Un moment de la concentració al vespre. Autor: David B.

‘Prou feminicidis’, per Marta Morell (tinenta d’alcaldessa de Feminisme)

ARTICLE D’OPINIÓ
Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de feminisme, benestar animal i participació

Aquesta setmana hem sabut que la mort de la Yolanda, la nostra veïna de Gràcia, va ser un feminicidi, i cada vegada que assassinen a una dona em pregunto el mateix: què més hem de fer per arribar a totes?

Soc conscient que ens queda molt per fer en matèria de sensibilització i prevenció sobre violència masclista i que hem de qüestionar-nos si els missatges que volem enviar a la ciutadania des de les institucions arriben realment allà on volem. Desgraciadament, sabem que és una violència que no entén de classes socials, ni tampoc entén de límits geogràfics: resulta ben evident que certs missatges no arriben amb la mateixa intensitat a tots els racons de la nostra ciutat. Però nosaltres tenim la voluntat i el compromís de fer tot el que estigui a les nostres mans per tal que així sigui i per això creiem que hem d’impulsar iniciatives innovadores, que ens facin estar el més present possible en el dia a dia de les dones.

Una acció clara que hem engegat en aquest sentit és la descentralització dels punts liles a diferents barris de Sabadell. Ho hem fet per apropar-nos a tota la ciutadania, per no deixar cap dona enrere, per fer-nos visibles en àmbits que fins ara no havíem explorat, com són els mercats ambulants i les zones de pas. Ser presents a l’espai públic és molt important, perquè ens permet fer saber a les dones que no estan soles. No podem perdre de vista que l’angoixa o la por són presents en la vida quotidiana de moltes dones i que el nostre objectiu ha de ser facilitar que les persones que estan en aquesta situació se’ns acostin per tal que les puguem atendre i ajudar.

També els hi hem de fer veure que tenen a la seva disposició espais de confiança on poder explicar amb normalitat quina és la seva situació, atès que molt sovint necessiten ajuda per fer un pas endavant i verbalitzar que han patit o estant patint violència masclista. Posant els punts liles en llocs que no tenen res a veure amb l’oci nocturn -que és on sempre els havíem posat per tractar-se d’un ambient que moltes vegades esdevenia de risc-, aconseguim arribar a altres perfils, anem més enllà de nois i noies joves. També ens és possible comunicar-nos amb dones de més de cinquanta anys, dones que mai abans s’haguessin apropat a un punt lila. Això ens ofereix l’oportunitat de compartir converses amb elles sobre què és i què no és violència, sobre sexualitat o sobre qualsevol altra qüestió que els hi preocupi.

Un altre aspecte que crec que és essencial és el suport de la ciutadania per tal de detectar casos de violència masclista. Durant el confinament de la primavera passada vam demanar la col·laboració de comerços, associacions i comunitats de veïns per tal de difondre els telèfons de contacte del SIAD i la línia d’atenció contra la violència masclista, entre d’altres. La finalitat era que ens ajudessin a detectar situacions que tenen lloc a dins de les llars i que afecten a dones que no saben on adreçar-se per demanar ajuda. En un moment que tots i totes érem tancats a casa, aquesta iniciativa era molt necessària, tal i com ha demostrat l’augment del nombre de trucades d’atenció contra la violència masclista durant el confinament en tots els serveis. Ara hem de seguir treballant amb l’objectiu que la pròpia ciutadania tingui un rol cabdal en la prevenció i detecció precoç d’aquestes violències. Si ho aconseguim, arribarem molt més lluny.

En qualsevol cas, hem de tenir molt clar que és més necessari que mai acostar-se a tota la ciutadania, a persones de diferents edats, sexe, professions i classes socials. Qualsevol de nosaltres pot patir violència masclista; per tant, hem de seguir fent tota la sensibilització i prevenció necessària per erradicar-la. Les dones volem viure lliures i sense por, volem viure tranquil·les i sense pensar que ens maten pel fet de ser dones. Fins que no ho aconseguim, no tindrem una societat segura, justa i igualitària per a tots i totes.

Foto portada: concentració de repulsa al darrer crim masclista a la ciutat. Autor. David B.