‘Al Nord creixem amb la gent, creixem com a ciutat’, per Gabriel Fernàndez (Acció Social)

ARTICLE D’OPINIÓ
Gabriel Fernàndez, regidor d’Acció Social i del Districte 3

Dissabte passat, quan enceníem els llums de Nadal al nou arbre de l’estació de Sabadell Parc del Nord, vaig sentir l’emoció de les grans ocasions. Il·luminar aquest arbre és un símbol molt potent de la tasca col·lectiva que veïns i veïnes, entitats ciutadanes i Ajuntament estem fent conjuntament als barris del Districte 3. A sobre de l’estació hem plantat un arbre (una causarina), escollit per veïns i veïnes, i l’estem cuidant perquè arreli, perquè creixi fort i sa. I en les grans ocasions, com per Nadal, ens reunim i ho celebrem plegats. És un símbol que resumeix molt bé l’esforç col·lectiu i comunitari que, sota el nom de l’Àgora Nord, estem fent per enfortir la convivència al Districte 3 de la ciutat.

L’Àgora Nord és un procés pilot d’intervenció comunitària que va néixer el 2016 amb el convenciment que només hi havia un camí per cohesionar el Districte 3: que els veïns i veïnes, mitjançant totes les entitats o associacions de la zona, s’impliquin i participin activament en la millora del barri, colze a colze amb l’Ajuntament.

Així va sorgir l’Àgora Nord, un espai on veïns i veïnes i entitats, amb les quals tinc la gran sort de treballar conjuntament com a regidor del Districte, col·laborem per trobar solucions col·lectives. Compartim les percepcions sobre la realitat social i intercanviem informació sobre intervencions i projectes, per generar sinergies i potenciar els recursos i, el més important: arribem a acords!

Durant mesos hem treballat objectius comuns en diferents comissions: Espai Públic; Convivència i Seguretat; Ocupació i Inserció Sociolaboral, i Comerç i Intervenció Socioeducativa. Hi participen entitats veïnals i socials, centres educatius, cossos de seguretat i l’Ajuntament per analitzar i decidir què podem fer per millorar la vida del veïnat del Nord. El resultat tangible han estat un seguit d’actuacions que van des d’estratègies de convivència i coordinació amb els cossos de seguretat fins a cursos de formació o el projecte Lanzadera, que ha permès que la gran majoria dels 20 participants hagin trobat feina. També hem organitzat activitats per a nens i joves a la piscina aquest estiu. I hem treballat per aconseguir la pacificació del trànsit a la ronda de Navacerrada, el disseny de la nova plaça de Navacerrada –que tindrà un nom nou que està per decidir amb els veïns i veïnes– o els diversos cursos de formació per a persones sense feina a la Biblioteca del Nord.

Sóc conscient que el treball acaba de començar, però en poc més d’un any hem aconseguit fites impensables, fomentant la participació i la corresponsabilitat de tots els agents implicats. Una tasca que hauria estat impossible sense les ganes que hi posen tants veïns del districte, sense els voluntaris de les entitats, sense el treball dels professionals de l’Ajuntament i dels cossos de seguretat –Mossos d’Esquadra i Policia Municipal–, sense la implicació de les entitats del poble gitano, sense el suport de l’Associació Esportiva Can Deu en el marc del projecte CODIS, o sense l’ajut de MAIN per transformar les dinàmiques socials.

Certament els canvis ja són visibles, van des d’haver aconseguit que la Biblioteca sigui un espai de reactivació social –que s’ha convertit en un punt de trobada dels barris– fins a fites llargament esperades, com l’entrada en funcionament de l’estació del ferrocarrils del Parc del Nord, que s’ha fet realitat i que té un impacte positiu en la dinàmica dels barris.

Però, per a mi, els canvis més substancials no són aquests –i ho dic conscient de com és de cabdal tenir una estació de tren o una biblioteca dinamitzada–. El veritable canvi, la transformació que hem fet tots plegats, és l’actual millora de la convivència, la cohesió social i la qualitat de vida d’una part de la ciutat a través del diàleg, l’escolta empàtica i el respecte. Exemple d’això ha estat la primera Festa d’Hivern del Districte 3, on centenars de persones vam compartir dissabte passat una jornada inèdita a la història de la ciutat, perquè per primer cop es va fer una Festa d’Hivern d’un districte sencer. Quin orgull veure tanta dignitat, tant de treball col·lectiu i tants esforços de tothom per fer-ho realitat!

El projecte de l’Àgora Nord està creixent com aquest arbre que vam plantar fa uns dies. Ara és molt jove i pot semblar fins i tot feble. L’hem de cuidar perquè arreli i es faci robust. En alguns moments caldrà podar-lo, tallar-ne les branques i redreçar-lo si el vent el torça, però el que és important és que arreli. Llavors farà ombra i ens permetrà aturar-nos a gaudir d’una conversa amb veïns i veïnes. El nostre compromís com a Govern, i el meu personal, és continuar treballant, al costat dels veïnat i les entitats, per fer-ho possible.

Comments are closed.