Arnau Espejo

Arnau Espejo, ‘fingerboarder’: “m’agradaria que Sabadell tingués un ‘finguerpark’ públic”

Arnau Espejo, és veí del barri de Gràcia, té 20 anys, va estudiar il·luminació captació i tractament de la imatge i actualment treballa en una productora audiovisual. És membre de la Joventut de la Faràndula, on és monitor del Taller de Teatre infantil, afició que combina amb un curiós ‘hobbie’: el ‘finguerboard’.

Quines són les teves aficions?
M’agrada el món del motor, tot el que envolta a la fotografia, als esports d’acció, el ‘skate’, les bicis i el ‘finguerboard’.

Explica’ns que és això del ‘finguerboard’
El ‘finguerboard’ o ‘skate de dits’, va néixer als països nòrdics, on evidentment a l’hivern la gent no pot utilitzar el ‘skate’ normal i sortir al carrer a patinar. Degut al clima, la gent va començar a practicar aquesta modalitat que ha acabat essent com el ‘germà petit’ del ‘skate’ normal. S’utilitza una rèplica exacte en miniatura del que seria un patí gran fet a escala. La taula és de fusta, te les mateixes capes que un patí de debò, les rodes tenen coixinets… A part de la mida, en aquesta modalitat, es practica utilitzant els dits en lloc de les cames. Els trucs que es fan amb els dits són exactament els mateixos que els que es fan amb els peus.

Són molt petites les taules?
Doncs més o menys fan 32 mil·límetres d’ample per 105-110 de llarg.

I on es practica?
A molts llocs, sobre tot en uns llocs especials que es diuen ‘finguerparks’, que són iguals que els de debò però també a escala reduïda.

Com vas començar amb aquesta afició?
A mi m’agraden molt els esports d’acció, i una vegada vaig anar a un festival d’aquests esports que feien a Barcelona i entre les diverses activitats hi havia una carpa d’uns alemanys que ensenyaven el que era el ‘finguerboard’. Sempre m’havia cridat l’atenció perquè ho havia vist de petit, però des d’aquell dia vaig deixar de veure aquest tema com una joguina per començar a veure-ho com una afició.

I com vas aprendre les tècniques?
Doncs com que aquesta afició no té cap tipus de perill, no pots caure i et fer-te mal, pots practicar molt i sense risc. Poder arribar a fer els diferents trucs comporta una tècnica molt elevada, que s’aprèn amb molta pràctica, observant a altre gent com ho fa, veient vídeos… D’altra banda la tècnica és exactament la mateixa que la es fa amb les cames, però en petit i amb els dits.

Arnau Espejo
Espejo, practicant en el ‘finguerpark’ de casa seva. Autor: David B.

El ’skate’ gran també el domines?
No, amb el gran no hi vaig. Abans feia ‘longboard’ i feia descens per carretera, però ara amb la feina no tinc temps.

Tot i ser una afició, tu l’has portat més enllà?
Doncs sí, vaig començar fa sis anys i cada cop m’ho he anat prenent més en serio. Quan vaig començar a practicar ‘finguerboard’ feia una cosa amb els dits que volia ensenyar al món, a partir d’aquí, em vaig començar a gravar i a aficionar-me també al tema audiovisual. A partir d’aquí vaig començar a penjar els vídeos a internet, anar a competicions i vaig començar a conèixer el que era de veritat el ‘finguerboard’ com a afició.

Es una afició cara?
Home… una taula completa pot arribar a valdre entre 150 i 200 euros. Sempre ho comparo amb els aficionats al aeromodelisme, o al Scalextric, són joguines per a nens grans. Hi ha botigues especialitzades que només venen tauletes i complements. Hi ha molta gent que es guanya la vida produint material per aquesta afició.

Abans m’has ensenyat una taula que estava signada per tu, tens una línia de producte?
No, no és ben be una línia de producte. Jo estic patrocinat per una marca de La Rioja, que produeix taules professionals de ‘finguerboard’, i dins de les que produeix fa una línia personalitzada que es diu promodel, on el gràfic que apareix a la taula està dissenyat pel professional i porta el nom i els emblemes de cadascú. De fet ja estem treballant en un nou gràfic per llançar al setembre.

