Virgínia Dominguez - Cedida

Opinió de Virginia Domínguez (Entesa): ‘Regularitzant l’herència’

ARTICLE D’OPINIÓ
Virginia Domínguez, membre d’Entesa per Sabadell

Antic Mercat de Sant Joan, equipament associatiu ubicat en un espai encara qualificat com a “mercats-proveïment” en el planejament urbanístic vigent; Centre Cívic de la Creu Alta – Cal Balsach, equipament associatiu que es va construir en un sòl que constava com a “esportiu” en el planejament urbanístic; Antics habitatges dels mestres, habitatge dotacional públic, ubicat en sol qualificats encara com a “educatiu”…

Aquestes irregularitats són algunes de les herències del PSC que cal anar endreçant, una de les moltes feines –sovint molt internes– que ha hagut d’entomar el govern municipal.

Aquesta regularització és l’objecte de la modificació de Pla General (MPG- 115) que es va aprovar al Ple municipal del mes de maig amb l’abstenció dels quatre grups municipals de l’oposició, que devien pensar que ja anava bé que els usos d’aquests equipaments incomplissin la normativa. Si més no, no vam escoltar cap explicació que justifiqués l’abstenció en aquest punt.

Sí que vam escoltar, però, el portaveu del PSC, Josep Ayuso, afirmant que “no podem obviar la norma urbanística” sense el més mínim rubor ni cap signe d’autocrítica per l’herència que ha deixat la seva acció de govern. O referint-se a la paralització del projecte del Casal El Tallaret com un “enrenou”. La regidora de Participació, Glòria Rubio, va replicar que només es podia qualificar de perversió anomenar “enrenou” una denúncia penal (interposada pel propi Ayuso) que formava part de la revenja política. I el regidor d’Urbanisme, Maties Serracant, va recordar-li que ells, el PSC, “hi van posar un centre cívic en un espai qualificat d’equipament esportiu, sense més, i ara ho regularitzem. Aquest i molts altres equipaments”.

Traduït a la realitat quotidiana, la modificació de Pla general que va aprovar aquest ple implica evitar les expropiacions forçoses que han costat a la ciutat tants milions d’euros en els darrers anys sense que els anteriors governs busquessin alternatives, regula els usos d’equipaments que estaven disconformes i permet que els antics pisos dels mestres puguin ser incorporats a la bossa d’habitatges d’emergència.

Tanmateix, alguns portaveus no van semblar entendre la magnitud de la modificació ni la càrrega política de la feina mal feta en el passat i van preferir centrar-se únicament en el futur de Cal Balsach. Cal dir que, si bé la consideració de l’equip tècnic municipal en el seu moment va ser que no era necessari modificar el planejament per dur a terme la concessió al Casal el Tallaret, la conseqüència no va ser un contenciós administratiu fruit d’una legítima discrepància tècnica o administrativa, sinó una denúncia penal fruit de la mala fe que va provocar la paràlisi cautelar de l’expedient de concessió. Davant d’aquest bloqueig, el nou govern municipal ha optat per tramitar una modificació de Pla general per tirar endavant. Una modificació de Pla que el govern del PSC mai no va iniciar quan governava, possiblement perquè el seu “modus operandi” era saltar-se la legalitat a la torera quan li convenia.

No fa pas gaire tots els grups municipals van tornar a manifestar a la Sala de Plens que donaven suport a la demanda del Tallaret. La voluntat aparentment és unànime i ferma. Un motiu més, doncs, per haver votat a favor d’aquest punt que no només regularitzava equipaments ja existents, sinó que obria la porta al camí per poder aprovar unes noves bases de concessió de Cal Balsach.

Comments are closed.