Fotos: David B.

El ple crític. ‘Sessió intranscendent i políticament correcta’

La sessió del mes de març ha tingut una inusitada duració, de més de cinc hores, si ens atenem al contingut d’escàs interès tant de la part resolutiva com deliberativa del plenari. El debat de les mocions ha constituït un autèntic festival del que es considera políticament correcte.

En la primera part, resolutiva, l’equip de govern ha portat per a la seva aprovació una dotzena de dictàmens tots ells de pur tràmit i sense gran rellevància; excepte la desestimació del recurs interposat per la Crida per Sabadell contra el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA) per les obres de renovació parcial de la canonada de Cerdanyola. La ponent socialista, Mar Molina, ha acusat la Crida “d’obstaculitzar” una obra necessària, alhora que l’exalcalde Maties Serracant ha argumentat que no es tracta d’una qüestió de fons sinó de forma. Al seu parer, el conveni modifica el Pla Director”, les bases d’explotació i els criteris de correspondència, deixant en mans de l’empresa el projecte; de manera que hauria estat preceptiu la modificació del Pla Director.

Els regidors de Junts Lourdes Ciuró i Francesc Baró. Fotos: David B.
Els regidors de Junts Lourdes Ciuró i Francesc Baró. Fotos: David B.

Això ha provocat la rèplica de l’alcaldessa Marta Farrés, tot defensant la legalitat d’un conveni avalat pel secretari i l’interventor municipal. ERC es posicionà a favor de les tesi de la Crida, però sense escarafalls i Junts per Sabadell a favor de l’equip de govern. De fet, Lourdes Ciuró s’ha manifestat com la millor portaveu de l’executiu municipal al recordar a la Crida que mentre aquest conveni suposa un 30 per cent respecte a les previsions de Pla Director, per l’Artextil es van pagar sis vegades més. Finalment, la desestimació ha estat aprovada amb els vots de PSC, Podemos i Junts, l’abstenció de Cs i el vot contrari d’ERC i Crida. De fet, el recurs de reposició resulta un tràmit obligat per a presentar un contenciós administratiu com ja ha anunciat la formació de l’esquerra independentista.

Festival de mocions políticament correctes

Al plenari s’han debatut sis mocions i la dació de compte del compliment de les mocions aprovades pels grups municipals l’any passat. Justament, en aquest darrer punt, s’ha viscut el moment més tens de la sessió quan Nani Valero, portaveu de la Crida, ha qualificat de “milonga” la campanya del PSC per a la recuperació de l’oncologia pediàtrica de l’Hospital Taulí. L’alcaldessa, visiblement indignada, ha replicat que la formació de l’esquerra independentista de tenir “més cara que esquena” per no haver fet res quan ostentava l’alcaldia, per tal que aquest servei continués a la ciutat. Adrián Hernández (Cs) ha aprofitat l’avinentesa per criticar les falses promeses dels socialistes de recuperar l’oncologia pediàtrica quan sabien que això era impossible.

Fotos: David B.
Valero va acusar Farrés d’explicar milongas amb l’oncologia infantil. Fotos: David B.

La moció de caràcter genèric sobre la situació dels sense sostre a la ciutat, presentada per les Associacions d’Àfrica Negra de Sabadell i Catalunya ha estat aprovada per unanimitat amb uns discursos que podrien passar a l’antologia del políticament correcte com pràcticament ha succeït amb la resta de mocions a debat en la sessió i que indica un cert distanciament entre els problemes de la ciutadania i els interessos del nostres representants polítics (més info: ‘El ple de l’aprovar per l’aprovar‘).

La proposició presentada per ERC i la Crida, amb el títol genèric “per un Sabadell amb oci lliure de discriminacions”, ha estat adreçada en realitat a la situació de la discoteca Waka ubicada a Sant Quirze del Vallès; és a dir, fora de les competències territorials d’aquest Ajuntament. La moció, que podria qualificar-se de brindis al sol, ha estat aprovada amb l’únic vot en contra de Cs.

