Autora: Alba Garcia

‘El ple crític’. Obrir o tancar?

En un ambient on comença a copsar-se la precampanya de les eleccions al Parlament de Catalunya, s’ha desenvolupat la que podria haver estat la darrera sessió de l’any. Tanmateix podria no ser-ho si prospera la sol·licitud d’ERC de convocar un ple extraordinari sobre la situació del Gimnàs Municipal.

La sessió telemàtica de desembre ha continuat amb la tònica característica d’aquest mandat amb la duració maratoniana, més de set hores. El ple va començar a les quatre de la tarda, una hora abans del que és habitual, amb l’objectiu d’acabar més d’hora i evitar que acabés en el toc de queda. Una mesura inútil ja que la sessió va finalitzar a les 23:20h. Avançar la sessió només va aconseguir allargar-la una hora més.

El ple, com és habitual, ha començat amb el record dels portaveus i regidors de les tres formacions independentistes als polítics presos o fugats a l’estranger que ells qualifiquen de “presos polítics i exiliats”. Per la seva banda, Adrián Hernández (Cs) ha recordat a les víctimes de la pandèmia. Aquí, resulta curiós que cap dels portaveus independentistes se sumi a aquestes condolences de Cs com si la cosa no anés amb ells. La sessió de dimarts passat ha tingut la novetat dels afegits d’Anna Lara (Crida per Sabadell) que ha al·ludit al cas d’Adrià Sas, encausat per desordres públics l’octubre de 2017, i de Quim Carné (Junts per Sabadell) que ha tingut un emotiu record per Quim Torra, a qui troba a faltar. Aquest edil és un dels pocs catalans que enyoren el president inhabilitat.

Donar la cara

La part resolutiva del plenari ha constat de 20 dictàmens, molts de quals de pur tràmit. El punt onzè, relatiu a la pròrroga del contracte del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), ha desfermat una picabaralla que es reactiva de manera recurrent en els darrers plens quan es tracta d’algun tema relacionat amb la municipalització dels serveis municipals. El ponent socialista, Eloi Cortés i el de Cs, Adrià Hernàndez, han criticat que els regidors Gabriel Fernàndez (ERC) i Lluís Perarnau (Crida), titulars en el passat mandat d’Acció Social i de la regidoria creada per estudiar les municipalitzacions respectivament, no intervinguessin i descarreguessin la seva responsabilitat en Francisca Maya i Nani Valero. Així mateix, han assenyalat que en comptes de municipalitzar aquest servei havien prorrogat la concessió en dues ocasions en el mandat passat al comprovar l’elevat cost –segons Cortés- d’aquesta mesura. Valero, ha fugit d’estudi a l’acusar als edils de PSC i Cs de menystenir-la, en una velada acusació de masclisme, quan en realitat es demanava que aquells que havien estat responsables d’aquest servei (fossin homes o dones) donessin explicacions. Per la seva banda, Fernàndez, qui sembla que darrerament té el Reglament Orgànic Municipal (ROM) com a llibre de capçalera, ha demanat la paraula a l’alcaldessa per al·lusions per mostrar-se “superorgullós” de la seva tasca en el SAD quan podria haver-la defensat amb escreix en el debat del dictamen.

Passat, present i futur de VIMUSA

Amb l’ambient ja caldejat s’ha entomat el punt dotzè, relatiu a l’increment en un 20 per cert del sou del futur gerent de l’empresa municipal d’habitatge VIMUSA. Valero ha entonat un discurs catastrofista apuntant que aquest augment salarial podria posar en perill la continuïtat de VIMUSA i propiciar la baixada dels sous dels altres treballadors de l’empresa. Unes imputacions que han provocat la duríssima rèplica de Cortés, que sembla ser li ha agafat gust a enfrontar-se dialècticament amb la portaveu de la Crida, a qui ha titllat de “demagoga”. Així ha indicat que un increment de 20.000 euros anuals en una empresa que gestiona 160 milions d’euros difícilment podia posar-la en perill. En el torn de rèplica Valero ha apuntat directament l’alcaldessa al recordar que el govern quatripartit, de “transformació”, es va trobar VIMUSA, una àrea responsabilitat de Marta Farrés, a la vora de la fallida i amb sis treballadors acomiadats. La resposta de la alcaldessa no se fet esperar. “Jo dono la cara” –ha assegurat, no com Fernàndez i Perarnau. Ha justificat la situació de VIMUSA per la profunda crisi del sector immobiliari que esclatà al 2008 i que provocà un “dèficit estructural” en l’empresa municipal.

VIMUSA
El Vapor Codina, seu de VIMUSA. Autor: cedida.

En el següent punt de l’ordre del dia, Valero ha instat a l’alcaldessa a “reduir” les seves intervencions a dirigir el ple, potser sense ser conscient que aquesta no podia deixar passar un atac tan directe com el protagonitzat per la portaveu de la Crida.

