CARTES DELS LECTORS
El passat dijous 26 de gener vaig assistir a una interessant xerrada a l’ Estruch sobre la música a Sabadell, on va assistir ( tot i que no va prendre la paraula) el regidor de Cultura. M’hagués agradat exposar-li un tema que no vaig poder fer ja que el torn de paraula va acabar sense que tots poguèssim parlar. Ara bé, a la tertúlia posterior amb el got de vi a la mà vaig poder conversar amb els ponents de l’acte i tots vam coincidir que a Sabadell hi ha un interessant moviment musical que abasta diferents estils.
Tenint en compte que a la nostra ciutat no es fa absolutament res des del punt de vista cultural el mes d’agost (situació vergonyosa) , perquè no adaptar el model de concert gratuït i lliure al carrer (model Barraques però ben planificat i recolzat a una zona adequada) de manera que aquests grups puguin tocar, per exemple, al carrer del Mestre Rius per la tarda, i a una zona més aillada per la nit, un cada dia o una combinació de diversos grups alguns dies a la setmana? Fins i tot es podrien fer concerts temàtics ( exemple: una setmana folk, setmana heavy…) o d’alguna altra forma.
D’ aquesta manera els grups locals tindrien un espai on donar-se a conéixer més enllà dels bars. Aquest model, que per exemple es fa a Liverpool amb la Beatle Week, no hauria de costar econòmicament gran cosa, redistribuint bé els recursos ( potser dedicar un pèl menys al concert de festa major, que és massa car per la poca estona que dura, o a la Màxima Outdoor, que culturalment no aporta res) . Això ha d’anar acompanyat d’un servei de bus adequat, estil bus nocturn. No pot ser que una ciutat com Sabadell el bus pari a les 22h. Això limita que la gent pugui gaudir de l’ oci i la cultura arreu de la ciutat.
Finalment, una queixa que hem exposat diversos cops a Twitter i Facebook sense que el regidor ens hagi contestat mai: les activitats per a un públic juvenil d’entre 9 i 18 anys tenen una enorme mancança a la ciutat. No sols a Festa Major, sinó durant l’ any. Molta activitat cultural purament infantil ( menys de 8 anys) i d’ adults ( 35 en amunt) i poca pel jovent. Amb les barraques, el sector 18-35 anys queda més o menys cobert a Festa Major, tot i que de manera precària, i la resta del temps tot és iniciativa privada. Però els nens i joves amb inquietuds culturals no tenen res a fer a part de les activitats esportives. Amb Fira Sabadell es podria aprofitar per fer quelcom per ells, aquest Nadal no n’hem tingut mentre sí es dediquen recursos a coses com la revista Sabadell a Prop.
No és tan complicat: Busquem una obra de teatre, o un passi de curtmetratges, o un concert específicament dirigit a aquest públic enlloc de fer tantes activitats pels menors de 8 anys que es repeteixen any rere any i que molts cops es solapen entre sí igualment. M’agradaria que per un cop algú del departament em contestés amb un raonament de la situació, valoració del meu suggeriment i una proposta de millores al respecte.
En alguns aspectes que planteja l’article estic d’acord, vaig assistir al debat de l’Estruch per escoltar les inquietuds i demandes d’un sector que culturalment és molt viu i té poca traslació a la realitat de les polítiques culturals.
No obstant, l’Estruch programa activitat cultural per joves d’una manera continuada, amb diversitat i qualitat (dansa, teatre, música, performances, són una realitat de cada mes) i la programació general del Principal i Faràndula en bona part pot ser seguida pel públic jove.
Ara bé, per no defugir de la questió, tenim una realitat musical juvenil que hem de donar-li valor, programar-la, i com va comentar un dels ponents de la xerrada, facilitar una certa “moguda” en locals i bars que permeti tenir una oferta diversa i continuada.
Fa poc temps que tinc les responsabilitats de cultura (des del mes de juliol) però a la Festa Major ja vam programar grups locals al Parc Catalunya i vam donar suport a la programació i concurs del The Wils Geese. Sóc conscient que no hi ha prou, que hem de coordinar aquesta realitat per tal que per alguna de les fòrmules proposades o d’altres que trobem facilitem la difusió d’aquests grups, estic pensant en 30 Nits, Festa Major i la programació normal del conjunt de l’any.
Un dels problemes de fons, en clau administració municipal, és que la relació principal amb la realitat cultural juvenil es portava des de la regidoria de joventut i a partir d’aquest mandat es portarà des de cultura i per tant hem de pensar en ells com una peça més de la proposta general de cultura a la ciutat.
Per cert, aquesta setmana a l’Estruch hi ha l’oferta del Mecal, són una activitat de curtmetratges, en aquesta ocasió de terror. Espero poder saludar-te personalment.
Per acabar tan sols agrair-vos, a tu i a les persones que van participar a la xerrada de l’Estruch, que mantingueu viva aquesta demanda.
Joan Carles Sánchez. Regidor de Cultura.
En primer lloc, vull agrair al Regidor la seva ràpida resposta. Veig que coincideix en què la situació és millorable, i confio que des del seu departament faran el que sigui possible perquè així sigui. Ara bé, m’ agradaria matisar alguns dels exemples que dóna, ja que precisament van pel costat oposat al que jo em referia o reiterar d’ altres que no van quedar prou explícits a la carta inicial. Primerament, el punt relatiu a l’ urgent necessitat d’ un 30nits a l’ agost, ni que fos repartint la programació actual del 30nits en dos blocs ( juliol + agost). Una ciutat com Sabadell no pot quedar-se buida de contingut cultural i d’ oci tants dies , i d’ aquí la idea de facilitar un espai públic i obert a tothom a grups locals, independentment del circuit de programació de bars o sales privades . En segon lloc, la insistència de l’ adequació d’ un bus nocturn per afavorir el desplaçament en dies i horaris on hi hagin events d’ aquest tipus ( tot i que no pertany a la seva Regidoria, sí es veu afectada per aquesta mancança). I finalment, en la programació relativa al públic 9-18 anys, si bé és cert que a la Faràndula per exemple es programa un teatre de gran qualitat ( del qual som fidels adeptes, per cert), no deixa de ser una programació puntual (3-4 obres l’ any) i amb un cost econòmic no assumible per tothom. La meva proposta va més encarada a que la Regidoria programi activitats de caire juvenil a baix cost (2-3 € per nen si les necessitats de material etc ho justifiquen, i gratuïta sempre que sigui possible) aprofitant espais com els museus, el mateix carrer en època de bon temps, etc, simplement adaptant la fòrmula actual de programació infantil, bastant completa, a edats superiors.
Una cordial salutació