Foto portada: la bancada socialista, votant. Autora: Lucía Marín.

‘El ple crític’. Festival de retrets

La sessió extraordinària matinal, amb 36 punts a l’ordre del dia, ha entomat dues qüestions d’importància. La cessió dels terrenys per la construcció de la residència geriàtrica del sud i la desestimació del procediment de nul·litat del contracte de SMATSA. Dos punts on s’ha escenificat un festival de retrets sobre la valoració de la gestió d’aquest govern i del quatripartit.

La sessió ha començat picada arran l’observació de Nani Valero, portaveu de la Crida per Sabadell, respecte al format del plenari formalment extraordinari -és a dir, sense mocions ni precs ni preguntes- però realment ordinari pel seu contingut. Una critica força justificada si ens atenem als punts de l’ordre del dia, però que no ha agradat massa al ponent socialista, Eloi Cortés, que l’ha acusat de no voler treballar un divendres al matí. Valero s’ha defensat atribuint a la manca de previsió d’un equip de govern, que “sempre fa tard” i que ha necessitat convocar un ple extraordinari per resoldre uns temes que ja podien estar aprovats. A més, li ha recordat que no tots els edils tenen dedicació exclusiva com els regidors de l’equip de govern.

Regidors de la Crida; darrera de Cs. Autora: Lucía Marín.
Regidors de la Crida; darrera de Cs. Autora: Lucía Marín.

Amb aquesta agre introducció s’ha iniciat el debat sobre la cessió gratuïta de la finca propietat municipal a la Generalitat per construir la residència pública per a la gent gran. Una qüestió que s’arrossega des de fa més de 20 anys. Malgrat que, com no podia ser d’altra forma, tots els grups municipals han votat a favor, el debat ha estat farcit d’acusacions recíproques. I això que tots partien del punt de vista comú de reparar la injustícia derivada de l’absència d’una residència pública a la ciutat. Cortés ha evocat com l’anterior govern quatripartit, davant els incompliments de la Generalitat, en un tema de la seva competència, va intentar salvar els mobles signant un “mal acord” que qualificà de “paper mullat” mitjançant el qual l’Ajuntament es feia càrrec del cost de la construcció i la gestió de l’equipament. Gabriel Fernàndez (ERC), llavors responsable d’aquesta àrea, ha justificat la seva executòria per la crisi financera que desencadenà les brutals retallades en serveis públics. Al torn de rèplica, Cortés ha recordat amb delectació com Fernàndez va ser declarat “persona non grata” per la plataforma ciutadana que reivindica la residència del sud per la seva manca de suport. El ponent socialista, amb cognom de conquistador, ha volgut reblar el clau a l’atribuir a l’actual govern municipal el mèrit que finalment la Generalitat fes honor als seus compromisos.  

El regidor socialista Eloi Cortés. Autora: Lucía Marín.
El regidor socialista Eloi Cortés. Autora: Lucía Marín.

Per la seva banda, Lluis Matas (Junts per Sabadell) tampoc s’ha volgut quedar curt. Ha tret pit, atribuint-se part de l’èxit al vincular-ho a les tres reunions mantingudes per ell mateix sobre el tema amb Violant Cervera, consellera de Benestar Social i companya de partit. Adrián Hernández (Cs) ha volgut posar aigua al vi, tot indicant que si finalment es fa l’equipament serà gràcies als fons europeus Next Generation, circumstància que palesa el “fracàs” de la Generalitat per exercir les seves competències.

Gimnàstica dialèctica

La sessió ha continuat amb l’aprovació de quatre cessions d’ús de locals propietat municipal a la FAV, Associació Prolaboral Xalest i Associació de Veïns de la Plana del Pintor. Així mateix s’han aprovat 13 justificacions de subvencions i cinc subvencions directes a diverses entitats. Les guspires han tornat a saltar entre Cortés i Raül Barroso (ERC) arran de la situació del Gimnàs Municipal. Cortés ha retret la mala gestió de l’anterior equip de govern que, al seu parer, han provocat pèrdues en els darrers quatre anys per valor de 430.000 euros. Barroso ha promès que si ERC tornava a l’alcaldia es reobriria l’equipament. L’alcaldessa, Marta Farrés, no s’ha pogut estar de comentar en to jocós que “estem en campanya electoral”. Això ha motivat la crítica del regidor d’ERC Santi Valls, que pel que es veu té la pell molt fina, sobre el paper institucional seriós que ha de tenir l’alcaldessa com a presidenta del plenari.

El regidor republicà Raül Garcia Barroso. Autora: Lucía Marín.
El regidor republicà Raül Garcia Barroso. Autora: Lucía Marín.

Un altre punt important de la sessió ha estat l’adquisició de set autobusos hídrids i sis elèctrics per a la TUS. Aquí almenys, no hi han hagut retrets ja que es tracta d’un mèrit indiscutible de l’anterior govern local, que va iniciar el procediment que ara segueix, en particular del regidor d’ERC, Xavier Guerrero.

La nul·litat del contracte de SMATSA

El darrer punt d’interès del plenari ha estat la sempre delicada qüestió de SMATSA, la principal empresa concessionària de la ciutat pel volum de facturació. Hem de tenir present que l’adjudicació del contracte en vigor està pendent de judici en la peça n. 28 del sumari del cas Mercuri pels presumptes delictes de tràfic d’influències, prevaricació, blanqueig de capitals, infidelitat en la custòdia de documents, violació de secrets, suborn i falsificació documental pels que estan imputats quasi una vintena de persones, entre elles els germans Manuel i Francisco Bustos i els principals directius de l’empresa com Gervasio Rodríguez.

Al mandat anterior es desencadenaren dures hostilitats entre SMATSA i la regidoria de Serveis Municipals, que gestionava la Crida. Es multiplicaren les acusacions als mitjans de comunicació i les denúncies als tribunals que feren d’aquest contracte un assumpte d’alt voltatge polític.

El dictamen en qüestió desestima el recurs a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat per iniciar el procediment per decretar la nul·litat del contracte. Ha estat aprovat amb els vots a favor de Morell, PSC, Junts i Cs i en contra de Crida i ERC. Pol Gibert (PSC) ha exercit la defensa col·legiada d’aquesta posició argumentant que, malgrat existir causes administratives per declarar la nul·litat del contracte, els informes jurídics no aconsellen aquesta via per l’elevat cost que suposaria per la hisenda municipal, d’entre sis i 13 milions d’euros. Lluis Pernarnau, qui havia estat regidor de l’àrea, ha exercit aquest paper per la part contrària. Ha criticat amb duresa al PSC que ha permès “l’estafa” continuada d’una empresa amb una sobrefacturació de 100.000 euros al mes. A partir d’aquí, tots dos s’han embrancat en un duríssim creuament d’acusacions que resulta ociós reproduir (més info: ‘17 a 10 a favor d’enterrar l’anul·lació del contracte d’SMATSA‘).

Al llarg d’aquest mandat, la relació entre poder i oposició ha estat marcada per la comparació entre la gestió del quatripartit i la de l’actual govern municipal PSC-Morell. De manera recurrent, des de les dues formacions que formaren part d’aquell executiu, Crida i ERC, es reivindica la tasca realitzada i com l’actual govern es beneficia de la seva feina planificadora. Des de l’executiu actual no es desaprofita cap oportunitat per assenyalar la mala gestió de l’anomenat govern de transformació i ressaltar la seva eficàcia. Una dialèctica que es perllongarà fins a les eleccions municipals i fins i tot més enllà.

Comments are closed.