El ple de març, en 7 claus

Més enllà del posicionament municipal sobre la consulta per l’autodeterminació de Catalunya, les medalles d’honor i el programa d’inversions, el llarg ple municipal de març (sis hores amb un petit recés), ha tingut moltes altres temes sobre la taula.

El govern local portava 14 dictàmens a ple, tot i que ha hagut de deixar sobre la taula la renovació a Ràdio Sabadell, com s’explica a continuació. Per la seva banda, els grups municipals havien planificat una desena de mocions. Finalment, quatre s’han deixat per a millor ocasió. Malgrat tot, el ple ha estat dels més llargs d’aquest mandat.

1. El PSC, contra la moció de l’Entesa per obrir centres cívics i biblioteques a l’agost

L’Entesa per Sabadell ha demanat que els centres cívics i les biblioteques ampliïn el seu horari al mes d’agost. Recorden que l’any passat aquests equipaments van estar tancats des de l’última setmana de juliol fins després de la Diada Nacional de Catalunya. Consideren que els hàbits socials han canviat, la ciutadania que pot fer vacances ja no les fa durant tot el mes d’agost i que la ciutat és més viva en aquesta època de l’any. “Necessitem més ciutat”, ha dit la portaveu, Virgínia Domínguez. CiU, ICV i EUiA s’han sumat a la petició. Per la seva part, la regidora del PP Cuca Santos ha assegurat que “hi ha altres prioritats més importants” que obrir els 12 centres cívics i les set biblioteques a la ciutat el mes d’agost.

La regidora de Relacions Ciutadanes, Anna Carrasco, ha dit que havia demanat deixar sobre la taula la moció per poder pactar amb temps i més dades un nou contingut. Així mateix ha recordat que l’Ajuntament ha hagut “d’optimitzar els recursos” a causa del pla d’estalvi que es va aprovar l’any 2012. D’altra banda, ha assegurat que el tancament d’equipaments a l’agost és “transitori” fins que hi hagi més recursos. Finalment, el PSC ha estat l’únic partit que ha votat contra la proposta. El PP s’ha abstingut i ha quedat rebutjada.

2. Rebutgen la moció d’EUiA contra negociar el tancament dels CAP a l’estiu

PSC i CiU han rebutjat la petició d’Esquerra Unida i Alternativa perquè l’Ajuntament no negociï cap tancament de Centre d’Atenció Primària a l’estiu. Abans de presentar la moció, una representant de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Vallès ha llegit un manifest, demanant la fi de les retallades i que es posin en marxa eines de control als gestors de la sanitat. Ha recordat que el pressupost de les obres de l’ampliació del Taulí es va disparar, també.

Membres de la plataforma per la sanitat pública. Autor: J.d.A.

Pel que fa a la moció, el PSC l’ha rebutjat, com també CiU, ja que asseguren que és obligació dels governs seure a parlar i negociar amb tothom i també entre governs.

3. S’ajorna el nomenament de Manolo Garrido com a director de Ràdio Sabadell

Malgrat que estava previst a l’ordre del dia, finalment el nomenament de Manolo Garrido com a director de Ràdio Sabadell haurà d’esperar. El grup de Convergència i Unió ha demanat una sèrie de garanties que l’equip de govern no ha satisfet, deixant aparcada fins a novetats els canvis a l’emissora. Els nacionalistes volen que el govern garanteixi per escrit que la nova cap d’informatius tindrà independència professional fins a finals del mandat. La victòria de Josep Ayuso a les primàries del PSC fa que CiU ara vulgui més garanties de pluralisme a la ràdio, ja que ara hi confien poc.

Cal recordar que Ràdio Sabadell no té director des del mes de juliol de 2013, quan el desacord polític va impedir la seva renovació. CiU i PSC havien desencallat el nomenament de Manolo Garrido però finalment haurà d’esperar, almenys un mes.

4. Unanimitat a favor d’actuar a la masia de Ca n’Oriac

Els 26 regidors presents al ple (Antonio Vega ha marxat al recés per motius de salut) han aprovat per unanimitat actuar a l’àmbit de la masia de Ca n’Oriac, un element patrimonial protegit que està en avançat estat de degradació. Malgrat les restriccions pressupostàries s’ha aprovat actuar per garantir la seguretat. La moció l’ha proposat CiU, que vol obrir un procés de participació al barri per decidir quin ús futur podria tenir la masia. “Si tenim patrimoni cuidem-lo”, ha ressumit el regidor de CiU, Antoni Font.

5. El Ple aprova portar la Llei de l’Administració Local al Tribunal Constitucional

El Ple municipal ha aprovat portar al Tribunal Constitucional la llei de reforma de l’administració local, aprovada pel govern central. El PSC, CiU, l’Entesa, ICV i EUiA hi han votat a favor mentre que els dos regidors del PP i també el regidor no adscrit Antonio Vega han votat en contra. Les entitats municipalistes donen suport a aquesta proposta, que es duu a terme de forma coordinada entre diversos ajuntaments. Els ajuntaments presentaran un recurs d’inconstitucionalitat.

6. Contra la nova taxa per emetre informes d’estrangeria

PSC, Entesa, ICV i EUiA han mostrat amb una moció el seu rebuig a la nova taxa creada pel departament de Benestar i Família, per emetre i notificar els informes d’estrangeria en matèries com el reagrupament familiar, l’arrelament social o les renovacions. ICV havia portat al pel aquesta petició. Creuen que significa una duplicitat de pagaments, ja que els certificats també els emeten els consistoris, on ja s’ha de pagar una taxa. Es crea així una doble pagament impositiu per un sol acte administratiu.

7. Joan Manau posa distància amb el seu grup

A nivell d’anècdota, el regidor Joan Manau ha canviat la seva ubicació aquest ple. Un dels tres regidors imputats pel cas Mercuri i per tant sense atribucions de govern (com tampoc Manuel Bustos i Paco Bustos) s’ha distanciat en les darreres setmanes del bustisme. Ho ha volgut fer visible aquest dimarts canviant el seient des d’on segueix els plens.

Manau, en la seva nova ubicació. Autor: J.d.A

Manau ha estat tan a prop del regidor no adscrit, Antonio Vega, com del grup socialista. Fins ara, Joan Manau s’ubicava a la segona fila del grup socialista, entre els regidors Lluis Monge i Paco Bustos. Cal recordar que està imputat per un delicte contra l’ordenació del territori en una de les ara 32 peces del cas Mercuri. Des del mes de març de 2013 és regidor sense atribucions.

8. Presència de la plataforma Soterrament FGC Ara!

Diversos membres de la plataforma a favor del soterrament de les vies del tren als barris de Gràcia i Can Feu han seguit de nou el ple des de la sala de plens del consistori. Amb pancartes i samarretes, reclamen al govern local que es posi al seu costat en la reclamació per soterrar les vies ara fins al castell de Can Feu.

Foto portada: membres de la plataforma Soterrament FGC Ara! al ple. Autor: J.d.A.

Comments are closed.