‘L’esport sabadellenc, planter de valors’, per Quim Belmonte (Jovent Republicà)

ARTICLE D’OPINIÓ
Quim Belmonte. Primer candidat per a les municipals del Jovent Republicà

Em trobo en un tren de camí cap a Milà des de Torí; gaudeixo d’unes minivacances. Entre visita i visita, miro les xarxes socials i observo les crítiques a la FIFA i a les seleccions del mundial de Qatar, país que no conec que respecti cap article de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Davant d’això i a molt petita escala, se m’acut pensar en els valors en l’esport sabadellenc, i en faig una cerca ràpida. Algú els coneix? Algú s’ho ha plantejat? El Consell Esportiu de Sabadell ens fa un decàleg molt complet de bones pràctiques per als adults que acompanyen els joves, però són lluny de l’abast de tothom i no reflecteixen la pregunta que em plantejo.

L’esport, com la cultura, ha estat sempre tractat com l’àmbit d’on treure rèdit polític sense haver de fer gaire res: només imatges. Tothom ens parla d’esport amb valors sense concretar ben bé què és o deixa de ser. Per això, ens cal un canvi en la manera d’entendre’l des de totes les perspectives: ens cal un Sabadell que destaqui per ser pionera, mitjançant l’esport, en el foment de valors com la salut física i mental, la socialització i la cohesió social, el sacrifici, el respecte, la igualtat o l’equitat, entre tants d’altres.

L’esport hauria de ser, en si mateix, un eix del qual treure’n pit quan parlem del nostre municipi, tant per la visió que en tingués com per les polítiques que s’hi duguessin a terme. Un exemple clar de l’esport com a eix fonamental de la vida quotidiana és Cuba, país que concep el fet esportiu com a eina de treball comunitari i que el socialitza arreu del territori des de la revolució: el desenvolupament de l’esport i de l’activitat física de manera autogestionada ajuda la comunitat a observar les problemàtiques, les formes d’interacció social existents i la manera de millorar i progressar com a societat. Aquest fet, doncs, va lligat directament amb la cultura del país (i, en el nostre cas, amb la mateixa idiosincràsia sabadellenca). Tot plegat ha de fer que vegem l’esport com prioritat política.

Aquesta visió, transportable a Sabadell, ens fa veure que l’esport ha de ser una eina imprescindible per donar protagonisme a la comunitat i generar-hi tots aquells elements esmentats més amunt. Però, a tot això, ens cal parlar d’un últim element: com ha de ser aquest procés? Sembla lògic que, amb tot el que he esmentat fins ara, el debat i la generació de valors els hagi de fer el conjunt de la població sabadellenca: des dels clubs i les agrupacions esportives, fins als veïns i veïnes de totes les edats.

Perquè, si ens creiem de debò que hem de representar el conjunt de la comunitat, les decisions polítiques les ha de prendre tothom.

El diari digital iSabadell obre la possibilitat als representants d’entitats, partits polítics i altres col·lectius a enviar articles d’opinió, reservant-nos el dret a la seva publicació. L’espai d’opinió reflexa la visió personal de l’autor de l’article. iSabadell només la reprodueix.

Foto portada: Quim Belmonte. Autor: cedida

Comments are closed.