Foto portada: la portaveu municipal de Podem i segona tinenta d'alcaldessa. Autor: J.d.A

‘Per un govern d’esquerres a la Generalitat’, per Marta Morell (Podem)

ARTICLE D’OPINIÓ
Marta Morell, portaveu de Podem a l’Ajuntament de Sabadell

El 14 de febrer els catalans i les catalanes vam votar. Ho vam fer en un context excepcional, el de pandèmia, que de ben segur va propiciar un important descens de la participació electoral. Una participació que amb prou feines va superar el 50 per cent.

Però un cop fet l’escrutini, els resultats van apuntar clarament que s’havia obert una nova etapa al Parlament de Catalunya. Ciutadans i Junts per Catalunya han deixat de ser les dues primeres forces polítiques catalanes: ara ho són el Partit Socialista i Esquerra Republicana. Les dues formacions d’esquerres sumen 66 escons. Aquests 66 escons, sumats als 8 obtinguts per l’espai del qual forma part Podem -En Comú Podem– i als 9 de la CUP, donen una amplíssima majoria a les forces d’esquerres que formaran el proper Parlament: 83 escons dels 135 de l’hemicicle.

Per tant, els resultats de diumenge passat ens ofereixen l’oportunitat de tenir un govern de canvi a Catalunya, i sobretot, d’esquerres. Nosaltres hem reiterat amb insistència durant la campanya que ara necessitem un govern d’esquerres fort. És per això que el grup parlamentari d’En Comú Podem farà tot el que estigui a les seves mans per tal de fer realitat aquesta nova etapa també al Govern de la Generalitat. Els catalans i les catalanes ens mereixem tenir un govern que posi per davant de tot els interessos del conjunt de la ciutadania i que abordi amb polítiques públiques progressistes la reconstrucció social i econòmica d’un país durament castigat per la COVID19.

Governar per als milers de catalanes i catalans que han patit els efectes de la pandèmia és també la millor resposta que podem donar a l’entrada de l’extrema dreta al Parlament. Una irrupció que ens preocupa, perquè hem vist com el seu missatge d’odi ha tingut un ressò especial en alguns barris de la nostra ciutat i d’altres municipis del Vallès. Però crec que podem canviar aquesta tendència si les forces d’esquerres passem ràpidament de la competència electoral a la cooperació política, amb l’objectiu d’impulsar polítiques que no deixin ningú enrere, que apostin clarament pels serveis públics, que permetin revertir les retallades i, sobretot, que evitin que aquesta crisi sanitària, social i econòmica no la paguin, un cop més, els més vulnerables.

Al Congrés de Diputats ho hem fet: governen dos partits d’esquerres, el PSOEUnidas Podemos, i hem aprovat els Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2021 amb el suport d’una pluralitat de forces d’esquerra, entre les quals es troba Esquerra Republicana. A l’Ajuntament de Sabadell governem també les esquerres, PSC i Podem, tot i que en minoria.

Des de Podem seguim recordant que les forces d’esquerra sumen 21 dels 27 regidors i regidores del Ple, la qual cosa ens dóna també l’oportunitat de cooperar per impulsar plegades polítiques públiques ambicioses en benefici de la nostra ciutat.

Ara és l’hora, doncs, de formar un govern d’esquerres a la Generalitat. Hi ha diverses fórmules de govern possibles, que poden arribar a concretar-se mitjançant el diàleg i l’acord entre forces polítiques. Aquestes fórmules poden desenvolupar-se sense comprometre la defensa legítima dels posicionaments respectius en l’eix nacional, que són diversos, i sense condicionar els treballs de la taula de negociació entre el Govern d’Espanya i el Govern de la Generalitat, que haurà de tornar a reunir-se un cop es constitueixi el nou govern.

No estem obligades a seguir fent les coses com fins ara, però si que ho estem a donar una resposta social als efectes de la pandèmia des de les tres principals administracions: la municipal, la catalana i l’estatal. Fem, doncs, passos,  totes i tots, per tal que Catalunya tingui el millor govern possible, amb l’objectiu de superar les conseqüències de la COVID19. Un govern que sigui progressista i d’esquerres.

Foto portada: Marta Morell, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.