Foto portada: control policial a la Zona Hermètica. Autor: cedida.

‘Reflexions envers l’augment de la violència a la nostra societat’, per Xavier Bartroli (SPL-CME)

ARTICLE D’OPINIÓ
Xavier Bartroli, Sindicat de Policia Local – Cos Mossos d’Esquadra (SPL-CME) Ajuntament de Sabadell

Dimecres a la tarda un grup de 10 persones van agredir salvatgement dos policies municipals de Sabadell, causant-los diferents ferides (més info: ‘Un grup de 10 persones agredeix dos agents de la Policia Municipal de Sabadell‘).

Aquesta nova agressió s’afegeix a les moltes que estem patim darrerament els policies i també altres treballadors/es que estem al servei de la ciutadania, en un marc social molt preocupant de pèrdua de principis i de valors on la violència s’empra per imposar el ‘jo’ per davant del nosaltres, sense respecte pels demés, les normes i que s’encarrega de vetllar per la convivència pacífica.

En aquest cas els subjectes que rebem l’agressió som els policies però en moltes altres situacions les víctimes de les agressions són dones, infants, persones LGTBI+, etc. i hi concorren connotacions discriminatòries i d’abús de posició dels agressors sobre les víctimes.

Davant d’aquesta deriva és imprescindible una actuació ferma de tots els actors de la societat que lluitin de manera clara i contundent contra tot tipus de violència i que ho facin sempre.

Quan es produeixen aquestes agressions s’acostumen a fer declaracions de condemna de la violència i de suport i de recolzament a les víctimes, però des del SPLCME considerem que si les paraules no van acompanyades de fets concrets contra els agressors estan buides de contingut i difícilment aconsegueixen reconfortar les víctimes. 

Les institucions públiques, en aquest cas l’Ajuntament de Sabadell, han de personar-se sempre en el procés penal exercint l’acusació particular, enviant un missatge clar de que es combat activament la violència i de que es vetlla sempre per les víctimes del delicte, també quan estan exercint una activitat professional que depèn directament de l’Administració.

Però al marge de la persecució del delicte quan aquest s’ha produït cal que el conjunt d’administracions públiques impulsin un conjunt de mesures que n’impedeixin o dificultin la seva comissió, així com que facilitin la identificació dels responsables:

La crisi del sistema de valors i de respecte pels demés requereix un canvi en el model educatiu que requereix un ampli consens polític i social.

Cal redefinir la visió que té el dret penal envers conductes delictives en les quals hi ha de manera clara un component d’odi de l’agressor cap a la víctima però com que aquesta última no pertany a un col·lectiu vulnerable no es tipifica la conducta com delicte d’odi.

Cal analitzar si l’extrema gravetat d’alguns delictes violents com homicidis o agressions sexuals no prescriguin i quedin impunes amb el pas del temps.

I es fa necessari també implementar els avenços tecnològics disponibles, entre d’altres mesures, per facilitar la identificació dels responsables del delictes.

En aquesta societat accelerada que viu el moment i la immediatesa cal parar-se a reflexionar serenament sobre que hem de canviar i com ho hem de fer tots plegats per vetllar per aquest concepte abstracte que es l’interès general de la societat, tant necessari i tant difícil de concretar sinó el perseguim conjuntament.

Foto portada: control policial a la Zona Hermètica. Autor: cedida.

Comments are closed.