Arturo López, presentant la moció de la FAV contra la taxa de residus. Autor: David Jiménez.

‘El Ple crític’. Sessió canicular

L’ordre del dia del ple ordinari de juliol, de gairebé cinc hores de durada, ha constat de 26 dictàmens de l’equip de govern sobre qüestions tècniques i tràmits administratius. Les tres mocions dels grups d’esquerra de l’oposició han plantejat qüestions relacionades amb el canvi climàtic i la transició energètica.

La sessió ha començat amb la concessió a títol pòstum de la Medalla al Mèrit Esportiu a l’atleta Carme Valero, amb el suport de trenta entitats ciutadanes, que va morir l’1 de gener d’aquest any. Tots els portaveus dels grups municipals ha dedicat unes paraules d’homenatge a la figura humana i a la seva condició de dona pionera en l’esport.

Pràcticament tots els punts de la part resolutiva del plenari han estat dedicats a assumptes de tràmit i marcadament tècnics, com ara tres dacions de comptes d’intervenció i una d’urbanisme, quatre declaracions d’especial interès municipal per a obres a centres docents, dues rectificacions d’errors materials, modificació de crèdits i reconeixement extrajudicial de crèdit i despeses… (més info: ‘El ple aprova la justificació de les despeses‘)

L’interventor, durant el ple. Autor: David Jiménez.

El punt setè, d’aprovació de la justificació de les dotacions econòmiques als grups municipals del segon semestre de l’any 2023, ha fet saltar alguna guspira. El tinent d’alcaldessa i diputat, Pol Gibert, com els nens del col·legi de Sant Ildefons a la grossa de Nadal, ha cantat els números de les quantitats que han retornar els partits polítics per no haver justificat adequadament les seves despeses. Vox ha estat el més damnificat que, a expeses del recurs de reposició que pensen presentar, haurà de retornar íntegrament 22.222 euros de la dotació, per haver presentat la documentació dos dies després del termini. En segona posició, Junts per Sabadell, haurà de retornar 12.599 euros, encara que en aquesta ocasió el seu portaveu Lluís Matas, no ha impugnat el procediment i ha votat a favor sense dir ni piu. La medalla de bronze ha estat pel PP, haurà de fer el mateix amb 7.600 euros. Unes dades que semblen desmentir que les dretes són millors gestores que les esquerres de l’economia. El PSC només haurà de retornar 2.821 euros i En Comú Podem (ECP),  891. Únicament, Crida per Sabadell i ERC han presentat totes les justificacions adients i no han hauran de tornar ni un cèntim.     

Com cada cop que surt aquest tema, tots els portaveus s’han queixat de l’extrema dificultat i complexitat que representa, sota l’atenta mirada de l’interventor, aportar en temps i forma la documentació requerida. Una feixuga feina que porta de cap als administratius alliberats dels grups municipals. Tots ells han demanat, quasi suplicat, una simplificació del procediment, sense menystenir el necessari control de les despeses públiques.  

Taxa de reciclatge  

De les quatre mocions de la part deliberativa o de control, la primera ha estat presentada per la Federació d’Associacions de Veïns (FAV) de Sabadell sobre la polèmica taxa de reciclatge i que ha coincidit amb la manifestació convocada a la plaça de Sant Roc. La moció de la federació d’entitats ha tornat ha posar sobre taula una qüestió que ha provocat el malestar d’amplis sectors de la ciutadania. El portaveu de la FAV, Arturo López, ha criticat, carregat de raons, la pèssima gestió informativa de l’equip de govern, i ha demanat retardar l’aplicació de la taxa fins al límit legal per establir un sistema de bonificacions i un pla xoc per augmentar el volum del reciclatge, on Sabadell està a la cua de la comarca amb només el 33 per cent. Segons les estimacions de la FAV, sumant la taxa de recollida de residus i la de reciclatge, la factura mitjana per domicili puja a 156 euros.

El govern, votant en bloc. Autor: David Jiménez.

Els grups municipals han tornar a reiterar les seves posicions sobre el tema, sense cap novetat. Aquí la FAV, com les formacions de d’esquerra que l’han donat suport, han fet tard en l’oposició a una taxa que des de l’octubre de l’any sabien que s’hauria d’aplicar. Ara, quan un percentatge dels soferts contribuents han pagat la taxa, no té massa sentit reclamar la paralització del cobrament per les dificultats administratives i la sensació de greuge que tindríem les persones que ja han passat per caixa.   

Queden oberts molts interrogants. On destinarà el govern municipal els milions d’euros que percebrà per la taxa de reciclatge? Quan es presentarà un pla efectiu per incrementar el volum de reciclatge a Sabadell? Presentaran els partits amb representació al Parlament Europeu, iniciatives per modificar la legislació i que no tot la càrrega fiscal recaigui sobre la ciutadania? (més info: ‘el ple tomba la moció de la FAV sobre la taxa de residus‘)

Mocions climàtiques  

Les tres mocions dels grups municipals d’esquerres han tingut un contingut relacionat amb les elevades temperatures, les mesures per a combatre el canvi climàtic i entomar la transició energètica.

La primera d’ECP, consensuada amb el PSC, per fomentar les energies renovables i les comunitats energètiques ha estat aprovada amb l’única abstenció de Vox. No és la primera vegada que aquest tema surt en els plenaris, al 2020 s’aprovà una moció de Junts aquest sentit i al 2022 una altra de la Crida. Potser, a la tercera va la vençuda, i ara s’adopti un veritable impuls sobre el tema. El debat ha propiciat una aspra discussió entre el ponent Joan Mena i la portaveu de Vox, Nuria Acació, a propòsit del “negacionisme climàtic” de la formació d’extrema dreta.

Regidors de la Crida, PP i Vox. Autor: David Jiménez.

Oriol Rifé ha defensat la moció “preventiva” i de forta càrrega ideològica de la Crida per aturar un eventual expansió dels pisos turístics a Sabadell per efecte contagi de Barcelona. Lluís Matas (Junts), responsable de l’àrea que per Festa Major obrirà una oficina de Turisme, s’ha vist obligat a replicar. Ha argument que Sabadell “no és Salou, ni Eivissa” i que només hi ha 73 pisos, una xifra ridícula i que no afecta al greu problema de l’encariment del preu de l’habitatge a la ciutat. Vox i PP no s’han estat defensar el “dret a la propietat” i la importància d’aquesta indústria per a moltes regions d’Espanya i Catalunya. Eloi Cortés, no s’ha resistit a treure el punyalet per recordar que la majoria d’aquestes llicències havien estat concedides a l’època del quatripartit. A la rèplica, portaveu de la Crida no ha amagat que l’objectiu final de la moció no era tant els pisos turístics, sinó posar sobre la taula el problema de l’habitatge i l’especulació immobiliària. La moció ha estat rebutjada amb els vots de PP, Vox, Junts i PSC i el vot a favor de les tres formacions d’esquerres Crida, ERC i ECP.

Per rematar la sessió estival, s’ha aprovat per unanimitat la moció d’ERC per elaborar un “pla d’ombres específic per als equipaments esportius i per als espais oberts on es practiquen esports”.  Com tothom tenia ganes de tornar a casa, ningú ha formulat precs o preguntes a l’alcaldessa.     

Els comentaris estan tancats