Foto portada: el primer tinent d'alcaldessa, Eloi Cortés, i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. Autor: David Jiménez.

‘El ple crític’. Sessió de circumstàncies

El ple municipal ordinari de novembre, de quatre hores de durada, ha constat de 17 dictàmens de tràmit de l’equip de govern i cinc mocions a la part de control. Una d’aquestes, presentada per les treballadores de neteja dels edificis municipals, ha estat la qüestió de major rellevància abordada a la sessió

Dels 17 punts presentats per l’executiu local per la seva aprovació, cinc han estat sobre “discrepàncies” amb l’interventor, absent a la sala. Tres de les quals referides al pagament dels viatges oficials dos tècnics municipals a Madrid i un assessor a Rijeka (Croàcia). S’ha reproduït el debat que va tenir lloc sobre els viatges dels càrrecs electes. El primer tinent d’alcaldessa socialista, Eloi Cortés, ha defensat la posició del govern local, adduint que les tarifes per aquestes despeses no s’havien renovat des del 2005 sense tenir en compte el gran increment de preus de l’hostaleria. Ha deixat caure que fins ara la intervenció no havia posat entrebancs per abonar les diferències.

Des de l’oposició d’esquerres, Joan Mena d’En Comú Podem (ECP), ha recordat que al ple de juliol d’enguany, s’aprovà un reglament per actualitzar les tarifes per viatges dels càrrecs electes. Llavors ja se’ls hi va advertir que aquesta norma no contemplava als funcionaris i treballadors municipals, com ara s’ha vist. Cortés s’ha batut en retirada i ha replicat que en breu s’elaboraria un nou reglament semblant per cobrir-los com als càrrecs electes. M’ha vingut a la memòria la cèlebre frase atribuïda a Cánovas del Castillo, arquitecte de la Restauració borbònica: “vosotros haced las leyes y a mi dadme los reglamentos”.

Proporcionalitat i igualtat

Acte seguit s’abordà la delicada qüestió del recurs de reposició presentat per Vox contra l’acord del ple de juliol, que retirava la totalitat de les dotacions econòmiques al seu grup municipal per haver presentat fora de termini les corresponents justificacions. La resolució ha estat favorable al partit d’extrema dreta per la vulneració del principi de “proporcionalitat”, ja que afecta a la totalitat dels recursos i quan no existeix un règim sancionador per a les infraccions. Des de la Crida per Sabadell, Anna Lara, ha reclamat un nou reglament que simplifiqui la feixuga burocràcia i contempli aquesta casuística. Gabriel Fernàndez (ERC), ha invocat contra el principi de proporcionalitat, el principi d’igualtat. Mentre qualsevol empresa, entitat o particular no té res a fer si presenta la documentació fora de termini, amb Vox es fa una excepció que alimenta la sospites sobre els privilegis dels polítics. Mena s’ha sumat a aquestes crítiques ja que l’actual procediment és una veritable “cursa d’obstacles” administratius, però en aquest punt -afegí- no és tracta de fer cap cordó sanitari contra l’extrema dreta, sinó que tothom compleixi amb la normativa vigent en condicions d’igualtat.

La sessió ha continuat amb dictàmens de tràmit, excepte el punt 12è per verificar la cessió de sòl per ampliar el Centre d’Atenció Primària (CAP) de Ca n’Oriac, que ha estat aprovat amb l’única abstenció de la Crida i on s’ha recordat la qüestió de l’atenció pediàtrica als ambulatoris.

Com cada any per aquestes dates, s’ha aprovat, amb l’abstenció de Crida i ECP, la subvenció directa a l’Associació Sabadell Comerç Centre per la instal·lació del campament dels Reis d’Orient. Des d’ERC, s’ha aprofitat l’avinentesa per reclamar que pel Nadal del 2025 pugi tornar a estar pressent la Fira d’Artesans de Nadal de Sabadell (FANSA).

