Joan Berlanga. Autor: David B.

‘Els serveis públics municipals: un bé comú a protegir’, per Joan Berlanga (UpC)

ARTICLE D’OPINIÓ
Joan Berlanga, portaveu municipal d’Unitat pel Canvi i primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament

Els serveis públics són un element bàsic de les nostres vides que aborden aspectes tan importants i quotidians com tenir aigua corrent a casa, accés a transport públic o una escola bressol al barri. La quantitat i la qualitat d’aquests serveis públics tenen un gran impacte en tota la població, però són especialment rellevants per aquelles persones que no tenen el poder adquisitiu per pagar-se alternatives quan un servei públic no hi és o no funciona prou bé. En origen la majoria dels serveis públics van estar en mans públiques. Però la lògica de l’actual sistema econòmic ha fet que aquests serveis hagin acabat en empreses privades que els gestionen amb finalitats lucratives mitjançant concessions.

Sabadell no és una excepció d’aquesta realitat, i per exemple els serveis funeraris, de neteja o d’atenció domiciliaria -entre d’altres- estan gestionats amb més o menys encert per empreses que obtenen considerables beneficis per oferir aquests serveis bàsics a la ciutadania.

Davant d’aquesta realitat des de l’esquerra alternativa plantegem la conveniència de recuperar la gestió municipal d’alguns d’aquests serveis. Aquesta voluntat topa amb dues dificultats.

  • Per una banda, la durada de les concessions, que en la majoria de casos estan blindades amb contractes molt llargs. Per exemple, la concessió del servei d’abastament d’aigua es va fer al 1949 per una durada de 99 anys i conseqüentment no finalitza fins al 2048. Així doncs…atado y bien atado.
  • Per altra banda, també trobem una legislació hostil -promoguda pels partits que defensen els interessos de les empreses beneficiàries d’aquests negocis- que dificulta a nivell legal avançar en aquesta direcció. Aquests favors atorgats es tradueixen sovint en places ben remunerades en els consells d’administració d’aquestes empreses per als polítics que fan possible la situació actual.

A partir d’aquesta situació, què podem fer des d’un govern d’esquerres i canvi per revertir-la?

Des de l’espai polític que represento entenem que primer de tot s’ha de treballar per garantir la qualitat del servei públic perquè és la qüestió que té més afectació i rellevància per les persones, i amb això no s’hi juga.

En segon terme, cal fiscalitzar i fer complir els contractes a les empreses que gestionen serveis públics des de la feina del dia a dia que han de fer els responsables polítics i tècnics amb els responsables de la gestió. Aquesta tasca cal fer-la amb rigor, fermesa i buscant sempre solucions que tinguin com objectiu final l’interès general, vetllant en tot moment per les condicions laborals del personal que hi treballa i sense caure en sobreactuacions electoralistes.

A Unitat pel Canvi és el que fem des de les responsabilitats que tenim en els serveis funeraris i d’abastament d’aigua. A tall d’exemple, aquest mandat hem aturat increments del preu de l’aigua (aquest 2018 de més d’un 6 per cent), dels serveis funeraris i del cementiri, proposats per les concessionàries responsables del servei, que no hem trobat justificats. I ho hem fet amb determinació, sense posar en perill la qualitat del servei ni creant incerteses perquè entenem que aquesta ha de ser la manera d’actuar d’un servidor públic.

A la vegada en aquest marc de fiscalització cal arribar fins a les últimes conseqüències quan es detectin irregularitats o indicis d’il·legalitats, talment com estem fent des del govern municipal en el cas del servei de neteja de la ciutat, que en aquests moments està en mans de la justícia.

En darrer terme els responsables polítics també hem de ser capaços de treballar per preparar un terreny més propici perquè els serveis públics no esdevinguin un camp de negoci pur i dur per al sector privat. Per fer-ho possible cal avançar cap a uns models de concessió on es potenciï als sectors econòmics amb major responsabilitat social, com per exemple les cooperatives, i internalitzar serveis quan sigui possible i convenient per l’interès general. Tanmateix per fer-ho possible és fonamental impulsar canvis legislatius a nivell català, estatal i europeu que ho facilitin perquè actualment l’autonomia municipal al respecte és força limitada.

Per acabar, els serveis públics són un patrimoni col·lectiu que tenen molta rellevància per a tota la ciutadania que cal gestionar amb màxima responsabilitat, i sempre al servei de l’interès general. El camí passa pel treball discret del dia a dia i no per la gesticulació ideològica de cara a la galeria.

A Unitat pel Canvi ho tenim clar. I actuem i actuarem en conseqüència.

Foto portada: Berlanga, en una roda de premsa. Autor: David B. 

Comments are closed.