Inés Arrimadas. Autor: David B.

Arrimadas: “més que al xoc de trens la Generalitat va al precipici sense xarxa”

A menys de 12 hores per conèixer la data i la pregunta del previst referèndum sobre la independència, la cap de l’oposició i presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, sosté que la consulta no es farà i que la política catalana camina de nou cap a unes eleccions autonòmiques.

Arrimadas ha estat aquest dijous a Sabadell on s’ha reunit amb AVAN, la Federació d’Entitats Culturals FECUS, la Cambra de Comerç i ha visita el mercat de Campoamor, finalitzant amb un acte polític a la plaça del Pi de Ca n’Oriac. Minuts abans d’aquest acte, atèn iSabadell.

Quines reivindicacions ha trobat a Sabadell aquest dijous?
Hem parlat de serveis públics, amb entitats que treballen des del Tercer Sector amb col·lectius amb dificultats, de connexions i d’ocupació. Tot plegat, diverses reunions per veure que Sabadell té un potencial indubtable. El que ha de fer és recuperar el protagonisme econòmic al Vallès.

Aquest protagonisme econòmic s’ha perdut?
A nivell local no es lidera un projecte econòmic pensant en ocupació. Es governa de forma ideològica sense projecte, intentant sent els capdavanters i un altaveu del ‘procés’. Falten polítiques locals, de mobilitat, connexions, ocupació i també en serveis públics.

En quant a mobilitat, aquest dimecres la vicepresidenta del govern central va fer un nou anunci sobre el Quart Cinturó, en debat des de fa dècades. En són partidaris?
Tot cal fer-ho amb criteris tècnics però nosaltres sempre som partidaris de millorar les connexions. És evident que el cinturó de Barcelona ha crescut molt.

Entrant en el ‘procés’, aquest divendres es presenta la data i la formulació de la pregunta del referèndum, que sembla serà unilateral. Quines expectatives tenen?
És un dejà vu. El mateix que es va fer al 2014 amb el 9N. Veiem una reposició de la mateixa peli, ja vista 40 vegades. S’intenta vendre com una cosa nova un gènere molt passat de moda. Per tant, és un error seguir de nou repetint el 9N, gastant diners, frustrar molta gent que s’ha cregut el projecte independentista i frustrar a molta gent que ha vist com el govern de la Generalitat l’ha abandonat.

El 9N es va celebrar. Creu que aquest referèndum es farà? Sembla ser que el govern central ara és més actiu.
En l’altra ocasió el govern central no va fer res. Es va parlar de pactes entre el govern d’Espanya i el de la Generalitat.

Referèndum amb garanties i reconeixement no hi haurà.  I espero que no hi hagi un nou 9N. Ja està bé de gastar els diners dels ciutadans i pressionar als funcionaris per donar les claus de les escoles. Ja està bé d’haver de centrar-nos tot el dia en parlar del passat. Crec que la solució seran les urnes. Les de veritat: les que no fan canviar de passaport sinó canviar de govern.

Des del seu punt de vista, què hauria de fer el govern central a partir de la convocatòria formal del referèndum?
La data i la pregunta no diu gran cosa. El govern de la Generalitat no explica com hipotèticament el farà perquè no té ni idea de com fer-lo. No tenen pla. Per això sempre fan anuncis, cimeres, fotos, dies històrics però a l’hora de la veritat no concreten res perquè no saben com fer-ho.

En tot cas, si es convoca què hauria de fer el govern central?
Depèn del que pretengui fer la Generalitat. No podem parlar de com impedir el referèndum si no s’ha explicat com el volen fer. Però és evident que el govern d’Espanya ha de garantir la tranquil·litat dels funcionaris i que no es vegin amenaçats com fins ara de ser sancionats si no participen en un referèndum il·legal.

Inés Arrimadas. Autor: David B.
Arrimadas, aquest dijous. Autor: David B.

Des del punt de vista de Ciutadans, en què pot consistir el xoc de trens?
Més que al xoc de trens que la Generalitat va al precipici sense xarxa ni idea ni pla ni res. És un error que se solucionarà amb les urnes de les eleccions. Tenim una gran oportunitat de tenir un govern amb sentit comú i un projecte per a tots els catalans.

Com altres partits Ciutadans ja actua en pla preelectoral. Quan seran i quin és el seu objectiu?
Tenint en compte que el president Puigdemont va prometre que la legislatura duraria 18 mesos perquè es declararia la independència, molt més no ho poden allargar. Es poden inventar que volen repetir el 9N però el xicle no es pot estirar més. Espero que sigui en els propers mesos i nosaltres estem preparats per això. Estem preparats per governar Catalunya: tenim un equip de gent vinguda del món real en salut, en educació, en infraestructures, en agricultura, en justícia. És a dir, tenim un equip preparat amb experiència en el món real i no només amb experiència política. Estem farts de polítics professionals que no han fet ni brot en la seva vida fora de la política.

