‘Recuperació amb més drets: uns apunts sobre el pressupost municipal de Sabadell’, per Javier Garrido

ARTICLE D’OPINIÓ
Javier Garrido, politòleg

És mitjançant el pressupost que les veïnes i els veïns tenim la possibilitat de verificar en quina mesura els compromisos que adquireixen els governs són un exercici de populisme o bé s’acaben fent realitat. En el cas de Sabadell, l’aprovació de pressupostos per a l’any 2022 resulta especialment rellevant, perquè permetran donar l’impuls definitiu al gruix dels  projectes que l`actual govern ha estat dissenyant des de l`inici del mandat.

S’ha repetit que aquests són els comptes més expansius de tota la història de la ciutat i és veritat. La suma històrica de 252.650.000 euros, un 8% més que l’any 2021, així ho demostra i aquesta és una qüestió de gran transcendència, perquè ens hem fet un fart de sentir, en les darreres dècades, que les crisis se superen amb austeritat. És a dir, amb la retirada de les institucions públiques de la vida econòmica, dels centres de salut, de les escoles, del mercat de l`habitatge o de la intervenció sobre el benestar social. En canvi, aquests pressupostos són la prova que el govern municipal sabadellenc fa una aposta ben diferent: fer de les polítiques públiques l’eix del contracte social.

La voluntat de superar els efectes d’una greu crisi mundial causada per la pandèmia és un altre dels trets distintius dels comptes municipals, amb unes xifres rècord d`inversió -26 milions d`euros- per al manteniment dels nostres ferms i voreres, dels equipaments o de parcs i jardins, però també per a noves infraestructures com el Nou Pavelló de l`Oest, el Portal Sud o la Nova Oficina d`entitats, entre d‘altres. Perquè invertir en un espai públic de qualitat, al mateix temps que es crea ocupació i s’impulsa l’economia de la ciutat, ens permetrà disposar una àmplia base material per a l`exercici dels nostres drets i de les nostres llibertats.

La vocació expansiva en matèria social també és incontestable .El pressupost d`acció social s`incrementarà novament, aquest cop un 8%. S`ampliarà també el capital de l`empresa municipal VIMUSA, en 2,4 milions, com a part d’una política d’habitatge que iniciarà la construcció de 528 nous habitatges de lloguer protegit abans de la finalització del mandat. Són xifres amb un impacte igualitari molt clar sobre el conjunt de veïnes i veïns, mentre es treballa des de l’àrea de feminismes, benestar animal i participació, dirigida per la tinenta d’alcaldessa Marta Morell, per fer un salt en igualtat i drets civils. En són bons exemples l’aprovació d’instruments tan importants com el reglament per a la igualtat i drets de les persones LGTBI, el pla d`interculturalitat, el pla del poble gitano de Sabadell, el pla de memòria històrica, el pla local de joventut o els projectes d’intervenció comunitària que es despleguen en diferents barris de la ciutat.

Dos tipus de crítica s’han adreçat a aquests comptes durant les darreres setmanes. Es diu, d`una banda, que es tracta d’uns pressupostos que palesen una absència d’idea de ciutat per part del govern municipal que els presenta. Aquesta és una consideració que no podem ignorar, perquè apareix de manera recurrent a les reflexions estratègiques de ciutat que s’han anat fent en els darrers anys, però tampoc l’hem de banalitzar. Primer, perquè darrera d’aquests pressupostos hi ha objectius tan necessaris com l`impuls econòmic, la creació d`ocupació, l`ampliació de drets per no deixar ningú enrere o l`evolució cap a una ciutat verda, amb actuacions com els sensors ambientals, la gestió de l`aigua o la protecció i millora del Rodal i de l`àrea del Ripoll. Segon, perquè, clarament, aquells qui governaven amb l’alcalde Maties Serracant, que personalment va verbalitzar quan era alcalde que la ciutat no tenia projecte, no són precisament els qui es troben en millor situació per afirmar que aquests són els pressupostos d’un govern sense projecte.

D’altra banda, s’ha remarcat el caràcter incert dels ingressos, en dependre aquests de transferències d`altres administracions, així com per l`impacte de la sentencia del Tribunal Suprem sobre l`impost de la plusvàlua. Una reflexió pertinent, tenint en compte els incompliments del passat, tant del Govern de la Generalitat com del Govern d`Espanya, però la pressupostació d`inversions, intervencions i polítiques és un pas previ indispensable per a la seva execució. En aquest sentit, el govern de la ciutat ha fet el que calia, perquè assignar recursos a uns objectius és l`essència de qualsevol pressupost. És, des del punt de vista pràctic, el principal exercici estratègic que cada any realitza un govern.

En definitiva, per al 2022, el govern de Sabadell ha posat en el centre dels seus objectius fer una ciutat que surti de la crisi amb més solidaritat, amb més drets i més preparada per fer la transició ecològica que l’emergència climàtica ens reclama. Contràriament a allò que havia estat la norma en mandats anteriors, les polítiques del govern plasmades en el Pacte de la Concòrdia seran executades gràcies a la seva pressupostació.

Comments are closed.