Sancions de fins a 100.000 euros els bancs amb pisos buits

  • El ple aprova amb 25 dels 27 vots possibles incoar multes a les entitats financeres que no posin els pisos al mercat.

  • Farrés (Habitatge) dóna per fet que els consistoris tindran contenciosos amb els bancs als tribunals.

Amb gairebé unanimitat, el ple municipal del mes de gener ha aprovat que l’Ajuntament faci les regulacions necessàries per poder multar els tinents d’immobles (bàsicament les entitats financeres) que tinguin habitatges buits i no els posin al mercat. La proposa ha sortit endavant amb els vots a favor de PSC, CiU, Entesa, ICV, EUiA i el regidor no adscrit, Antonio Vega. Només el PP s’ha abstingut. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha impulsat la mesura i ha intervingut a l’inici del debat.

El text aprovat estableix una sèrie d’acords. Bàsicament es centra en el compromís municipal d’iniciar sancions per garantir el dret a l’habitatge en base a la Llei d’Habitatge aprovada pel Parlament l’any 2007. Per evitar la desocupació permanent i sense justificar dels pisos es farà un pla d’inspecció per detectar els pisos desocupats de forma permanent, començant “pels que són propietat d’entitats financeres i altres grans empreses”. Un cop validat que el pis està desocupat sense justificació, es requerirà el propietari a que cessi en la seva actuació. Si no és així, es preveuen fins a tres multes, de fins a 100.000 euros. Sabadell es sumarà així al camí iniciat per l’ajuntament de Terrassa, que ja ha posat a la pràctica tres sancions a entitats financeres per no posar els immobles al mercat. El consistori haurà d’aprovar una nova ordenança fiscal per poder aplicar la mesura. Segons la tinent d’alcalde d’Habitatge, Marta Farrés, es durà a ple el mes de març.

El debat de la moció ha estat iniciat per la intervenció de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS). Una de les portaveus de l’entitat, Deborah Serrano, ha recordat que entre 2007 i 2003 segons dades judicials hi ha hagut mig milió d’execucions hipotecàries a Espanya. Catalunya és el territori on més execucions s’han fet, amb 45 de mitjana cada dia. La PAH ha criticat el que consideren inacció municipal, ja que ells havien demanat aplicar la mesura fa molts mesos. Una vintena de membres de la PAH han estat presents al ple municipal aquest dimarts.

Els regidors, durant el ple d'aquest febrer. Autor: J.d.A.

La tinent d’alcalde d’Habitatge, Marta Farrés, ha reconegut que l’Ajuntament “no estem arribant a cobrir les necessitats” que la crisi està imposant respecte al dret a l’habitatge. Ha assegurat que volien impulsar la mesura però “fins ara no hem sabut com fer-ho” assegurant que Terrassa ha marcat el camí. En aquest sentit Farrés dóna per fet que hi haurà contenciosos en els tribunals i assegura que els consistoris que l’apliquin han de preparar-se per anar als tribunals a defensar la mesura. Finalment, ha destacat que el govern local ha aprovat invertir 7,2 milions d’euros en polítiques d’habitatge.

La moció ha estat proposada pels grups socialistes, CiU, Entesa, ICV i EUiA. Joan Mena, d’EUiA, ha denunciat “l’estafa immobiliària” i ha assegurat que “el futur passa per plantar cara als poderosos”. Per la seva part, la portaveu d’ICV, Carme Garcia, ha recordat que la crisi també ha tingut responsables polítics i que fa molt pocs mesos tant ICV com Entesa van proposar una ordenança fiscal per aplicar la mesura i que el govern socialista la va rebutjar. La portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, s’ha sumat a la crítica de Garcia al govern local i ha demanat altres mesures. Per la seva part, el regidor de CiU Toni Font ha destacat “l’acord gairebé unànim” a la proposta i ha destacat que la Generalitat també està plantejant aplicar sancions en el mateix sentit.

El PP, únic que no vota a favor

El Partit Popular s’ha quedat sol al no donar suport a la moció. Fins i tot, el regidor no adscrit Antonio Vega (cap de llista del PP l’any 2011) ha votat a favor de la proposta. Per la seva part, la regidora popular Cuca Santos ha assegurat compartir l’esperit de la moció però ha manifestat que cal incidir en mesures “sempre des de la legalitat”. Santos ha destacat que amb el govern de Rajoy s’han aturat 1.500 desnonaments a causa de la moratòria i que s’han fet milers de dacions en pagaments i reestructuracions del deute hipotecari. Santos manté que es pot aprofundir més en aquesta línia, allargant anys per pagar el deute o pagant durant un temps només interessos. Santos s’ha preguntat si les administracions públiques també es multaran a si mateixes per tenir pisos buits. En aquest sentit, manté que la Generalitat ha reconegut tenir 3.200 habitatges buits en aquest moment.

Foto portada: la portaveu de la PAH intervenint al ple. Autor: J.d.A.

One Comment