Treballadores de la neteja

La moció presentada per les treballadores de l’empresa concessionària de la neteja dels equipaments municipals, sota l’aixopluc de l’Associació Sabadell Més, que omplien la sala de plens, ha estat la més interessant de la sessió, coincidint amb el 25N jornada contra les violències masclistes. Antonia Maqueda, portaveu de les 200 treballadores, ha denunciat els retirats incompliments del plec de condicions de la concessionària, les irregularitats en el pagament de les nòmines, la sobrecàrrega de treball que repercuteix en la qualitat del servei, la falta de vestuari adequat i de productes de neteja o la creixent desigualtat amb els salaris de les treballadores municipals de la mateixa categoria. Maqueda ha exigit que l’Ajuntament apliqui el règim sancionador vigent, una auditoria sobre el funcionament de l’empresa i la creació d’una comissió de seguiment.

Maqueda, al ple, aquest dilluns. Autor: J.d.A.
Maqueda, al ple, aquest dilluns. Autor: J.d.A.

La tinent d’alcaldessa socialista, Montserrat González, ha anunciat el vot favorable a la moció explicat les diverses gestions realitzades per ella mateixa i l’alcaldessa, Marta Farrés, en aquest tema i del suport jurídic i tècnic ofert per l’Ajuntament a les seves reclamacions. D’altra banda, com és habitual quan es planteja el tema, ha sortit el debat sobre els aspectes negatius de les externalitzacions dels serveis públics. La moció ha estat aprovada per unanimitat.

Barri per barri

La moció del PP, defensada per la seva única regidora, Cuca Santos, per implementar l’intercanvi de llibres en espais públics (o Bookcrossing que queda més guai), també ha estat aprovada per unanimitat. Tot i que des de la Crida, ECP i ERC s’ha recordat la qüestió pendent de la reivindicada biblioteca pública del barri de Gràcia.

Núria Acacio de Vox ha caldejat la temperatura política amb la moció per la millora de la seguretat en el barri de Campoamor, molt semblant a la presentada sobre el barri de Can Puiggener. Com era previsible, la moció ha estat rebutjada amb el vot en contra de tots els partits, llevat el PP que li ha donat suport. Cortés ha vinculat la moció amb la campanya amb cartells de dubtós gust sobre el tema que circula per les xarxes socials. Mena ho ha dubtat en qualificar-la de “racista i xenòfoba”. Acacio ha replicat que aquest “cordó sanitari” no els desaminarà i que continuaran amb mocions com aquesta “barrio por barrio”. De fet, a les passades municipals, Vox va ser segona força política, als barris del sud, a força distància del PSC.

El portaveu d'ERC, Gabriel Fernàndez. Autor: David J.
El portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez. Autor: David J.

Joan Mena, aprofitant que el Túria passa per València, ha defensat la moció per suspendre l’ampliació d’usos del riu Ripoll, recentment aprovada, fins que la Generalitat, tal i com ha promès, redacti un informe sobre les zones inundables del país. El tinent d’alcaldessa socialista d’Urbanisme, Adrián Hernández i Lluís Matas (Junts) s’han encarregat d’argumentar el vot contrari del govern de coalició. El primer ha contestat en termes tècnics detallant els recents informes de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), segons els quals, tret un ínfim percentatge, tots els edificis estan fora de les zones amb perill d’inundabilitat. El segon, en termes més polítics, ha criticat que Mena utilitzi l’excusa de la Dana contra un projecte sobre els usos del Ripoll al qual sempre s’ha oposat. La moció ha estat rebutjada amb el vot en contra de PSC, Junts i Vox, l’abstenció del PP i el vot favorable de ECP, ERC i Crida.

Els regidors de la Crida. Autor: D.Jiménez.
Els regidors de la Crida. Autor: D.Jiménez.

La sessió ha finalitzat, pels volts de l’hora de sopar, amb la rutinària moció d’ERC per assolir un nou model just de finançament local, amb una repetició per enèsima vegada dels arguments abastament coneguts. Els grups municipals no tenen cap obligació de presentar una moció cada ple si no hi ha matèria mocionable, com ha fet la Crida en aquesta sessió.

El plenari ha finalitzat amb el pregunta d’Acacio a l’alcaldessa sobre l’ocupació a la Creu de Barberà, del local batejat com l’Obrera. Marta Farrés l’ha contestat que Policia Municipal i Mossos d’Esquadra van seguir el protocol habitual en aquests casos.   

Foto portada: el primer tinent d’alcaldessa, Eloi Cortés, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. Autor: David Jiménez.   

Deixeu un comentari