La regidora Anna Lara (Crida), al ple de febrer de 2023. Autor: J.d.A.

‘Nyap sobre la taxa d’escombraries’, per Anna Lara (Crida)

ARTICLE D’OPINIÓ
Anna Lara, portaveu del grup municipal de La Crida per Sabadell

La Crida defensem els serveis públics i que aquests es paguin amb impostos, però sempre que aquests impostos tinguin el màxim component redistributiu de riquesa possible. Això passa sempre perquè qui té més ingressos pagui més i qui té menys ingressos pagui menys. Per això davant un augment lineal dels impostos, que els apuja en el mateix percentatge a tothom, som crítics, però davant del nyap que estan fent que apedaça la tarificació social ens hi oposem frontalment.

El govern va anunciar que la taxa de residus augmentaria un euro mensual el 2024, però això no és del tot cert. De fet, no només han alterat el valor de les taxes, sinó que han variat els criteris de renda per estar en un tram o l’altre de la tarificació social, el qual genera desgavells completament il·lògics com que una persona sola que ingressi 65.000 anuals, li abaixa la taxa de residus. Això seria un mer ajust de càlcul si no fos perquè les famílies que menys tenen, les que cobren menys de 15.000 euros anuals, la taxa passa de 0 a 15 euros. Cal tenir en compte que quan t’emeten una taxa menor de 13 euros no s’intenta cobrar, perquè els costos administratius i de gestió no paguen la pena. Així que passem a cobrar-ne 15 a famílies que no tenen ingressos o estan per sota d’un Salari Mínim interprofessional per què? Per acabar-ne traient menys del que costa una bossa de xips?

Tot plegat demostra problemes greus en la gestió d’aquesta taxa per part del govern, ja que és del tot incoherent congelar els impostos un any i el següent augmentar-los un 15%, molt i molt per sobre dels augments que es faran per tot Catalunya. El que és incomprensible és que la repercussió pugui ser en proporció molt més alta sobre les més vulnerables.

Però el despropòsit entorn els residus no acaba aquí. Aquesta setmana el govern de Sabadell traurà un conill de la txistera que doblarà les taxes mitjanes i els efectes sobre les rendes més baixes serà encara superior. Al mateix ple en què aprovem impostos, taxes i preus públics municipals volen delegar el servei de tractament de residus al consell comarcal, i si bé no ens sembla malament mancomunar serveis amb altres ajuntaments, evidentment està previst que generi una nova taxa sobre els habitants de Sabadell. Tinguem present que la taxa de residus recull uns 9 milions d’euros anuals i que el consell comarcal compta – de sortida- repercutir a la ciutadania uns altres 9 milions d’euros. Aviat el que pagarem la ciutadania de Sabadell per la gestió i tractament de residus no serà un 15% per sobre de l’any passat, sinó força més del doble!, i el govern ho sap sobradament. L’omissió d’aquest augment de taxes és deliberat i vergonyós.

El fet és que quelcom similar passarà en molts municipis perquè la llei de residus del 22 preveu que a la ciutadania se’ls ha de passar als rebuts el cost real del servei. No impedeix, però que s’estableixin bonificacions i de fet preveu tots els esforços possibles per a reduir la generació de residus. Aquesta llei omet les desigualtats de renda, però no obliga a fer-ho als alcaldes. La nova taxa serà – ara per ara- igual per tots els sabadellencs i sabadellenques, ingressin 10 o 200 mil euros l’any. A més a més, com que Sabadell no ha avançat cap al porta a porta ni cap mecanisme per saber qui recicla serà també igual pels qui reciclen i pels que no. L’objectiu de la llei – aconseguir un reciclatge més alt i reduir residus- salta pels aires.

Per cert, preguntat el govern per aquest tema, encara fan veure com que no tenen informació, una presa de pèl perquè l’estan negociant! El despropòsit de desincentivar la reducció de residus no s’atura aquí, el govern municipal preveu reduir la bonificació de l’actual taxa – la municipal- per reciclar i compostatge del 90 al 50%. Una família de 4 persones amb dos sous equivalents a l’SMI li corresponia una taxa de 77 euros, però fent compostatge es quedava en 7,7 €. Ara la taxa de Sabadell li pujarà a 38,51% el que és evident molt més que un 15 %, i caldrà sumar-hi la que el govern de Sabadell acordi amb el Consell Comarcal que sospitem s’elevi per sobre de la taxa inicial de 77 euros. Per tant, perquè aquestes mitges veritats? El que paguem per residus la ciutadania no pujarà un 15%, pot arribar a doblar-se o a multiplicar-se més de 18 vegades el que pagaven si es redueixen les actuals bonificacions.

El govern va dir que la pujada d’impostos, taxes i preus públics suposaria 11 milions d’euros més en ingressos, el cert és que caldrà afegir que es reduirà 9 milions d’euros dels costos de tractament de residus ara que s’assumeixen des del Consell Comarcal. Això vol dir que la pressió fiscal, només que en la taxa de residus i l’equivalent que estan acordant, serà el pitjor dels escenaris: es penalitza més a les famílies més vulnerables, és superior al 15% anunciat, i ve acompanyat de mitges veritats que s’assemblen massa a mentides.

No és només un augment d’impostos, és una gestió irresponsable quan ens caldria sinceritat, valentia i treball per reduir els residus que generem entre totes. Necessitem que el govern sigui responsable i assumeixi dir la veritat a la ciutadania, busqui la formula per bonificar les famílies més vulnerables i s’incentivi de totes les formes possibles l’augment del reciclatge.

El diari digital iSabadell obre la possibilitat als representants d’entitats, partits polítics i altres col·lectius a enviar articles d’opinió, reservant-nos el dret a la seva publicació. L’espai d’opinió reflecteix la visió personal de l’autor de l’article. iSabadell només la reprodueix.

Foto de portada: Anna Lara (Crida), al ple de febrer de 2023. Autor: J.d.A.

Comments are closed.