El ple crític. ‘Tràmit prescindible’

La primera sessió del 2020 ha estat caracteritzada pel fet anòmal que el govern municipal no portés cap punt per a la seva aprovació a la part resolutiva del plenari i pel debat de tres mocions portades per una entitat cívica, Crida per Sabadell i ERC.

Des de l’any 1995 qui subscriu aquestes línies cobreix els plens municipals del nostre Ajuntament. Així que comptant entre sessions ordinàries i extraordinàries hauré assistint tirant pel baix a uns 250 plenaris presidits per Antoni Farrés, Manuel Bustos, Juan Carlos Sánchez, Juli Fernàndez, Maties Serracant i ara Marta Farrés; és a dir, de Farrés a Farrés, en un curiós bucle homònim de la política municipal sabadellenca. Puc assegurar –amable lector- que en tots aquests anys les he vist de tots els colors. Tanmateix, mai s’havia donat la circumstància que el govern municipal no portés cap punt a la part resolutiva del plenari.

L’alcaldessa Farrés, al final i al començament de la sessió, ha intentat justificar aquesta anomalia amb l’argument de les vacances de Nadal que ralentitza el funcionament de l’administració i amb el fet que al darrer ple extraordinari d’ordenances s’inclogueren diversos punts que podien haver-se incorporat en aquest ple. Per compensar aquesta estranya situació va prometre que la sessió de febrer seria molt densa i farcida de dictamens de l’executiu local. Unes explicacions insuficients i que han donat peu al portaveu de Cs, Adrián Hernández, a denunciar la “manca de projecte de ciutat” d’aquest govern. En qualsevol cas, l’executiu municipal podria haver fet gala d’una major habilitat tàctica i reservat alguns dels punts del ple d’ordenances a la sessió de gener si més no per maquillar el problema.

L’alcaldessa Marta Farrés, aquest dimarts en una intervenció del ple. Autor: David B.

D’aquesta manera el ple només ha consistit en el debat de tres mocions. Una de l’entitat ciutadana, Associació Poble del Sud, en defensa del mercat de Campoamor, una altra de la Crida per Sabadell sobre el canvi de tarifes dels títols de transport de l’Autoritat Metropolitana de Transport (ATM). Finalment, una conjunta d’ERC i Crida per derogar la llei Montoro que restringeix severament l’autonomia financera de les administracions locals.

De fet, ha estat l’oposició qui ha salvat els mobles de l’equip de govern. En el cas de retirar les seves mocions i convençut a l’entitat cívica per fer el mateix, el ple hauria durant escassos instants. Després d’aprovar l’acta de la sessió anterior, s’hagués aixecat la sessió evidenciat el buit polític amb que començava l’any.

Venda de fum

De les tres mocions només la plantejada per l’entitat dels barris de sud ha tingut una incerta repercussió local. Malgrat ser aprovada per unanimitat, no va quedar clar si el govern municipal té la intenció de mantenir el seu projecte de tancar el mercat o s’avé a garantir sota altres condicions la seva continuïtat. De l’intervenció del portaveu de l’associació cívica, Ramón Jiménez, i la resposta de ponent socialista, Pol Gibert, s’ha deduït que l’executiu local pretén complir amb la seva promesa electoral de construir un equipament cultural i pisos per al jovent en l’actual emplaçament del mercat, però concedint la creació d’un “bulevard comercial” a fi de conservar una certa activitat del mercat.

Ramón Giménez, en la seva intervenció al ple. Autor: David B.
Ramón Giménez, en la seva intervenció al ple. Autor: David B.

No pot descartar-se que es tracti d’una maniobra per guanyar temps i desactivar una protesta ciutadana de majors dimensions. En qualsevol cas, el PSC ha demostrat una gran habilitat justament en desactivar les protestes veïnals, a diferència de l’anterior mandat en què tots els malestars dels barris acabaven en sorolloses protestes al saló de plens o la plaça Sant Roc.

Les altres dues mocions depassen l’àmbit de les competències municipals, de manera que la seva efectivitat no ha anat més enllà de la proclamació d’intencions. La referida als títols de transports depèn d’una decisió de l’ATM on l’ajuntament de Sabadell no té incidència, encara que ha tingut el valor de tornar a plantejar la sempiterna qüestió de l’encaix territorial del Vallès respecte a la Gran Barcelona.

Marta Morell en la seva intervenció al Ple. Autor: David B.

La segona, sobre la derogació de la llei Montoro i competència del govern central, ha donat l’oportunitat a l’única representant de Podemos, la tinent d’alcaldessa Marta Morell, per manifestar la seva satisfacció pel govern de coalició amb el PSOE. Així ha insistit en què la derogació d’aquesta norma figura en els acords entre ambdós partits, però també ha aprofitat l’avinentesa per retraure a la Crida, on està integrada la CUP, la contradicció que suposa el fet que es vagi al Congrés dels Diputats a “bloquejar” la legislatura i al mateix temps “s’insti” al govern de l’Estat a emprendre mesures legals. Una crítica que l’exalcalde, Maties Serracant, ha replicat defensant un “front comú” de les forces municipalistes.

La sessió ha finalitzat amb la sensació d’haver superat un tràmit perfectament prescindible.

Foto portada: una de les votacions del ple d’aquest dimarts. Autor: David B.

Comments are closed.