L’Ajuntament demana que el judici a Companys es declari nul

  • Totes les forces, excepte el PP, demanen la nul·litat de les condemnes a mort efectuades pel franquisme.

  • El PP s’hi oposa per no “reobrir velles ferides”. “No són objectius amb la història”, acusen.

A proposta del Memorial Lluis Companys, i a 15 dies de la commemoració de l’assassinat del president de la Generalitat a càrrec de la dictadura franquista, l’Ajuntament ha reclamant que es declari nul el seu judici així com el de tots els condemnats a mort del franquisme.

De fet, la llei de memòria històrica aprovada pel PSOE l’any 2007 no preveia la nul·litat dels judicis dels condemnats pel franquisme. Un fet que entre altres va fer que Esquerra Republicana votés en contra i que va provocar moltes crítiques. Així que les associacions de víctimes ho continuen reclamant encara.

La moció ha tingut el suport de 24 dels 27 regidors del ple i ha estat presentada pel PSC, CiU, Entesa, ICV i EUiA. El regidor d’EUiA Joan Mena ha assegurat que era un “dia històric” recordant que Companys va ser diputat per Sabadell i que va ser l’únic president europeu elegit de forma democràtica afusellat. Per la seva part, el regidor d’ICV Carles Marlés ha recordat que Argentina ha posat els seus consolats a disposició de les víctimes del franquisme i també la doctrina de Nacions Unides. “Estem més a prop que la dignitat oficial dels represaliats pel franquisme sigui restituïda”. “No hi ha reconciliació amb amnèsia”, ha dit Marlés. La portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, ha afirmat el seu rebuig “a no poder revisar els consells de guerra” i ha esperat que “el nou estat català faci justícia a Companys”. Per part de CiU, el regidor Toni Font manté que “les sentències van ser injustes i cal que siguin nul·les”. Per part del PSC, Montserrat Capdevila assegurat que cal “restituïr memòria i dignitat” i recorda com ha fet Marlés que l’ONU demana jutjar els críms del franquisme.

Gesa (PP): “Reobrim ferides”

L’únic grup contra la proposta del Memorial Lluis Companys ha estat el PP. El seu portaveu, Esteban Gesa, ha assegurat que “si volem recuperar la memòria ho hem de fer sense adoctrinaments i sense reobrir ferides”. Per aquesta raó, justifiquen la seva negativa. “A la Guerra Civil es van vulnerar drets fonamentals per part de tothom”, recorda, mentre que acusa la resta de grups de parlar “sense objectivitat”.

Després de les crítiques rebudes en la rèplica per part de tots els grups, el PP ha condemnat l’atac “feixista” durant l’última Diada a Madrid i també l’atac “feixista” a la bandera espanyola i el retrat del rei al Fossar de les Moreres, durant una manifestació alternativa.

Sigui com sigui, PSC, CiU, Entesa, ICV i EUiA han votat a favor de la proposta. El PP ha votat en contra i el regidor no adscrit Antonio Vega s’ha abstingut.

ERC, satisfeta

Per la seva part, la formació política on va militar Companys, Esquerra Republicana de Catalunya, aquest mandat fora de l’Ajuntament, es mostra satisfeta per l’aprovació de la moció. En un comunicat, animen la ciutadania a participar en els actes commemoratius de l’assassinat de Companys, que es faran el 9 i el 13 d’octubre. Així mateix, asseguren que el vot en contra del PP mostra la seva complicitat amb el franquisme encara avui.

Foto portada: El ple, aquest dimarts. Autor: David B.

5 Comments