb Junts, ha modulat la seva actitud i es percep una certa aproximació amb l’executiu local. Així no ha tombat cap dels seus dictamens i, fins i tot, han presentar una moció conjunta amb el PSC, relativa al pacte de ciutat sobre la residència de la gent gran, a la qual s’han afegit la resta de formacions representades al Consistori.

Així doncs, l’oposició pura i dura s’ha concentrat en els 10 regidors d’ERC i la Crida que solen votar en el mateix sentit i utilitzen arguments molt semblants. Tot reivindicant a la menor oportunitat possible la tasca de l’autodenominat ‘govern de transformació’.   

Dictàmens de rellevància ciutadana

El ple de juny, a diferència d’altres amb assumptes de pur tràmit, ha entomat una sèrie de qüestions de veritable interès ciutadà. Així, amb l’abstenció de la Crida en la seva particular tàctica de buscar tres peus al gat per no votar favorablement les iniciatives del govern local, s’ha aprovat el protocol de col·laboració entre l’Ajuntament, l’Hospital Taulí il’ESDI pel desenvolupament d’un campus urbà de les ciències de la salut a la ciutat el qual no ha estat més, però tampoc menys, que una declaració d’intencions. Des de la llunyana època de l’alcalde Farrés han sovintejat les emfàtiques declaracions sobre la necessitat de fer de Sabadell una ciutat universitària, encara que els discursos han estat per sobre de la realitat. Això malgrat l’existència d’importants peces com l’esmentat ESDI o l’Escola Oficial d’Idiomes a la Gran Via. Potser, com en el conte de Pere i el llop, l’eventual destinació de l’Artextil a l’Escola d’Infermeria convertirà en realitat aquestes declaracions d’intencions.

Una altra qüestió de rellevància ha estat la revisió del conveni entre la Generalitat, el Tauli i l’Ajuntament per la millora i ampliació de l’hospital amb una inversió de 40 milions d’euros -com havia promès ERC a la campanya electoral de les recents autonòmiques- que incrementarà el nombre de quiròfans i llits de curta estada. D’aquesta manera, a expenses de si veritablement es construeix l’hospital comarcal Ernest Lluch, sembla que es donen el passos per a resoldre un greu problema estructural de la ciutat i la comarca. El dictamen s’ha aprovat amb l’única abstenció de la Crida. Malgrat que la sang no ha arribat al riu, des del PSC no s’han estat de recordar que finalment s’ha imposat el seu criteri que sigui la Generalitat la institució competent que financi les despeses de millora del Taulí, tot esmentat el pagament de quatre milions d’euros que va fer el govern de transformació.

El punt més polèmic de la sessió ha estat el pla especial urbanístic per preparar la instal·lació de la comissaria de la Policia Municipal a la ronda de Navacerrada al barri de la Plana del Pintor. Una qüestió va ser una de les promeses estrella del programa electoral del PSC i que arran de la Covid ha quedat ajornada. No obstant això, el govern municipal no ha sabut respondre adequadament a les reiterades preguntes d’ERC, Crida i Cs sobre la discutible idoneïtat d’aquest emplaçament i sobre el seu elevat cost de 12 milions d’euros. ERC i Crida han votat en contra, però afortunadament per al govern municipal i malgrat les seves reticències, Junts ha votat a favor i Cs s’ha abstingut, circumstància que ha permès aprovar un dictamen molt important per al PSC.

Aquí han saltat guspires entre l’alcaldessa Farrés i el portaveu de la Crida, Lluís Perarnau, responsable de la Policia Municipal a l’anterior mandat. Davant les dures crítiques d’aquest, l’alcaldessa ha deixat caure que el seu pas per aquest cos policial no havia deixat precisament un bon record a la plantilla. L’edil de la Crida ha esperat al punt de precs i preguntes per criticar que Farrés no havia respectar el seu “paper institucional” que li correspon com alcaldessa. Aquesta li ha replicat que el respecte institucional s’ha d’aplicar sempre, tot recordant el paper de la Crida en els greus incidents que van tenir lloc a la seva d’investidura.

Un altre punt d’importància han estat l’aprovació, amb l’abstenció d’ERC, de la modificació del Pla General d’urbanisme per tal de planificar un connector verd entre Can Feu i el Centre que comportarà la suspensió de les llicències d’obres i d’obertura de comerços durant un any. Aquí, amb tota la raó, ERC i Crida han reivindicat la tasca del quatripartit que va aconseguir el soterrament del ferrocarril que fa possible projectes com aquest.     

Així mateix, s’ha verificat, amb l’abstenció d’ERC i Crida, l’aprovació inicial del projecte de Pavelló Poliesportiu de Merinals, el cinquè de la ciutat. Es tracta d’una llarga reivindicació d’aquest barri que figurava com a punt destacat del programa electoral del PSC. Aquí cal assenyalar la intervenció del portaveu de Cs, Adrián Hernández, que ha manifestat la seva preocupació per l’inquietant degradació que està patint aquest barri.

El punt dedicat al reconeixement extrajudicial de crèdits, per valor de 4,3 milions  d’euros, ha estat l’escenari d’una notable patinada de la ponent d’ERC, Èlia Soriano, que ha justificat el seu vot negatiu al dictamen adduint que mancaven signatures. Amb visible delectació, l’alcaldessa ha recavat la intervenció del secretari municipal que ha aclarit que no faltava cap signatura, ja que la que no figurava era la que es firmava després de la seva aprovació pel plenari.

Deixar sobre la taula

Passades les 21 hores s’ha entomat el debat de les cinc mocions presentades a la part deliberativa de la sessió: la promoguda per la FAVS en suport als treballadors de Correus en vaga; sobre el pacte de ciutat sobre les residències de la gent gran; la presentada per ERC i Crida per dissenyar un pla per eliminar les barreres arquitectòniques; la de Junts per crear un pla per eliminar l’amiant de la ciutat i la d’ERC per implementar una xarxa de bicibus i bus a peu als centres d’ensenyament.

Totes elles, llevat d’aquesta darrera, ha estat aprovades per unanimitat. Aquí ERC, a diferència d’altres ocasions, ha demostrat una escassa cintura política. La resta de grups municipals, excepte la Crida que ha recolzat aquesta proposta, s’han mostrat favorables a aquesta iniciativa, però han demanat que quedés sobre la taula a fi de trobar un encaix tècnic en les taules de mobilitat i de la bicicleta. ERC no ha volgut atendre aquestes raons i ha mantingut la moció, malgrat la seguretat que no prosperaria. Per la seva banda, la ponent de la Crida Anna Lara ha manifestat que, si l’Ajuntament no s’implicava en aquest projecte, ho faria la “ciutadania autoorganitzada”.   

Foto portada: captura del ple telemàtic de juny de 2021. 

Comments are closed.