Marta Morell. Autor. David B.

Opinió de Marta Morell (Podem). ‘El proper 21 de desembre, recuperem la paraula’

ARTICLE D’OPINIÓ
Marta Morell, Cercle de Podem La Concòrdia de Sabadell.

El 21 de desembre ens hi juguem molt. Vivim un moment especialment delicat en el nostre país, amb motiu de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que ha suposat la intervenció del nostre autogovern. Per primer cop des del Franquisme i els primers anys de la Transició, Catalunya no té president de la Generalitat i les principals decisions que ens pertoquen, particularment la convocatòria d’eleccions catalanes, es prenen fora del nostre territori.

A això cal sumar-hi l’empresonament indefinit que pateixen Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, dos dirigents de les entitats sobiranistes, i bona part dels membres del darrer Govern de la Generalitat. Poques vegades ha estat més cert, tant que ens trobem en una situació del tot excepcional, com que aquests són fets d’una enorme gravetat.

És per això que en aquest escenari no hem de restar mudes, sinó que hem de recuperar la paraula a través del vot. Perquè si alguna cosa hem demostrat és que ningú ens pot impedir votar. L’1 d’octubre ho vam aconseguir, tot i les veus que deien que no ho faríem, i vam demostrar al mateix temps que la mobilització ciutadana és una eina molt potent alhora de defensar els nostres drets: sense la nostra valentia i la nostra convicció, malauradament no haguéssim votat.

No van ser els partits ni el Govern de la Generalitat qui estava a peu de col·legi per defensar una consulta promoguda per aquell mateix Govern, sinó que va ser l’empoderament ciutadà qui de forma pacífica va assegurar les urnes i va aconseguir imposar-se a la brutalitat policial. I perquè davant d’aquesta brutalitat tampoc podíem restar callades, el dia 3 d’octubre vàrem participar en la vaga i aturada general de Catalunya, un dia en què, un cop més, la ciutadania es va fer seus els carrers.

Tampoc podem, doncs, deixar l’aplicació de l’article 155 sense resposta, però aquest cop ha de ser una resposta electoral. Estem en un moment polític transcendental i la ciutadania ha d’estar a l’alçada. No puc compartir que el Parlament de Catalunya proclamés la República Catalana sense un mandat democràtic sorgit d’un referèndum amb garanties, pactat i vinculant, tal i com defensa Podem, però encara menys que el Senat aprovi aplicar l’article 155 de la Constitució espanyola sobre Catalunya.

És del tot inacceptable que se suspengui el nostre autogovern, perquè fer-ho és un atac clar contra els nostres drets polítics i contra les persones que hem escollit de forma democràtica a les urnes per tal que ens representin al Parlament. Si Mariano Rajoy vol governar Catalunya, que es presenti a les eleccions catalanes que ell mateix va convocar.

Per tot plegat, faig una crida a tota la ciutadania de Sabadell a participar en les eleccions del proper dia 21 de desembre i a demostrar que no ens faran callar. Des de Podem estem compromesos a plantejar una alternativa democràtica al 155 que permeti prendre la paraula a les catalanes mitjançant un referèndum acordat.

Però també ens comprometem a formular una alternativa social a les polítiques dels darrers governs catalans i espanyols, que faci possible reprendre la lluita contra les retallades, la defensa del nostre benestar i l’assoliment d’una societat més justa, on totes les persones siguin ateses en les seves necessitats. Mai més un Govern que no prioritzi, per sobre del fet nacional, solucionar els problemes que afecten àmbits tan sensibles com l’educació, la sanitat, l’habitatge o els serveis socials.

Per aquests motius i per deixar enrere, tant les conductes irresponsables i les errades polítiques d’uns, com les mesures antidemocràtiques i repressives d’uns altres, des del cercle de Podem La Concòrdia de Sabadell treballarem per tal que el sabadellenc Xavi Domènech sigui el proper president de la Generalitat de Catalunya i perquè la coalició Catalunya En Comú – Podem guanyi les properes eleccions catalanes.