JDA Raúl Alegre

Nova cotització a la Seguretat Social per a estudiants en pràctiques a partir de l’1 de gener de 2024

Raül Alegre.
Assessor laboral JDA Sabadell

Introducció

L’1 de gener de 2024 marca un canvi significatiu en la cotització a la Seguretat Social per a estudiants que realitzen pràctiques formatives o pràctiques acadèmiques externes incloses en programes de formació a Espanya. Aquests canvis són el resultat del Reial Decret-llei 2/2023, de 16 de març, que inicialment estava programat per entrar en vigor l’1 d’octubre de 2023, però finalment es va ajornar fins a l’1 de gener de 2024. En aquest article, explorarem els detalls clau d’aquesta nova normativa i com afectarà als estudiants i les empreses.

Cotització a la Seguretat Social d’Estudiants en Pràctiques

A partir de l’1 de gener de 2024, els estudiants que realitzen pràctiques formatives, siguin remunerades o no, començaran a cotitzar a la Seguretat Social a Espanya. Això significa que tant els alumnes que participen en programes de formació com les empreses que els acullen estaran subjectes a una nova regulació.

Nova Disposició Addicional 52ª a la LGSS

S’introdueix una nova Disposició Addicional 52ª a la Llei General de la Seguretat Social (LGSS), que regula els termes d’inclusió en el sistema de Seguretat Social d’estudiants que realitzen pràctiques formatives o pràctiques acadèmiques externes incloses en programes de formació. Una característica destacada és que la cotització d’aquests estudiants en formació estarà bonificada al 95 per cent, la qual cosa alleujarà la càrrega financera tant per als estudiants com per a les empreses.

Protecció Social per a Estudiants en Pràctiques

Els estudiants en pràctiques tindran accés a la protecció social corresponent al règim de Seguretat Social aplicable, amb algunes exclusions importants:

  1. No tindran dret a la protecció per a l’atur.
  2. No estaran coberts pel Fons de Garantia Salarial.
  3. No cotitzaran ni rebran prestacions relacionades amb la formació professional.

És important destacar que en el cas de pràctiques no remunerades, també s’exclou la protecció per la prestació d’incapacitat temporal derivada de contingències comunes.

Plans d’Inspecció per Prevenir el Fraus

Per evitar l’abús o frau en la implementació d’aquestes noves regulacions, s’establiran plans específics per part de la Inspecció de Treball.

Conveni Especial i Retroactivitat

La normativa no estableix directament efectes retroactius, però es menciona la possibilitat de concertar un conveni especial quan les pràctiques s’hagin realitzat, com a màxim, cinc anys abans de l’entrada en vigor del Reial Decret-llei 2/2023, és a dir, entre l’1 de gener de 2019 i l’1 de gener de 2024.

Derogació de la Normativa Anterior

Aquesta nova normativa derogarà la Disposició Addicional 5ª del Reial Decret-llei 28/2018, que anteriorment regulava la cotització dels becaris a la Seguretat Social.

Resum de les Novetats

  • Cotització a la Seguretat Social per a estudiants en pràctiques a partir de l’1 de gener de 2024.
  • Introducció de la Disposició Addicional 52ª a la LGSS.
  • Bonificació del 95 per cent en la cotització d’estudiants en formació.
  • Protecció social amb exclusions específiques.
  • Plans d’inspecció per evitar el frau.
  • Possibilitat de conveni especial i limitacions en la retroactivitat.
  • Derogació de la normativa anterior.

Conclusió

L’entrada en vigor d’aquestes noves regulacions l’1 de gener de 2024 marca una fita en la cotització a la Seguretat Social dels estudiants en pràctiques a Espanya. Tant els estudiants com les empreses han de familiaritzar-se amb aquestes normatives per assegurar-se de complir amb les obligacions legals i garantir una transició sense problemes cap a aquesta nova etapa en la protecció social dels alumnes en formació.

Comments are closed.