Gabriel fernandez

Opinió de Gabriel Fernández (Catalunya Si): ‘Una #EuropaNova: la de les persones i els seus drets’

ARTICLE D’OPINIÓ
Gabriel Fernández i Díaz, Candidat al Parlament Europeu ERC-NECat-Catalunya Sí

El Parlament Europeu és la institució democràtica que representa un nombre de ciutadans més gran al món i que té ara mateix una incidència directa en la nostra vida molt més enllà del que imaginàvem: gairebé el 70 per cent de les coses que fem quotidianament venen condicionades per decisions que es prenen dins les institucions europees.

Per tant, les seves decisions tenen conseqüències directes sobre les polítiques dels Estats membres en tots els àmbits; repercutint sobre tota la població i, molt especialment, sobre els drets ciutadans i les polítiques de benestar i de cohesió social.

Ens hi juguem molt en aquestes eleccions europees, i emulant les paraules de l’Oriol Junqueras, “Ens hi juguem tant que gairebé ens ho juguem tot”. El nostre compromís social amb les persones que conformem aquest país – en especial amb les més vulnerables – ens exigeix implicar-nos-hi a fons, i promoure alhora la participació de tota la ciutadania per fer possible aquesta Europa nova.

Cal tenir clar a l’hora de les anàlisis que el nombre de persones que pateixen la pobresa a la Unió Europea ha crescut en 10 milions en els darrers 5 anys, fins arribar a 124 milions (un europeu de cada quatre, a Catalunya es calcula en 1,6 milions de ciutadans). La desocupació ha passat en poc temps d’una taxa del 7,1 per cent el 2008 al 10,9 per cent el 2013. Això significa que 26 milions d’europeus no tenen feina, i una part molt important d’ells no tenen possibilitats reals d’incorporar-se al mercat de treball. Davant aquesta situació, la Comissió Europea el passat 5 de març 2014, va publicar la seva Estratègia Europa 2020 per a un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

Però quan ens parlen de “creixement intel·ligent, sostenible i integrador”, quin model de desenvolupament passa pels nostres caps i els dels nostres politics europeus per a poder treure aquests milions de persones de la pobresa que tenim avui a Europa? El model de desenvolupament i de consum actual de les societats que ens autoproclamem riques i desenvolupades? No tindríem de donar-nos alguna altre discussió més filosòfica, més profundament política?

Europa té, entre diferents temes a resoldre amb urgència, una crisis econòmica, és cert, però aquesta no és la causa central de els dificultats que pateix actualment. Europa el que té és una crisi política, ja que com és evident ‘els fets’ estan governant als éssers humans (i als Estats) i no son els éssers humans els que governen els fets.

Hem creat un model de desenvolupament que ens ha portat un progrés material portentós i explosiu, que ha creat ‘societats de mercat’ (que condemnen inexorablement a la pobresa als més febles), i ens ha portat cap aquesta globalització actual. Un model basat en l’hiperconsum, que està agredint i esgotant el planeta, que ha de generar ‘coses que durin poc’ perquè ‘cal vendre molt’. Aquest model ni és intel·ligent, ni és sostenible i molt menys és integrador, però és el motor i base filosòfica que mou i ordena les nostres societats, perquè ens diuen que “si es paralitza el consum s’atura l’economia”, i si això succeeix arriba el fantasma de l’estancament i la pobresa per a cada un de nosaltres.

Llavors, el desafiament que tenim per davant les forces politiques progressistes i de canvi és d’una magnitud colossal i essencialment polític. Cal lluitar i construir un altre model de desenvolupament, ja que no podem continuar governats indefinidament per un mercat que condemna inexorablement a la pobresa a milions de persones, sinó que hem de governar nosaltres als mercats. La democràcia ha de ser qui governi a l’economia. I el Parlament Europeu, amb les seves limitacions però també amb les seves possibilitats, és un dels àmbits que pot esdevenir clau en aquesta construcció col·lectiva.

I per això des de ERC-NECat-Catalunya Sí, proposem començar a donar respostes immediates al patiment de les persones, assegurant els seus drets i comprometent-nos amb:

– Més democràcia i transparència, on els ciutadans decideixin els temes que l’afectaran directament, controlant els poders financers i els lobbies empresarials.

– Més prosperitat de forma sostenible, amb un Acord pel Deute i amb un Gran Programa d’Inversionsper a crear 10 milions de llocs de treball.

– Més justícia per tots els ciutadans europeus, amb un Pacte de Benestar i Cohesió Social per lluitar contra la desigualat, l’atur i la pobresa, i per garantir els drets i les llibertats.

No hi ha cap dubte; aquest 25 de maig Europa i Catalunya es juguen el seu futur. A les nostres mans està – i a la nostra participació – el poder enviar al Parlament Europeu el major nombre de representants amb valors i idees clares disposats a treballar per a fer possibles aquells canvis de caire irreversible que facin possible una #EuropaNova.

Comments are closed.