‘El ple crític’. Recapitulació final

La darrera sessió ordinària del mandat, de maratoniana duració, ha estat una mena de recapitulació d’alguna de les qüestions que han dominat la vida pública en aquests quatre anys i on es va palesar les fortes discrepàncies entre els socis del govern quatripartit, en un clima marcadament preelectoral.

Com van coincidir tots els grups de l’oposició sembla que, en l’últim tram del mandat, l’equip de govern vol fer allò que no ha estat capaç de materialitzar en els quatre anys que ha estat al poder. Així han presentat cinc plans directors: Prevenció de Residus, Policia Municipal, Econòmic Financer, Biblioteques Municipals i Arbrat Viari. Més enllà del contingut d’aquests plans, no sembla massa adient forçar la seva aprovació al darrer ple del mandat, quan podria donar-se el cas que d’aquí un mes no es repetís l’actual majoria al Consistori i el nou equip de govern els guardés en el calaix. Encara podria justificar-se aquesta decisió si aquests plans haguessin estat fruït del consens amb la resta de grups municipals, de manera que s’assegurés la seva continuïtat més enllà de les contingències polítiques. Al no ser així, aquesta planificació resulta més un gest propagandístic del govern municipal que una altra cosa.

Ayuso, portaveu socialista, deixarà el ple després de 16 anys al maig. Autor: David B.
Ayuso, portaveu socialista, deixarà el ple després de 16 anys al maig. Autor: David B.

En aquest darrer ple ordinari han aflorat alguns dels temes més polèmics del mandat. Així la qüestió de les pèssimes relacions entre executiu local i SMATSA, la concessionària de la neteja viària i recollida d’escombreries, ha estat objecte d’un punt en l’ordre del dia, destinat a donar compte del seguiment del servei, i d’una moció presentada per les seccions sindicals de CC.OO i UGT de l’empresa. La intenció de la Crida per Sabadell, que ostentà en la persona del regidor Lluís Perarnau la responsabilitat de l’àrea, era incloure un punt en l’ordre del dia per aprovar la rescissió i nul·litat del contracte. La manca de suport dels seus socis de govern l’han obligat a desistir d’aquest objectiu.

La moció sindical, que bàsicament demana garantir els salaris, ha estat aprovada per tots els grups municipals, tret de la Crida. Certament, la resta de formacions del govern quatripartit han manifestat el seu desacord amb l’exposició de motius de la moció, que posa en un mateix nivell el comportament de l’empresa i l’ajuntament, quan segons ells l’única cosa que ha fet l’administració local és vetllar per compliment del contracte. Malgrat això han votat a favor, potser arran de l’amenaça d’una vaga de recollida d’escombreries a les portes d’unes eleccions municipals que tindria efectes devastadors sobre les formacions que comparteixen responsabilitats de govern i podria condicionar decisivament el vot de la ciutadania.

El Tallaret i la Residència del Sud

La tensió s’ha desfermat en els dos punts dedicats a la concessió de Cal Balsach a l’entitat creualtenca El Tallaret i a la reversió de la finca destinada a construir la residència del Sud per a la gent gran.

Juli Fernàndez (ERC), tinent d’alcalde d’urbanisme encarregat de defensar aquests dictàmens, visiblement irritat ha elevat la veu de manera que més que parlar cridava, en un to més propi d’un míting que d’un ple municipal. La cessió a El Tallaret ha estat criticada amb duresa especialment per Adrián Hernández, portaveu de Ciutadans, ja que al seu parer és una mostra del tracte de favor a una entitat ideològicament amiga i en previsió que a les properes municipals una nova majoria de govern aturés la cessió. Fernàndez, només ha gaudit del recolzament de la regidora Glòria Rubio (Crida), que ha defensat la legalitat de la concessió a 17 anys, amb el clamorós silenci dels seus socis d’Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell. Hem de recordar que aquesta cessió havia estat portada davant els tribunals mitjançant una denúncia per la via d’una penal de Josep Ayuso (PSC) i que finalment fou arxivada.

Foto portada: membres del Tallaret, a la sala de plens. Autor: David B.
Membres del Tallaret, a la sala de plens. Autor: David B.

Sobre la residència geriàtrica del sud, s’ha reproduït la crispada discussió sobre el fet que sigui l’Ajuntament qui es faci càrrec del cost de la construcció d’un equipament, quan es tracta d’una competència de la Generalitat. Sense massa èxit, Juli Fernàndez ha intentat convèncer de la bondat d’aquesta decisió, davant les crítiques de l’oposició, tret del PDeCat, que l’han acusat d’actuar en favor del seu partit i en contra dels interessos de la ciutadania. Aquí, a diferència del punt anterior, ha trobat el suport dels seus companys al govern, almenys de Marisol Martínez (Guanyem) i Miriam Ferràndiz (Crida). A la votació, s’ha tornat a visualitzar la precària unitat de l’equip de govern on sembla que els seus components estan esperant les eleccions per marxar cadascú pel seu cantó. En efecte, mentre ERC, Crida i Guanyem han votat a favor del dictamen, Unitat pel Canvi s’ha abstingut, tret del seu regidor Ramon Vidal, que encapçala la candidatura d’Ara Sabadell, que ha votat a favor.

“Day to day”

La maratoniana sessió, de gairebé set hores de duració, ha finalitzat amb la moció del PSC i Cs sobre les incompliments del plec de condicions del servei d’atenció domiciliària amb un nombrosa presència de les treballadores del sector. La moció ha estat aprovada gràcies a l’abstenció dels quatre grups de l’equip de govern. Un altre cop Adrián Hernández ha portat la veu cantant, al criticar la “prepotència” i l’absència d’autocrítica del responsable de l’àrea, Gabriel Fernández (ERC), qui ha assegurat que el control del servei es feia “day to day”, entre les mostres d’indignació de les treballadores. També ha protagonitzar una dura rèplica a Perarnau que ha justificat la seva abstenció adduint que no s’havia acceptat una esmena per municipalitzar el servei. L’edil de Ciutadans li ha recordat que han tingut quatre anys i dus renovacions del contracte del servei per assolir aquest objectiu.

Foto portada: treballadores del SAD, a l'entrada del ple. Autor: David B.
Treballadores del SAD, a l’entrada del ple. Autor: David B.

Al punt de precs i preguntes, Esteban Gesa, com fa en els darrers plens, s’ha interessat per la compra d’un local que, segons les seves sospites, aniria destinat a l’Associació de Veïns de Torreguitart. L’alcalde, Maties Serracant (Crida), visiblement nerviós, ha respòs que aviat rebria una comunicació escrita sobre el tema i ha afirmat que efectivament s’havia adquirit un local en el mateix àmbit territorial, però no l’esmentat per l’edil popular. Hernández ha sol·licitat a l’alcalde que, de cara a la propera campanya electoral, l’estalviï la feina de tornar anar a la Junta Electoral per a demanar la retirada de llaços grocs i altres símbols partidistes.

Amb tot el peix polític venut, només s’està a l’espera de la cita amb les urnes del proper 26 de maig.

Foto portada: Francisco Fernando, de la Plataforma per la Residència del Sud de Sabadell, a la sala. Autor: David B. 

Comments are closed.