El portaveu d'ERC, Gabriel Fernàndez. Autor: David B.

‘Sociovergència a Sabadell, no, gràcies. Som una altra cosa’, per Gabriel Fernàndez (ERC)

ARTICLE D’OPINIÓ
Gabriel Fernàndez, portaveu municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya

El nou pressupost de l’Ajuntament de Sabadell s’ha aprovat avui de manera inicial amb el suport del PSC, Junts per Sabadell i Podemos. Esquerra Republicana, primer grup de l’oposició, hi hem votat en contra. El que el govern PSC-Podemos i Junts han posat a la consideració del Ple municipal són el projecte, els valors i les prioritats polítiques inherents als comptes.

Aquest govern gaudeix d’això que justament no vam tenir nosaltres al primer any del nostre mandat, producte de l’evident paràlisi dels últims anys socialistes: projectes rellevants i transformadors de la ciutat iniciats, que els pròxims mesos continuaran desenvolupant-se o bé que s’acabaran d’executar durant el 2020, el 2021 i, fins i tot, el 2022. Una bona herència de la qual el govern actual treu suc en cada foto o vídeo que es fa des que ha començat el mandat; projectes que impacten positivament en la ciutat i en la vida dels nostres veïns, com feia molts anys que no passava a Sabadell.

Constatem falta d’ambició política. Aquests pressupostos podrien haver servit per fer continuar avançant la ciutat, i es queden on érem. Voldríem creure que el govern PSC-Podemos no ha tingut marge de millora possible, però el cert és que li hem deixat una ciutat sanejada, amb la màquina en marxa, amb millores importants: algunes, no gaire visibles; altres, que estan a punt de veure la llum després d’importants retards causats, en part, per la llei d’estabilitat pressupostaria o l’aprovació de la llei de contractació pública. Retards deguts, també, amb tota seguretat, a la inexperiència d’un equip nou. Reconèixer tots aquests factors no ens fa ni més ni menys competents: ens fa més honestos davant la ciutadania.

Són uns pressupostos que permeten al govern disposar de més recursos no pas per una tasca de racionalització de la despesa pública (això ja ho vam fer nosaltres), sinó pel fet que han incrementat la pressió fiscal a tots els ciutadans: s’ha apujat l’IBI, per exemple, un 2 per cent.

A Esquerra Republicana ens sap greu no haver pogut negociar el contingut d’aquest pressupost, ja que en cap moment hem vist opció real de poder planificar i construir un document que fos de consens entre el govern i nosaltres. Si realment hi hagués hagut una voluntat real de negociar, els grups municipals haurien disposat, quan tocava, del detall del pressupost en comptes de la informació minsa que el govern ens va facilitar.

Una altre tema no menor: avui s’ha produït, tot just, l’aprovació inicial del pressupostos, que n’obre el període d’al·legacions o d’informació pública. Això vol dir que no disposarem de pressupost efectiu fins a finals d’abril o principis del mes de maig. Gairebé cinc mesos d’aquest govern sense capacitat real de gestió —cinc mesos perduts—, i això no és responsabilitat de l’oposició, sinó responsabilitat exclusiva del govern actual.

També i sobretot, però, els set regidors d’Esquerra Republicana, que representem més de 19.200 sabadellencs, hem votat ‘no’ al pressupost del govern PSC-Podemos i Junts per un tema d’estil de fer política i de model de ciutat.

Nosaltres no fem adhesions: fem negociacions polítiques que repercuteixen en el benestar dels nostres veïns. I això no s’ha donat amb nosaltres, que som el principal partit de l’oposició. Tenim la legitimat i la responsabilitat de defensar el parer i l’opinió d’una part molt important de la ciutat de Sabadell, i per això hem trobat a faltar la possibilitat real d’entrar en un procés de negociació.

El nostre suport a la principal eina de gestió política d’un municipi —els pressupostos— no està en venda. Ni per un carrer, ni per una plaça, ni per una oficina, ni per un parell d’assessors de govern.

Darrera del pressupost, hi ha un model de ciutat, i el nostre no té res a veure amb el sociovergent. Tampoc tenim res a veure —res de res— amb les velles formes de fer política —malauradament, vigents— d’algunes formacions o persones.

Malgrat això, Esquerra mai ens neguem a la possibilitat d’arribar acords que dignifiquin l’acció política i que siguin positius per a la nostra ciutat. Acords que ens permetin a tots plegats avançar cap a una Sabadell republicana, és a dir, una Sabadell capital de la prosperitat, del benestar i dels drets socials. Dels de tothom.

Si el govern PSC-Podem hagués obert un procés de negociació real i prioritari amb el grup republicà, el principal de l’oposició, hauríem estat oberts a asseure’ns, però, malauradament, hem constatat que, com en altres àmbits del país (el Consell Comarcal o la Diputació de Barcelona), la sociovergència és a Sabadell una evident realitat política des de fa mesos. I aquest primer pressupost del mandat posa les bases d’aquest projecte polític i de ciutat sociovergent, que no és pas el nostre ni s’hi assembla gens.

Esquerra Republicana tenim una altra manera de fer política i un altre model de ciutat, un model absolutament diferent. Continuem treballant dia a dia al servei de tots els sabadellencs des de l’alternativa que representem.

Foto portada: Fernàndez, en un ple municipal. Autor: David B.