El ple, a favor de la consulta per l’autodeterminació de Catalunya

  • 24 dels 27 regidors aproven una moció a favor de preguntar el poble català.

  • PSC i CiU tiren endavant la instal·lació d’una senyera al centre de la ciutat.

El ple municipal de Sabadell s’ha posicionat a favor de la consulta per l’autodeterminació de Catalunya. Totes les formacions del consistori tret del Partit Popular han impulsat una moció en aquest sentit. El PP ha centrat la seva intervenció en el que consideren “sorprenent” posició del PSC.

El ple ja va aprovar una moció a favor del dret a decidir, l’octubre de l’any 2012 (més info: ‘El Ple, a favor del dret a decidir‘). Ara ha anat un pas més i s’ha posicionat a favor de la celebració de la consulta. El text aprovat inclou també el compromís municipal de facilitar la infraestructura necessària per celebrar la consulta. Tots els partits menys el PP han presentat la proposta de forma conjunta: PSC, CiU, Entesa, ICV i EUiA. El text era una proposta de la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana, Sabadell per la Independència (SBDxI).

El text aprovat conté sis acords. Entre ells, la crida als governs català i espanyol a iniciar un procés de diàleg per pactar com celebrar una consulta d’autodeterminació, el compromís institucional de l’Ajuntament en donar suport a la consulta amb els mitjans que calgui. També es demana als mitjans de comunicació públics que siguin neutrals i manifesta el respecte municipal als acords que sobre la matèria prengui el Parlament.

El portaveu del PSC, Ramon Burgués, ha recordat que els socialistes són contraris a la independència però favorables a una consulta sempre i quan sigui “legal i acordada” amb el govern central. Per la seva banda, el portaveu de CiU, Carles Rossinyol, creu que cal preguntar el poble per saber la seva opinió. La portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, s’ha posicionat en termes similars, així com la d’ICV, Carme Garcia, que considera que “ja no es pot avançar més en la relació entre Catalunya i Espanya sense preguntar el poble català”. El regidor d’EUiA, Joan Mena, ha defensat que la consulta és sobretot democràtica.

Per la seva part, el portaveu del PP, Esteban Gesa, ha assegurat la seva sorpresa pel vot del PSC i ha centrat en aquesta formació els seus arguments. Ha qualificat com a “lamentable” l’aprovació de la moció, dient que trenca les regles del joc.

En un comunicat posterior, Ciutadans, que no té regidors a l’Ajuntament, també ha carregat contra el PSC, qui considera actúa com a conseqüència d’una “esquizofrènia” política i asseguren que és còmplice de l’independentisme.

PSC i CiU aproven col·locar una senyera al centre

Convergència i Unió ha aconseguit aprovar la seva moció per instal·lar una senyera de tamany considerable en algun espai del centre de la ciutat. Ho ha fet amb l’únic vot a favor, però suficient, de l’equip de govern. El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha assegurat que “cal cuidar els símbols de tots” i ha demanat instal·lar la senyera en un espai simbòlic del centre. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Josep Ayuso, s’hi ha sumat, assegurant que ara caldrà decidir la seva ubicació però descartant d’entrada el nou Passeig de la plaça Major. Ayuso ha recordat que l’any 2006 es va instal·lar una senyera al parc de Catalunya en un procés de “total normalitat democràtica”.

Entesa, ICV i EUiA s’han abstingut. La portaveu d’ICV, Carme Garcia, ha assegurat que CiU vol patrimonialitzar la senyera, mentre que la portaveu d’EUiA, Marisol Martínez, l’ha definit com a “partidista”. El regidor de l’Entesa Maties Serracant ha recordat que Sabadell té una senyera de grans dimensions al parc de Catalunya i ha animat el govern local a tenir cura de que estigui en bones condicions. El PP també s’ha abstingut, avisant que “no entrarem en una guerra de banderes”, tot i que el portaveu del PP, Esteban Gesa, ha avisat Ayuso que val més que comprin tres pals més, ja que demanarà que al costat de la senyera també onejin la bandera europea, l’espanyola i la de la ciutat.

Foto portada: un moment del ple municipal d’aquest dimarts. Autor: J.d.A.

2 Comments