El consultori de Poblenou

La part deliberativa i de control de plenari s’han debatut sis mocions. La primera de les quals presentada per la Federació d’Associació de Veïns de Sabadell (FAVS).  defensada per Jaume García, que ha denunciat la situació de l’assistència primària a la ciutat, tot demanant –entre altres coses- el retorn de les visites presencials i la reobertura del consultori de Poblenou. La moció ha estat aprovada per unanimitat, però ha obligat als portaveus de Junts, Francesc Baró i ERC, Gabriel Fernàndez, que governen la Generalitat, a justificar-se (més info: ‘Sabadell demana recuperar les visites personals i reduir les telefòniques als ambulatoris‘).

Aquesta moció ha enllaçat amb la presentada pel PSC, a qual s’hi ha afegit la Crida, contra el tancament de l’esmentat consultori mèdic. Una situació doblement insòlita; d’una banda, perquè mai ens ha semblat adient que des de l’executiu es presentin mocions ja que disposa moltes eines dels del govern per tirar endavant els seus projectes; de l’altra, per la inusitada associació entre dues formacions normalment oposades. En qualsevol cas, la càrrega de la moció anava destinada contra ERC. La seva ponent, Glòria Llobet, ha intentat justificar la mesura presa per la conselleria que dirigeix el seu partit i ha acabat abstenint-se en manifesta contradicció amb el vot d’Esquerra en la moció de la FAVS en incloïa la reobertura del consultori de Poblenou.

Foto: M.Tornel.
Interior del pati de la caserna, l’any 2019. Foto: M.Tornel.

La moció de Junts sobre la recuperació per la ciutat de la caserna de la Guàrdia Civil i de l’edifici de Correus a la Via Massagué, ha estat una mena de dejà vu, en qüestions que s’arrosseguen des de fa masses anys. Uns temes, particularment el relatiu a l’edifici de Correus, del qual havia fet bandera Lourdes Ciuró en la seva etapa com a diputada a Madrid. La moció fou aprovada amb el vot en contra de la Crida i l’abstenció d’ERC que, en el tema de la caserna de la Guàrdia Civil, consideren que es un bé de titularitat i de possessió municipal. Malgrat que s’està a l’espera de la imminent sentència del contenciós-administratiu al respecte que, en el millor dels casos, podria donar la raó a l’Ajuntament. Circumstància que resoldria definitivament el llarg conflicte entre les dues administracions públiques.

Gimnàs Municipal

La sessió ha finalitzat amb el punt de precs i preguntes que ha estat focalitzat per la decisió de l’executiu local de tancar el Gimnàs Municipal. El tema ja havia sortit en el punt novè, relatiu a la subvenció al Centre d’Esports Sabadell per adequar les seves instal·lacions a la seva categoria de club de segona divisió. Aquí, la regidora socialista Laura Reyes ha comès una greu patinada a l’intentar justificar el tancament argumentant que no té sentit oferir un servei públic quan ja existeix una oferta privada. Una tesis demolidora per l’ensenyament i la sanitat pública si s’apliqués estrictament.

Foto portada: el Gimnàs Municipal de Sabadell, el 26 de novembre de 2020. Autora: Alba Garcia.
El Gimnàs Municipal de Sabadell, el 26 de novembre de 2020. Autora: Alba Garcia.

Junts, Cs i ERC -contraris a la clausura de l’equipament esportiu -han plantejat diverses preguntes sobre el tema que han obligat a l’alcaldessa a donar una llarga explicació. Així ha apuntat a la situació “d’al·legalitat” del Gimnàs Municipal ja que la concessió a l’empresa que el gestiona va exhaurir-se l’any 2017 i només podia prorrogar-se vinculada a la immediata convocatòria d’un concurs. Cosa que no va succeir ni en el mandat anterior, ni en aquest. Així que la responsabilitat de no entomar aquest problema és compartida per l’anterior quatripartit i per l’actual bipartit que està en el poder des del 2019. Farrés ha informat de les seves reunions amb els usuaris de l’equipament, tot indicant la sensible pèrdua d’usuaris i del dèficit econòmic del mateix. Així s’ha mostrat partidària de “parar màquines” i destinar el gimnàs a altres activitats esportives.

Tanmateix aquesta qüestió podria tenir un tractament monogràfic, si prospera la demanda d’ERC de convocar un ple extraordinari sobre el tema. De fet, Esquerra disposa del nombre de regidors adients (la quarta part del consistori; és a dir set) que segons el ROM el faculten per fer-ho (més info: ‘ERC força un ple monogràfic sobre el Gimnàs Municipal‘).

En definitiva, en aquesta interminable sessió s’han pogut comprovar les contradiccions de les dues principals forces representades al ple. El PSC es mostra partidari de tancar el Gimnàs Municipal i de reobrir el consultori de Poblenou. ERC sembla no tenir inconvenients en clausurar definitivament el consultori mèdic, però defensa aferrissadament el manteniment del Gimnàs.

Foto portada: accés al centre cívic – consultori de Poblenou. Autora: Alba Garcia.