El ple extraordinari matinal, convocat per aprovar inicialment el Pressupost General per a l’exercici 2025, ha estat complementat amb altres punts de contingut econòmic i la resolució del rescat del pàrquing de Saba a la plaça del Dr. Robert. No hi hagut sorpreses ni a les votacions, ni a les argumentacions.
El primer tinent d’alcaldessa, Eloi Cortés, ha estat l’encarregat de defensar el Pla Estratègic de Subvencions bianual (2025-2017) que estat aprovat amb els vots del govern de coalició PSC-Junts, el vot negatiu de Vox i l’abstenció de la resta grups de l’oposició. Nuria Acacio, portaveu de la formació ultradretana, ha argumentat breument la seva posició per les mencions a l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible i per les ajudes a la cooperació al països del Sud global.
Les tres formacions d’esquerra s’han mostrat d’acord amb els objectius genèrics del pla, però han mostrat les seves reticències. Joan Mena (Comuns) respecte a la complexitat burocràtica de la tramitació de les subvencions, Anna Lara (Crida per Sabadell) sobre l’increment de les subvencions nominatives (o a dit) i Sílvia Renom (ERC) sobre l’insuficient suport a les entitats medi ambientalistes i juvenils.
Inversions i crèdits
Després d’aquest primer plat s’ha servit el plat fort del menú del plenari. Antonio Rodríguez Galián ha debutat en la defensa del Pressupost subratllant la prioritat en les actuacions en Via Pública, Urbanisme i Seguretat que s’emporten 105 milions d’euros del total dels 285 milions dels pressupost, que suposa un increment del 9,2 per cent respecte a l’exercici anterior. Al capdavall, les obres públiques i la millora de l’espai urbà tenen un inqüestionable rèdit electoral. També ha insistit en l’increment de les inversions que sumaran 24 milions, part dels quals es sufragaran amb un crèdit d’uns 12 milions.
Lluís Matas (Junts per Sabadell) ha pres la paraula més per justificar el seu pacte de govern amb els socialistes que per defensar els comptes municipals, sota els principis d’aplicació del seu programa electoral i els interessos dels sabadellencs, resumits en el seu lema, reiterat fins a la sacietat, del ‘Sabadell del sí’.
La intervenció de Mena, que ha votat en contra, ha estat més pròpia de l’abstenció que del vot negatiu, potser pel temor a ser titllat de ‘col·laboracionista’ pels altres grups d’esquerra. En qualsevol cas, ha destacat la “voluntat política” de l’equip de govern per negociar i acceptar propostes del seu grup. Tanmateix, les diferències en matèria d’educació, acció social i sobretot respecte a la política poc ambiciosa d’habitatge han impossibilitat l’acord. En el torn de rèplica, Cortés i Galián s’han mostrat favorables a continuar per aquest camí de diàleg i negociació.
Certament, aquests posicionaments de Matas i Mena permeten al PSC situar-se en una còmoda posició de centralitat respecte a la dreta independentista i l’esquerra postcomunista que comparteix govern amb Pedro Sánchez a Madrid.
Els portaveus de la Crida per Sabadell i ERC han estat més durs que els Comuns en la valoració dels Pressupostos. Anna Lara, que els ha titllat de “continuistes”, ha posat el dit a la nafra tot indicant que el percentatge d’execució de les inversions en l’exercici anterior ha estat del 20,5 per cent; és a dir, només dos de cada deu euros pressupostats. Unes xifres que avalen el seu escepticisme sobre el compliment d’aquestes inversions. Així mateix, com han fet els tres grups d’esquerra, ha demanat més informació sobre el crèdit de 12 milions destinats a “projectes estratègics”, que no s’han concretat. En la mateixa línia, Sílvia Renom (ERC) ha recordat l’increment lineal del 15 per cent de la pressió fiscal i s’ha preguntat si la ciutadania veuria un retorn a aquest esforç econòmic. També s’ha sumat a les demandes d’informació sobre el crèdit dels 12 milions. Renom ha preguntat sobre la xifra dels crèdits demanats des de que el PSC governa Sabadell. Davant la manca de resposta, en el segon torn, ha donat la xifra de 100 milions d’euros.
Cortés i Galián s’han repartit la rèplica a l’oposició. El primer, en qualitat de portaveu del grup municipal socialista, ho ha fet en termes polítics i el segon, com a ponent del dictamen, des de la vessant més tècnica. Cortés ha reivindicat la tasca “d’endreça” pressupostaria portada a terme en aquesta matèria pel seu partit des de fa cinc anys. Galián ha articulat la seva resposta sobre dos eixos. Respecte al crèdit ha afirmat que l’endeutament del consistori s’ha reduït del 66 per cent al 39 per cent actual. Sobre la manifestament millorable execució de les inversions, ha vinculat el seu compliment als romanents i ha insistit en l’increment del percentatge anual de l’execució de les inversions, de manera que quan acabi l’exercici estarà al voltant del 28 per cent.
Macropàrquing
Les postres de la sessió han consistit, d’una banda, en l’aprovació de la plantilla de personal i la relació de llocs de treball i, de l’altra, el rescat de la concessió del pàrquing de Saba.
La principal novetat del primer tema, defensat per la tinent d’alcaldessa Montserrat González, ha estat l’anunci de la contractació de 62 funcionaris, 15 del quals destintats a la Policia Municipal. Les reticències dels sindicats han justificat el vot negatiu de la Crida i l’abstenció de la resta de grups de l’oposició.
Respecte a la segona qüestió, els grups municipals han reiterat els mateixos arguments que quan fa cinc anys s’inicià aquesta complexa operació. Mar Molina i Adrián Hernández s’han distribuït la resposta, la primera en termes tècnics i el segon en termes polítics. Tots dos han tret pit sobre el fet que la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat els hi hagi donat la raó, de manera que el preu del rescat (700.000 euros) serà inferior al reclamat per l’empresa concessionària. Així mateix, han lloat les excel·lències d’un projecte que unirà el pàrquing de la plaça del Dr. Robert amb la “caixa” subterrània dels Ferrocarrils de la Generalitat al Passeig, alliberarà places d’aparcament en superfície al Centre i al Vapor Turull i acabarà amb la provisionalitat del Passeig que s’arrossega des de 1998.
Des de la dreta, el PP han votat a favor i Vox s’ha abstingut. La Crida i els Comuns ho han fet en contra. Des de la formació d’esquerra independentista s’ha subratllat la contradicció que suposa declarar una Zona de Baixes Emissions al Centre i construir un macropàrquing. Els Comuns han manifestat les seves discrepàncies sobre el model de mobilitat implícit en el projecte. Des d’Esquerra, Santi Valls, ha exigit el compliment de la moció del mandat passat que reclamava un estudi sobre la viabilitat econòmica de la gestió municipal del macropàrquing. No obstant això, ERC s’ha abstingut.
Ja es veurà, si com han assegurat Molina i Hernández, aquesta informació sol·licitada estarà disponible algun dia.