Caricatura de la revista satírica 'La Flaca' del 28 de març de 1873, que mostra el suport a la República per part de les repúbliques de Suïssa, Estats Units i França i el rebuig de les monarquies i els imperis.

‘Rescatar la memòria oblidada de la Primera República’, per Antonio Rodríguez Galián (Federalistes d’Esquerres)

ARTICLE D’OPINIÓ
Antonio Rodríguez Galián. President de Federalistes d’Esquerres a Sabadell i comissari de l’Exposició 150è aniversari Primera República

El passat dissabte, 11 de febrer, es compliren 150 anys de la proclamació de la Primera República espanyola. Aquesta efemèride va portar a Federalistes d’Esquerres de Sabadell a proposar a l’Ajuntament organitzar una sèrie d’activitats al voltant de la Primera República i de la implantació del republicanisme federal, que fou la força hegemònica a la ciutat fins a la Guerra Civil.

La Primera República va ser la culminació del procés, liderat pel general reusenc Joan Prim a la Revolució Gloriosa (1868), que enderrocà els Borbons i que cercava la democratització i la modernització d’Espanya. La Primera República, d’efímera existència, va haver d’enfrontar-se per la dreta a la insurrecció carlista i per l’esquerra al cantonalisme. El desembre de 1874 el general Martínez Campos va donar un cop d’estat que reinstaurà la monarquia en la persona d’Alfons XII.

L’any 1873 va ser molt agitat a Sabadell on els republicans federals ostentaren l’alcaldia i lluitaren amb tots els recursos disponibles per defensar la República, coneguda popularment com La Flaca. Malgrat el fracàs, el republicanisme federal arrelà a la ciutat.

El 1888, Francesc Pi i Margall, expresident de la Primera República i amb familiars a la ciutat, inaugurà Círcol Republicà Federal (CRF), la Catedral Republicana del Vallès. Des del Círcol es desenvolupà una intensa tasca política, social i cultural amb la biblioteca més important de la ciutat. També, aixoplugava diverses entitats progressistes de la ciutat com el Brot Vallesenc que muntà un museu, Lliga dels Drets de l’Home, Secció Femenina i Joventut Republicana Federal. Des de Círcol s’editaren llibres, revistes i publicacions periòdiques, la primera de les quals, El Federal, aparegué el 1884. En 1936 comptava amb uns tres mil socis.

El Círcol tenia delegacions territorials: Círcol Republicà de la Creu Alta (1910), Centre Obrer Republicà Federal de Can Rull (1926), el Círcol Republicà Federal de la Plaça de Barcelona (1928) i l’Ateneu Republicà d’Hostafrancs (1931) que comptava amb una Agrupació Femenina Anticlerical (1931). Així mateix, existien notables connexions amb el moviment obrer i sindical amb la seu a l’Obrera al carrer de l’Estrella.

Sabadell va ser una plaça forta del republicanisme federal. El districte de Sabadell elegia un diputat, segons un sistema majoritari semblant al britànic.

A les eleccions de 1891, les primeres per sufragi universal masculí, Pi i Margall va guanyar l’acta de diputat que revalidà als comicis, que se celebraven cada dos anys, de 1893. A la seva mort l’any 1901, amb la dura oposició de la dreta, li fou dedicada l’actual plaça Sant Roc, denominació que mantingué fins al 1939. El seu fill Francisco Pi i Arsuaga va ser elegit diputat per Sabadell a les eleccions a Corts de 1903, 1905 i 1907. Pi i Margall estava emparentat amb la família dels Sanmiquel i quan venia a la ciutat s’hostejava a casa dels seus cosins a la Via Massagué.

La força del republicanisme federal a la ciutat propicià que dirigents del republicanisme federal català es presentessin pel districte de Sabadell com a opció realista per obtenir l’acta de diputat. Aquest fou el cas de Francesc Layret, elegit el 1919 que, a més, fundà i dirigí el setmanari sabadellenc L’Avenir. Després del seu assassinat, al novembre 1920, a les eleccions parcials per cobrir el seu escó, fou elegit el seu company Lluís Companys que estiuejava a Can Rull. A la Segona República, després de la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930), els dos alcaldes de la ciutat, Salvador Ribé i Magí Marcé, pertanyien al CRF que es presentà en coalició amb Esquerra Republicana de Catalunya.

Amb aquest senzill programa d’actes es busca rescatar una memòria oblidada sense la qual resulta impossible entendre la història contemporània de Sabadell.

Més informació:

El diari digital iSabadell obre la possibilitat als representants d’entitats, partits polítics i altres col·lectius a enviar articles d’opinió, reservant-nos el dret a la seva publicació. L’espai d’opinió reflexa la visió personal de l’autor de l’article. iSabadell només la reprodueix

Foto portada: Caricatura de la revista satírica ‘La Flaca’ del 28 de març de 1873, que mostra el suport a la República per part de les repúbliques de Suïssa, Estats Units i França i el rebuig de les monarquies i els imperis.