Estrella i llums de Nadal. Autor: David B.

‘Un Nadal diferent a Sabadell’, per Carmel Montllor (PSC)

ARTICLE D’OPINIÓ
Carmel Montllor Nogués, membre del Partit dels Socialistes de Catalunya

En el 2020 hem afrontat les Festes de Nadal en una situació força difícil motivada per la pandèmia de la Covid-19 que des de fa 10 mesos ha trasbalsat les nostres vides i que segurament ho seguirà fent en el 2021, si bé l’inici de la vacunació obre una porta d’esperança per aconseguir la immunitat de grup en el transcurs del present any. L’increment de la interacció social durant aquests dies festius ha fet augmentar els contagis i pot portar de nou al col·lapse del sistema sanitari en la que seria la tercera onada de la pandèmia. La situació és força complicada, perquè estem immersos en una crisi sanitària, econòmica i social, que qüestiona la nostra forma de vida i que ens obliga a replantejar-nos el model de societat que volem. Però aquesta situació tan problemàtica també pot ser una gran oportunitat si treballem plegats, aprofitem els recursos que vindran de la Unió Europea i tenim capacitat de resiliència.

La campanya “Sabadell fa Nadal” que s’ha desenvolupat a la nostra ciutat durant aquests dies és un bon exemple del que s’ha de fer. Davant la perspectiva d’unes festes nadalenques força trites per les restriccions imposades per la pandèmia i per la greu crisi que estem patint, calia un revulsiu per tornar la il·lusió a grans i petits i per incentivar la vida econòmica i cultural de Sabadell. Crec que amb esperit de superació, capacitat d’adaptació i imaginació ho hem aconseguit, creant un Nadal Màgic en benefici de tothom.

Com aspectes rellevants d’aquest èxit col·lectiu destacaria els següents:

  • Las bona organització dels actes programats i la seva adaptació a les restriccions de la pandèmia. La perimetració dels espais, els controls d’accés i la utilització de la cita prèvia han evitat les aglomeracions i han fet possible gaudir de totes les activitats.
  • La qualitat i l’extensió de la il·luminació i la decoració nadalenques en places i carrers dels principals eixos comercials. Les ornamentacions lluminoses, els arbres monumentals, les lletres grosses amb la paraula Sabadell, els arbres decorats amb regals i dos grans estels, han omplert aquest dies la ciutat de vida i color.
  • La creació d’un potent pol d’atracció en el centre digne de ser visitat, amb la il·luminació especial de l’Ajuntament i el pessebre monumental a la Plaça Sant Roc, la Fira de Santa Llúcia i l’espectacle Un Pas de Pardal a la Plaça Doctor Robert i la Fira d’Artesania i un dels dos grans l’estel lluminosos al Passeig de la Plaça Major, com a principals punts a destacar.
  • La distribució d’activitats pels barris amb els Carters Reials (Sala Miquel Hernández, Centre Cívic Can Rull i Granja del Pas) i els Parcs de Nadal (Escola Calvet d’Estrella i Escola La Romànica), destacant l’actuació d’artistes sabadellencs en aquests parcs com una forma de potenciar la cultura local, molt malmesa pels efectes negatius de la pandèmia.
  • La reconversió de la Cavalcada de Reis en la Fira Reial, garantint la presència dels Reis Mags i de les seves carrosses i la realització de tallers i activitats complementàries en un indret concret durant quatre dies. Aquesta reconversió ha permès als nens i nenes de la ciutat gaudir de forma ordenada i segura de la il·lusió que genera veure de prop als reis.
  • L’esforç d’adaptació del teixit associatiu de la ciutat que participa en les Festes de Nadal. Exemples d’aquesta adaptació els tenim en l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, que ha reconvertit l’exposició de l’Acadèmia Catòlica en un pessebre monumental a la Plaça Sant Roc i en pessebres més petits distribuïts pels aparadors dels comerços, o Sabadell Comerç Centre, que ha adequat el Campament Reial de l’ambaixador instal·lat a la Casa Duran, o les entitats que col·laboren en la Cavalcada de Reis, que han hagut de distribuir durant quatre dies una feina que abans en concentrava en un sol dia.

El resultat de tot això ha estat una participació de quasi 77.000 persones en les activitats programades des de l’Ajuntament i uns comentaris força favorables per part de la ciutadania en general. Tot el que s’ha fet entorn de la campanya “Sabadell fa Nadal” no acabarà amb la pandèmia, però ens ha permès gaudir d’un Nadal diferent i recuperar la il·lusió per afrontar en millors condicions el difícil camí que hem de recorre en el 2021 per superar la situació actual.

Foto portada: estrella i llums de Nadal. Autor: David B.