‘Reclamem la gestió directa del SAD. Resposta al regidor Eloi Cortés’, per Rosa Salido (CGT SAD)

ARTICLE D’OPINIÓ
Rosa Salido. Secció sindical CGT- SAD de Sabadell

En l’entrevista que li va fer Diari de Sabadell (1-2 de novembre), el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés, valora positivament el servei d’Atenció a Domicli (SAD) i ignora les reclamacions que fa temps que plantegem les treballadores, reclamacions laborals i també respecte la qualitat del servei envers les persones usuàries. Amb aquest escrit volem recordar-li els temes que hem parlat amb ell i l’equip tècnic municipal, que encara estan sense resoldre. Per començar, ara fa un any, al desembre, vam plantejar el problema de la falta d’ajudes tècniques (llits articulats, grues, agafadors…). En aquella reunió se’ns va dir que aquesta qüestió correspon a l’Ajuntament, que el més aviat possible es posarien els mitjans tècnics necessaris a la nostra disposició per poder fer en condicions òptimes el nostre treball. Encara esperem que aquest compromís s’acompleixi i, mentrestant, les treballadores continuem fent de grues humanes. La nostra demanda de fer reunions periòdiques entre Ajuntament i representació sindical de les treballadores tampoc s’ha acomplert.

Quan el regidor diu que “han millorat les condicions laborals i salarials de les treballadores” oblida assenyalar que bona part de les millores són fruit de l’acció sindical que portem a terme des de la secció sindical de CGT. Continuem fent denúncies a Inspecció de Treball i demandes judicials. Des de l’última licitació amb Accent Social (del grup Clece, és a dir, del grup empresarial de Florentino Pérez), l’últim judici l’hem tingut el passat 26 d’octubre, per la qüestió dels temps de desplaçament. En aquest judici estem actualment a l’espera de la sentència.

També hem portat al ple una moció per a l’equiparació salarial amb les treballadores de plantilla municipal i per la municipalització del servei. Moció que no es va aprovar pel vot en contra del PSC. Des del 2019 ens estem concentrant un cop al mes al davant de l’Ajuntament. Però el govern del PSC insisteix a fer les oïdes sordes davant d’un col·lectiu de treballadores que tenim cura de la part més vulnerable de la nostra ciutat, des dels 8 als 100 anys i més.

Quan el regidor diu que “l’Ajuntament va injectar 700.000 euros extres a la concessió del servei per destinar-los a la pujada salarial” s’oblida d’explicar que aquest increment ve marcat així pel V Conveni Col·lectiu d’empreses del SAD de Catalunya. El 2019 l’increment va ser de l’1 per cent, el 2020, 1 per cent, el 2021, 4 per cent i el 2022, 8 per cent. L’empresa Accent Social va renunciar oportunament a la pròrroga per un any més el 2021, per no haver d’assumir l’increment salarial, i li va passar la pilota a l’Ajuntament, que en el nou contracte ja ha pujat un 17 per cent el preu hora per a cada servei. Ara, l’Ajuntament està pagant a l’empresa contractada 21 euros per hora de servei de Treballadora Familiar (TF) i 18 euros per hora d’auxiliar de la llar, mentre que les treballadores, amb l’increment de l’any 2022 inclòs, estem cobrant 10 i 9 euros per hora, respectivament.

Així, el que el regidor presenta com una millora que s’atribueix com una iniciativa política pròpia de l’Ajuntament, en realitat tan sols és l’aplicació del Conveni establert del SAD de Catalunya. Parlem clar i deixem de confondre a les treballadores i a la població.

Respecte de la formació, una altra de les qüestions de què presumeix el regidor i l’empresa, cal dir que se segueix pressionant a les treballadores amb la bossa d’hores perquè facin la formació fora de la seva jornada habitual. Una bossa d’hores que la mateixa inspecció de treball ha determinat que deixa desprotegides a les treballadores pel que fa al compliment de la jornada i que no és legal.

En aquesta primera jornada de formació es van presentar junts l’empresa i la regidoria d’Acció Social. Evidentment, per fer-nos el discurs que tot va bé, però els problemes que plantegem segueixen sense resoldre’s. Al final, les que fem la feina som les treballadores del SAD, l’aportació de l’empresa no és altra que la de fer negoci del nostre treball. Res més. Lucrar-se amb un servei que fet amb gestió directa permetria millors condicions laborals per les treballadores i millors condicions de cara a les persones usuàries. El SAD és un servei imprescindible per a la nostra ciutat i nosaltres seguirem batallant per la qualitat del SAD i per millorar les nostres condicions de treball.

Foto portada: un treballadora del SAD, fa uns anys. Autora: Júlia Ramon.

Comments are closed.