Em deies que participes en competicions, com et va?
Bastant bé, de fet vinc del País Basc, de participar en tres campionats en els que he quedat en primera posició, a Logroño, a la Playa de las Arenas i a Zalla. També he participat a competicions via internet, on et donen unes bases, fas uns trucs en vídeo, els envies i els més difícils guanyen.

Això vol dir que ets el campió d’Espanya de ‘finguerboard’?
No, no hi ha un campionat d’Espanya com a tal. Al ser un ‘hobbie’, no es considera un esport i no està federat, per tant no hi ha cap campionat oficial d’Espanya. És per això que no em puc considerar campió d’Espanya perquè aquest títol no existeix. El que sí que puc dir és que em considero una mica el referent a nivell espanyol.

També has participat en competicions mundials?
Sí, vaig cada any a una competició a Berlín on hi participen els 64 millors ‘fingueriders’ de tot el món. Allà només hi van els 64 representants de tots els continents, i jo hi vaig com a representant espanyol.

I vas guanyar?
No, l’any passat vaig quedar setè.

Setè entre els 64 millors del món, no està gens malament, no?
I tant, tot i que ja estic content només per estar seleccionat entre els 64 millors del món.

Arnau Espejo
Arnau Espejo, realitzant un truc. Autor: David B.

Has pensat poder-te guanyar la vida amb aquest ‘hobbie’?
De moment per a mi continua essent un ‘hobbie’. Tot i que m’hi vulgui professionalitzar de moment encara és una afició. Tot i guanyar competicions, no t’hi pots guanyar la vida, ja que la majoria de competicions els premis no són en metàl·lic i en el cas del campionat del món el premi és de 1.000 euros. Els que sí que es guanyen actualment la vida amb això és la gent que produeix el material. Això m’agrada molt però de moment les meves expectatives laborals són unes altres. De moment és una excusa boníssima, per viatjar, conèixer món i fer amics.

A casa teva tens un ‘finguerpark’ d’entrenament que és únic a Europa?
Sí, de fet és únic al món, només n’hi ha dos d’aquesta estètica. És una maqueta d’un ‘skate park’ en petit i feta en ferro per poder-la tenir a l’exterior. Amb el nou canvi de govern a l’ajuntament de Sabadell m’agradaria lluitar per poder fer un projecte social i construir una maqueta de ferro pública perquè la gent la pugui utilitzar en algun parc o plaça de la ciutat, tipus la que hi ha instal·lada a una plaça al costat del centre cívic de Porqueres a Girona.

Hi ha molta afició a Sabadell?
Al no ser una afició física que puguis veure a la gent practicant-la pel carrer, és difícil de saber, però moltes vegades em sorprenc perquè trobo a través d’internet gent de Sabadell que té aquesta afició. Desgraciadament Sabadell no és de les que tingui més aficionats, però a Barcelona i rodalies sí que n’hi ha molta i Catalunya és la comunitat autònoma que té més aficionats de tot Espanya. Per això crec que Sabadell seria un bon punt per posar una maqueta.

I faríeu competicions?
De fet ja s’ha fet alguna en botigues de roba i ‘skate’. També hem fet exhibicions al Festival Embassa’t i també algunes exhibicions a escoles. També estic intentant preparar una exhibició per quan es faci el campionat de ‘skate’ al Parc de Catalunya.

I on t’agradaria que s’instal·lés la maqueta?
Al Parc Catalunya o alguna plaça gran, tipus la plaça del Treball. A l’ajuntament li costaria el mateix instal·lar aquesta maqueta que una rajola. M’agradaria que l’ajuntament veiés que amb això, Sabadell, podria agafar un gran renom a nivell Europeu.

Fioto portada: Arnau Espejo realitzant un truc al ‘finguerpark’ de casa seva. Autor: David B.

One Comment