Sigui quan siguin els comicis, els tràmits parlamentaris encara segueixen. S’aprovarà en breu la reforma del reglament del Parlament i en principi la llei de transitorietat jurídica. Quines informacions tenen en aquest respecte?
Ells pretenen canviar les regles del joc del Parlament per a intentar fer-ho tot a la seva mida i silenciar a l’oposició sobretot. Opcions polítiques com Junts pel Sí i la CUP, que no tenen ni la majoria per modificar l’Estatut volen eliminar el debat en el Parlament i que la cambra estigui al servei de la independència. Consideren que Catalunya és casa seva i el Parlament el seu cortijo.

Junts pel Sí i la CUP tenen menys vots que els quatre grups parlamentaris de l’oposició: no tenen majoria social, no tenen cobertura legal, no tenen suport internacional i sobretot no tenen raó. Com a líders de l’oposició, ens oposem que intentin tapar la boca a l’oposició perquè representem a més votants que ells.

El Tribunal Constitucional ha tombat aquest mateix dijous l’amnistia fiscal aprovada el 2012 pel PP tot i que no afectarà a tothom que ha regularitzat capitals com Bárcenas o els fills de Jordi Pujol. Quina valoració en fan?
Ara veiem que a part d’una vergonya l’amnistia era inconstitucional. Cal recordar que es va aprovar pel PP i per CiU. Aquests que diuen ‘Espanya ens roba’ són els que van votar a favor de l’amnistia. Els que tenien com a president honorífic a qui es portava els diners dels catalans en nom de Catalunya. Una vergonya més, com les amnisties que va fer el Partit Socialista. Per això que no ens vinguin a dir que els que ens roben són els ciutadans de la resta d’Espanya.

Com s’explica que s’hagi volatilitzat el capital del Banc Popular i que en menys d’un mes es doni per un euro al Banc Santander. Què diu als ciutadans després de tot el viscut a la crisi?
La situació era insostenible. Serà una bona solució sempre i quan es garanteixi que no es dediquen diners públics al rescat i que qui va dipositar els diners tingui la tranquil·litat de que seguirà disposant d’ells. Si es demostra això al llarg del temps, potser sigui la solució menys dolenta.

Aquest dijous s’ha debatut una moció de censura al a comunitat de Madrid, com un pròleg de la que hi haurà al Congrés la setmana vinent. Ciutadans votarà en contra a les dues. El PP està complint amb C’s en els seus compromisos?
Tots els imputats per corrupció política han marxat, la comissió d’investigació està en marxa, s’ha aprovat la gratuïtat de llibres de text a la Comunitat de Madrid.

Arrossegant els peus i a contracor, el PP està complint perquè no els queda una altra i perquè no tenen majoria absoluta. És una molt bona notícia que els vells partits ja no tinguin majoria i que depenguin de partits que donem estabilitat a canvi de reformes i de mesures contra la corrupció. Si Cifuentes és imputada haurà de dimitir per la nostra exigència.  És el que diu el pacte i ella no és més ni menys que la resta.

El pacte del PP a nivell espanyol no perjudica les expectatives electorals de Ciutadans a Catalunya?
Vam fer un pacte amb el PSOE i els independentistes van votar en contra. Estaven encantats, com Podemos, que segueixi el PP. Podemos es queixa molt però quan va poder fer president a un socialista van votar en contra. Hi ha gent que està molt còmoda amb el PP al govern. Els que volen que Espanya vagi malament van estar encantats que no hi hagués govern o estigués en mans del PP de la majoria absoluta. Nosaltres hem de garantir que hi hagi estabilitat, govern, pressupostos, legislatura però sobretot que hi hagi canvis. Som els únics capaços de dialogar amb diferents partits, seure, cedir i explicar a tothom quins són els requisits per pactar. Som més útils aconseguint que el permís de paternitat s’hagi ampliat en 15 dies, que hi hagi més recursos per a sanitat i educació, que es prioritzi el corredor mediterrani i s’ajudi a l’autònom que estant tot el dia criticant com fa Convergència des del grup Mixt o Podemos, que vota ‘no’ a totes les investidures que no són del seu capitost Pablo Iglesias.

Foto portada: Arrimadas, aquest dijous a la plaça Farell de Ca n’Oriac. Autor: David B.