Ple municipal de novembre de 2019. Autor: David B.

‘Uns pressupostos per fer avançar Sabadell’, per Marta Morell (Podem)

ARTICLE D’OPINIÓ
Marta Morell, Grup Municipal de Podem.

El passat divendres dia 6 de març el Ple de l’Ajuntament va aprovar els pressupostos municipals 2020, amb el suport de les dues forces que formem el Govern, PSC i Podem, així com de Junts per Sabadell, i el vot en contra de Ciutadans, ERC i la Crida. Una aprovació que paradoxalment el portaveu d’ERC va qualificar com d’inici de la sociovergència a Sabadell, la qual cosa denota la confusió permanent en què viu aquest grup municipal.

Perquè ERC no només està instal·lat en una dinàmica de bloqueig des de l’inici del mandat, fent impossible els acords naturals entre forces d’esquerra que tenen una àmplia majoria al Ple, sinó que s’oblida que Junts no governa a Sabadell, sinó a la Generalitat, on ERC i Junts fan govern des de 2015. A Sabadell el que s’ha fet és un acord de pressupostos entre forces diverses, com per exemple ha succeït també a Barcelona, on ERC no ha tingut cap problema en sumar els seus vots als de Junts i als del PSC per fer possible que Ada Colau aprovi els pressupostos 2020 de la capital catalana.

El cert és que l’aprovació dels primers pressupostos de mandat a Sabadell era crucial per fer efectius els objectius del Govern. Uns objectius que, en primer lloc, posen les persones i els drets al centre de l’acció municipal. Per això hem incrementat un 3,1 per cent respecte a 2019 els recursos destinats a acció social, hem apujat un 15,68 per cent el recursos destinats a habitatge i VIMUSA disposarà de 5,1 milions d’euro per a la construcció d’habitatge protegit. Per aquest motiu, també, incrementem el pressupost en educació un 2,87 per cent, el de cultura un 4,71 per cent i els de salut un 6,6 per cent.

Un altre eix crucial per a nosaltres és atendre les necessitats dels barris. Ens cal una ciutat més neta i per això hi destinem 30 milions d’euros; una ciutat més segura per a totes i tots i per això incrementem el pressupost de seguretat, i també uns carrers  endreçats i adaptats, motiu pel qual destinem 1,1 milions al manteniment de ferms i voreres. També donem un impuls a la formació ocupacional i posem en marxa accions que ens han de permetre dinamitzar l’economia local i millorar la nostra capacitat de donar ocupació als sabadellencs i sabadellenques.

Respecte a les àrees de govern que gestiona Podem, corresponents a la tinença d’alcaldia de feminisme, benestar animal i participació, fins i tot Ciutadans va subratllar al Ple que sortien clarament reforçades, en un signe bastant clar de com impregna Podem l’acció del govern municipal. En efecte, en l’àmbit de la participació, garantirem l’obertura matinal de dos centres cívics més (Can Llong i Can Deu), l’aplicació del projecte A-Porta a Can Puiggener, l’adequació de la Nova Oficina d’Entitats i Voluntariat a Riu Sec i l’ampliació del Casal Cívic de la Plana del Pintor. En l’àmbit de feminisme i el de joventut, millorem els recursos per a la prevenció de les violències masclistes, per a la implantació de més Punts Liles, per consolidar el Servei d’Atenció LGTBI o per ampliar l’horari de l’espai jove de Can Deu. I en l’àmbit del benestar animal, podrem incrementar el nombre d’àrees d’esbarjo per a gossos a la ciutat i podrem millorar, tant la recollida i atenció dels animals abandonats, com les campanyes de sensibilització per a la tinença responsable.

Però vull subratllar dos compromisos de la nostra tinença d’alcaldia que tenen per a Podem una gran rellevància pràctica i simbòlica. D’una banda, que destinarem un 0,8 per cent dels ingressos a Cooperació, un percentatge significatiu en un país com el nostre, en què tantes administracions tenen manca de voluntat política de destinar el 0,7 per cent del seu pressupost a cooperació (sense anar més lluny, la Generalitat: la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, regentada per ERC i en concret, fins fa ben poc, pel conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, no preveu arribar al 0,7 per cent abans de 2030). De l’altra, impulsarem el Primer Pla de Memòria Històrica de la Ciutat, que ens ha d’ajudar a seguir convertint Sabadell en una ciutat referent en aquest àmbit.

Aquestes i moltes altres mesures denoten quin és l’esperit d’aquests pressupostos, un esperit d’esquerres i progressista que prioritza la gent de Sabadell i els seus barris. Davant de la vocació de bloqueig d’alguns, nosaltres apostem per donar forma a un projecte de ciutat amb sensibilitat social i ambiental. No hem vingut a les institucions a fer partidisme, ni a polemitzar amb altres forces polítiques de la ciutat, amb representació o no al Ple. I per sobre de tot no hem vingut a quedar-nos de braços creuats, sinó a millorar la vida de la gent i aquests pressupostos ens permetran fer-ho. Aquest és el meu compromís i el de la gent del meu grup municipal: Sabadell per davant de tot.