Demanen als partits a l’esquerra del PSC que s’uneixin

Un grup de ciutadans vinculats a diversos col·lectius socials i polítics de la ciutat han presentat aquest dimarts el manifest ‘Unir l’esquerra alternativa a Sabadell’, que presenten aquest dijous a l’Espai Àgora de Sol i Padrís. Demanen que les forces d’esquerra alternativa a la ciutat formin una aliança electoral per aconseguir el canvi a Sabadell.

El manifest, que es pot trobar al bloc ‘Unir l’esquerra alternativa a Sabadell‘, compta fins ara amb un centenar d’adhesions. Malgrat que es presentarà públicament aquest dijous a l’Espai Àgora del centre cívic de Sol i Padrís a les 19.30 hores, aquest dimarts s’ha presentat a la societat. Els impulsors demanen que es constitueixi una aliança “unitària” entre les diferents forces d’esquerra alternativa a la ciutat. Anomenen directament a ICV, EUiA, Entesa per Sabadell i la CUP. El grup s’ha reunit en els darrers mesos i ara volen presentar la seva idea a la ciutadania i reunir-se amb les diferents formacions polítiques.

Asseguren que la regeneració democràtica i la fi del clientelisme així com la defensa del sector públic i uns pressupostos socials haurien de marcar l’agenda del futur govern local. El grup demana que la candidatura s’impulsi des de la base.

La crida es dirigeix essencialment a les quatre formacions d’esquerra esmentades. Segons ha explicat l’historiador Enric Prat, no es dirigeixen a sectors socialistes perquè el PSC no forma part de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ni s’ha posicionat contra la corrupció. I tampoc a sectors d’Esquerra Republicana de Catalunya perquè estan donant suport a les polítiques “neoliberals” que executa la Generalitat presidida per Convergència i Unió amb el suport dels republicans. Tot i així, Prat no tanca la porta a parlar amb republicans i socialistes crítics.

Una vella reivindicació

Unir l’esquerra a Sabadell (almenys l’esquerra que es trobava agrupada sota les sigles primer del PSUC i després d’ICV, però sobretot sota el lideratge d’Antoni Farrés) és una vella aspiració d’alguns sectors socials a Sabadell des de les diverses trencadisses que han marcat l’esquerra local des de l’any 1999. Ara, però, aquest grup considera que hi ha l’oportunitat de generar una alternativa de govern a Sabadell.

La situació de crisi actual i les conseqüències del cas Mercuri fan que s’obri un panorama nou. Ara creiem que hi ha possibilitat per fer-ho. No serà fàcil, perquè l’esquerra està molt fragmentada i hi ha qüestions de personalismes i interessos partidistes. Però l’experiència que volem dur a terme sí que és inèdita, perquè abans eren les direccions dels partits les que negociaven, però ara ho demana un moviment des de fora”, ha assegurat un dels impulsors i signants del manifest, el periodista i col·laborador de iSabadell, Antonio Santamaría.

Entre les persones que han signat el manifest, es troben exregidors, com Manel Larrosa, Emilio López, Juan Guil, Francisco Morales i Josep Maria Matencio; actuals regidors del consistori, com Carme Garcia i Carles Marlés (ICV) o Marisol Martínez (EUiA). També persones vinculades al moviment veinal o associatiu a la ciutat, com Amador Ruiz (FAV), Hugo Colacho (FAIV), Rita Huybens (Lliga dels Drets dels Pobles), Joaquín Heredia (Casal Cubà), Pilar Sánchez (iaioflautes) o l’històric sindicalista Juan Ignacio Valdivieso. L’han signat també altres professionals, com el periodista Xavier Vinader, l’advocat de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Raül Garcia Barroso, l’historiador Enric Prat i l’antropòloga i vicerectora de la UAB, Sílvia Carrasco, l’enginyer i expresident de l’ADENC, Manel Cunill, entre altres.

Presentació a l’Espai Àgora

El manifest serà presentat aquest dijous a les 19.30 hores a l’Espai Àgora, al centre cívic de Sol i Padrís. En definitiva, però, creuen que la ciutat necessita una alternativa i demanin a les diverses formacions polítiques que estiguin a “l’alçada que la situació reclama i plantegin, des de la unitat, una proposta de canvi polític real”.

Foto portada: presentació del manifest, aquest dimarts a l’Aliance Française de Sabadell. Autor: David B.

22 Comments