President del Gremi de Fabricants, Blai Costa. Autor: David B.

Opinió de Blai Costa (CIESC). ’40 anys’

ARTICLE D’OPINIÓ
Blai Costa i Creus. President de CIESC

Actualment, tots coincidim a posar en valor la col·laboració empresarial com un pilar fonamental per al desenvolupament socioeconòmic de les ciutats i la seva gent. Unir sinèrgies permet abordar temes de tots els àmbits des d’una perspectiva àmplia, ciutadana, amb visió de futur i amb la cooperació entre agents privats i públics. I per aquest motiu, el CIESC, Consell intersectorial d’empresaris de Sabadell i comarca, té una raó de ser, una missió i un compromís de participar activament en els reptes socials i econòmics del nostre territori.

Justament, aquesta voluntat és la que va promoure la fundació del CIESC, ara fa 40 anys. Era un divendres 30 de setembre de 1977, quan es van reunir al Gremi de Fabricants els representants dels principals sectors econòmics de la ciutat: la Fusta (F. Valldeperas), el Metall (A. Sala), el Transport (J. Hinojosa), la Construcció (J. Borrell), la Química (J. Argemí) i el Tèxtil (J. Guasch). També s’hi va afegir en J. Trabal, com a portaveu de diverses associacions. I, tal i com recull l’acta de constitució, la motivació essencial per impulsar el CIESC va ser la necessitat d’unitat de criteri i d’acció davant els reptes de futur.

Aquella constitució cal emmarcar-la en el context de la transició política -final de la dictadura i primeres eleccions democràtiques- i enmig d’una situació econòmica complexa -crisi del petroli, inflació, devaluacions, atur, dificultats empresarials…-. En aquest escenari, un aspecte va ser clau per empènyer als representants empresarials de Sabadell a seure en una mateixa taula: la unificació dels períodes de vacances, sobretot en dos dels grans sectors industrials com eren el tèxtil i el metall.

La memòria del Gremi de Fabricants de 1977 parla dels contactes entre presidents dels sectors industrials per tractar les dificultats que afectaven les seves empreses i recull, també, un viatge conjunt a Madrid per entrevistar-se amb representants financers i del govern. “Són diverses les accions que unitàriament ha realitzat el CIESC –diu la Memòria- destacant les reunions amb el primer magistrat de la Ciutat, contactes amb les centrals sindicals, amb la comissió de parats, estudis sobre vacances, etc.” O durant l’any 1978, segons consta en les actes, es van organitzar unes sessions sobre la reforma fiscal o reunions amb els sindicats per fixar les vacances i parlar de l‘atur i de l’Oficina d’Ocupació.

Si avui el CIESC no existís, caldria que els diferents sectors empresarials ens poséssim d’acord, com ara fa 40 anys, per aportar coneixement i impulsar transformacions econòmiques i socials que acabarien quallant en la creació d’un consell com el que tenim. Ara més que mai, ens trobem en un entorn de canvi continu que ens ofereix reptes i oportunitats que hem d’aprofitar per fer territori, crear ocupació i fer avançar a les nostres empreses.

A CIESC creiem en el nostre model d’actuació basat en escoltar, coordinar i potenciar els diferents sectors econòmics i, fer-ho, amb la col·laboració de les administracions públiques. Som el motor imprescindible per seguir activant l’economia productiva i generar riquesa, benestar i progrés social a Sabadell i a les ciutats de la seva comarca. Aquest és el nostre compromís, ara i fa 40 anys.

Foto portada: Costa, en una imatge d’arxiu. Autor: David B. 

Comments are closed.