Competint en ecologisme i feminisme

La part final de la sessió ha estat l’escenari d’una mena de competència entre els grups opositors entorn a qüestions relatives al medi ambient i l’emergència climàtica i al feminisme. En el primer àmbit, s’han debatut dues mocions, una de Cs i altra de Junts. La primera per plantar un arbre per cada infant nascut a la ciutat que ha estat aprovada amb l’abstenció d’ERC, Crida i Junts i amb la sorprenent afirmació de la regidora socialista Mar Molina segons la qual la moció era impossible de complir, però que malgrat tot la votaria a favor. En una línia semblant s’ha debatut la moció de Junts que reclama mesures per incrementar les fonts i les zones verdes a la ciutat  que també ha adquirit l’aspecte de brindis al sol.

Fotos: David B.
La regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina. Autor: David B.

Crida i ERC ha defensat dues mocions relacionades amb qüestions feministes condicionades per la proximitat del 8 de març, Dia internacional de la dona treballadora. El nucli de la proposició de la Crida ha radicat en demanar el suport a la Vaga General Feminista convocada per la CGT, sindicat d’inspiració anarcosindicalista, i dos sindicats minoritaris d’orientació independentista. De fet, ha retirat la resta de punts de la moció i només ha deixat aquest per afavorir la seva aprovació. Això ha encetat una crispada discussió, on PSC, Podemos i Junts han acusat a la Crida de voler fer un ús partidista de la qüestió i trencar la unitat del manifest subscrit per unanimitat en la Junta de Portaveus unes hores abans. Tot això amb el malestar generat per la negativa del Comitè de la vaga feminista a participar en els actes institucionals del 8 de març. La moció ha estat rebutjada amb els únics vots a favor dels proposants i d’ERC i l’abstenció de Cs.

Amb més fortuna ha estat aprovada la moció d’ERC, amb l’abstenció de tots els grups municipals i el vot favorable de la Crida, que proposa mesures concretes per eradicar la bretxa salarial entre homes i dones en les empreses concessionàries de l’Ajuntament.

Matisos en la correlació de forces

La sessió ha finalitzat amb el punt de precs i preguntes on tots els grups de l’oposició, excepte Junts, han preguntat a l’alcaldessa sobre l’informe de la Comissió d’Ètica Pública sobre el nomenament de Josep Abellán com a tresorer provisional i on es recomana donar explicacions públiques de la designació d’aquest funcionari investigat (abans imputat) en una peça del cas Mercuri. L’alcaldessa ha donat compliment a la petició argumentat que el nomenament es va fer després que tres funcionaris que reunien les condicions per ocupar el càrrec haguessin declinat cobrir-la i mentre s’està tramitant cobrir la plaça de tresorer.

Des del punt de vista polític, la sessió ha reproduït la correlació de forces habitual en el que portem de mandat. D’una banda, el bipartit al govern local, PSC i Podemos, amb el suport exterior de Junts; de l’altra banda, l’oposició pura i dura d’ERC i Crida i la posició intermèdia de Cs.

Foto portada: un moment del ple, aquest dimarts. Autor: David B.
Una votació del ple, aquest dimarts. Autor: David B.

Tanmateix, en aquest plenari s’ha pogut copsar un lleuger desmarcatge d’ERC respecte al bloc que solia formar amb la Crida. Així, en el punt relatiu a la concessió administrativa per a la construcció d’un aparcament subterrani entre la Via Massagué i raval de Dins, Gabriel Fernàndez, portaveu d’ERC ha intervingut en termes molts elogiosos –amb la vehemència que el caracteritza- en favor de l’executiu municipal, cosa inèdita en l’actual mandat. També, en el debat de les mocions, malgrat a votar conjuntament amb la Crida, ha marcat distàncies, especialment en el to de les seves intervencions, respecte a la formació de l’esquerra independentista.

Foto portada: la bancada de l’oposició. Fotos: David B.

Comments are closed.