Una captura pantalla del telemàtic ple de gener de 2022.

‘El ple crític’. Tràmits i picabaralles

El primer ple de l’any 2022 ha estat de curta duració com corresponia a un ordre del dia insubstancial amb només deu punts i dos mocions. De fet, un d’aquests punts s’ha deixat sobre la taula i quatre eren dacions de compte que no cal votar. Una sessió de pur tràmit on s’han copsat dos moments de tensió derivats de les intervencions de Nani Valero. portaveu de la Crida per Sabadell

L’aprovació del Pla Local de Joventut 2022-2025 ha estat defensada per Marta Morell, tinent d’alcaldessa expulsada de Podem i ara única membre del grup de no adscrits del consistori. El punt ha estat aprovat amb el suport de tots els grups, amb l’única abstenció de Crida per Sabadell. La seva portaveu, Nani Valero, en el seu abrandat estil habitual, ha realitzat una dura requisitòria contra un pla pel qual, al seu parer, “no hi ha diners, ni planificació, ni diagnòstic” i que a més ha significat la desaparició de quatre espais destinats als joves, entre ells l’alberg de Sant Oleguer. Valero ha clamant en el desert ja que l’equip de govern havia incorporat diverses propostes de les altres formacions assegurant-se el seu suport.

Maqueta de com a de quedar el futur complex de gent gran i promoció d'habitatges socials a La Roureda. Autor: cedida.
Maqueta de com ha de quedar el futur complex de gent gran i promoció d’habitatges socials a La Roureda. Autor: cedida.

Morell l’ha retret que el seu grup sempre està reclamant espais de participació, però quan l’equip de govern els implementa, la Crida no hi participa. Valero s’ha defensat argumentant que la seva formació expressa les seves opinions al ple municipal que és el màxim òrgan polític i del debat del consistori.

Així, sense pena ni glòria, s’ha arribat al debat de les mocions, encara que abans s’ha donat llum verda, amb l’abstenció de Ciutadans, a un altre punt important de la sessió com ha estat l’aprovació definitiva del Pla de millora urbana de La Roureda.

Mercats municipals i Comissaria

La primera de les dues mocions ha estat presentada per l’Associació de Paradistes del Mercat de Campoamor i defensada pel seu president Eric Acevedo, qui ha reclamat un rebaixa a la meitat de la taxa de manteniment que paguen a l’Ajuntament.  La moció ha estat rebutjada amb els vots negatius de PSC, Morell i Junts per Sabadell.  Lluís Matas, portaveu de Junts, ha assajat un arriscat exercici d’equilibrisme polític. Alhora que ha defensat el comerç de proximitat i el paper dels mercats municipals, tot evocant les seves experiències personals, ha votat en contra de la moció adduint el greuge compartiu que significaria per als paradistes dels altres mercats municipals de la ciutat. De fet, una argumentació que, amb matisos, ha estat la mateixa que la emprada per Marta Morell i la regidora de l’àrea de Comerç, Montserrat González.

Crida i ERC han estat les formacions que de manera més vehement han fet costat a les reivindicacions dels paradistes de Campoamor, tot acusant a l’equip de govern de no complir amb els compromisos adquirits a la moció, aprovada per unanimitat fa justament dos anys, al ple de gener de 2020. Valero ha anat més enllà i ha acusat de “cinisme” al portaveu de Junts (més info: ‘Nou SOS dels paradistes del mercat de Campoamor al ple‘).  

Mercat de Campoamor. Autor: David B.
L’entrada al Mercat de Campoamor. Autor: David B.

Aquesta imputació ha provocat que, en el punt de precs i preguntes, Matas reclamés a l’alcaldessa, Marta Farrés, el seu dret a replicar i defensar-se. Aquesta li ha respòs que el Reglament Orgànica Municipal (ROM) -una mena de constitució del consistori- estableix que a les mocions presentades per entitats només es contempla una intervenció i no dues com succeeix amb les formulades pels grups municipals, però que no eludeix estudiar el tema. Tanmateix, el mateix ROM estipula que qualsevol regidor pot demanar a l’alcaldessa intervenir per al·lusions. Un dret que Matas podria havia invocat i que palesa el seu desconeixement del ROM.

La segona moció, defensada pel portaveu d’ERC Gabriel Fernàndez i aprovada per unanimitat, ha reclamat la millora del lliurament de documents, com ara el Número d’Identitat d’Estrangers (NIE), DNI o Passaports, a càrrec de la comissaria de la Policia Nacional de Sabadell. Fernàndez ha denunciat la pèssima tramitació dels NIE que ocasiona greus perjudicis als estrangers residents a la ciutat. Es tracta d’un document imprescindible per l’obtenció dels permisos de treball i residència. També ha assenyalat com, a causa dels retards per aconseguir-lo, s’ha generat una màfia dedicada a la venta dels números del torn per ser atesos. Certament, aquesta moció no compromet a res a l’Ajuntament de Sabadell al quedar fora de l’àmbit de les seves competències, Tanmateix pot considerar-se adient i oportuna ja que afecta seriosament i directament a molts dels nostres conciutadans.

La sessió plenària ha finalitzat, tal i com és preceptiu, amb el punt de precs i preguntes. Aquí, Adrián Hernández, portaveu de Cs, ha disparat amb bala al preguntar a l’alcaldessa sobre si l’intendent major de la Policia Municipal, Joan Antoni Quesada, gaudeix de la seva confiança. Aixó degut que s’havia manifestat, en oberta contradicció amb les declaracions de l’alcaldessa, que Sabadell no precisava de la presència de més Mossos d’Esquadra. Com no podia ser d’altra forma, Farrés ha reiterat la seva confiança en Quesada, no fos que esdevingués un nou cas Trapero.     

Foto portada: un moment del ple telemàtic.  

Comments are closed.