‘La nova licitació del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) volem que sigui l’última’, per Rosa Salido (CGT)

ARTICLE D’OPINIÓ
Rosa Salido, delegada sindical, Activitats Diverses CGT Sabadell

El contracte del SAD amb l’Ajuntament de Sabadell s’ha adjudicat de nou a l’empresa Accent Social amb una vigència de dos anys,  fins al 2023.

El senyor regidor del PSC, Eloi Cortés assegura en diferents mitjans de comunicació “que en tot moment estarem a sobre per assegurar que es compleixi el contracte”. N’està segur, senyor Cortés? Així mateix ens recorda a les treballadores que les nostres reclamacions “estan purament en l’àmbit laboral, on l’Ajuntament no pot intervenir”.  Nosaltres, les treballadores, li recordem que es tracta d’un servei a les persones, un servei públic del que n’és responsable l’Ajuntament. Un servei públic que paguem entre tots i totes. Potser el regidor ha entès a l’inrevés el concepte de Servei Públic. Li recordem la seva responsabilitat com a regidor d’Acció Social i la del seu govern.

D’altra banda, l’executiu municipal ha comunicat “que l’increment del nou contracte permetrà millores salarials”. Les treballadores ens preguntem, a quines millores es refereixen? L’increment des del 2019 fins al 2022 (d’un 14% en quatre anys) es deu al Conveni Col·lectiu del sector SAD de Catalunya, no a una mesura decidida pel govern municipal (que millori l’establert per conveni). Sembla com si la pujada salarial fos cosa de l’Ajuntament, però no. Es tracta del conveni del sector, que és d’aplicació obligatòria. Les coses clares.

Des de fa més d’un any que les treballadores del SAD estem mobilitzant-nos, amb concentracions davant l’Ajuntament, per reclamar:

  • Igualtat salarial amb les funcionàries professionals de l’Ajuntament, que cobren un 40 per cent més, fent la mateixa feina que nosaltres.
  • Equips de Protecció Individuals (EPIs) insuficients. Sense seguretat per les treballadores ni per als usuaris/es. Treballem en contacte amb malalties infecto-contagioses (sarna, hepatitis, sida, síndrome de Diògenes, covid19…). En aquests casos, des de la comunicació per part de les treballadores a l’empresa, fins a l’activació del protocol, poden passar dies sense tenir els EPIs adequats.
  • Les ajudes tècniques són insuficients (les grues espatllades, llits baixos, quarts de bany sense mesures, sense plat de dutxa, condicions dels domicilis pèssimes). Les treballadores suportem un pes excessiu, som grues humanes. En aquest aspecte, la Llei de Prevenció Riscos Laboral és absent.
  • Pressió del dèbit horari, sobrepassant contracte laboral. Hores de més que no es paguen.
  • Jornades eternes i horaris sovint canviants. Aquí també la Llei de Prevenció Riscos Psicosocials és absent.
  • Temps de desplaçaments a l’oficina (anada i tornada) per a recollida de material, sense pagar des del 2012. I després, som nosaltres les que devem hores.
  • Temps de desplaçaments de domicili a domicili mal computats com a temps efectiu de treball (tot i tenir sentència judicial a favor).
  • En períodes de vacances es produeixen canvis continus d’usuaris/es a les treballadores, per no fer contractes nous.
  • No es fan contractes indefinits a jornada complerta.
  • I un llarg etc.

Pel que fa a la prova pilot ‘Sabadell més a prop‘, volem fer constar la nostra oposició. Ens oposem al pla pilot que es vol estendre l’any vinent a diferents punts de la ciutat perquè no representa cap millora per a les treballadores. Al contrari, es pretén que acabem substituint baixes i recuperant serveis, més enllà del nostre horari laboral i fent tasques que actualment realitzen les coordinadores. El pla pilot només pot representar un pas enrere en les nostres condicions laborals. El pla preveu fer grups de vuit treballadores i tot s’ha de cobrir entre elles, promovent un major grau d’auto-explotació de totes nosaltres.

Reclamem a l’Ajuntament de Sabadell que realitzi l’estudi econòmic sobre la viabilitat de la municipalització del SAD. Volem Serveis Públics de provisió pública 100 per cent, no externalitzacions ni contractes a tercers. Les grans empreses del sector, que són les que es fan amb els contractes, com Accent Social (del grup de Florentino Pérez), només busquen el màxim benefici a costa de les condicions precàries de les treballadores i a costa de la qualitat del servei.

Estem convençudes que la municipalització del SAD és una reivindicació justa i beneficiosa per a tota la societat. Una reivindicació que s’estén pel Vallès, a Catalunya i a tot l’Estat. Una reivindicació que aconseguirem fer realitat amb la nostra lluita i amb el suport de la ciutadania.

Mentrestant, reclamem al regidor d’Acció Social un control exhaustiu del compliment del plec de clàusules i un àmbit on la representació sindical puguem plantejar a l’Ajuntament les problemàtiques que detectem per mirar de resoldre-les.

Foto portada: Míriam López (d’Accent Social) i una de les seves usuàries a Sabadell. Autora: Júlia Ramon.

Comments are closed.