Carme Riera

Carme Riera, guanyadora del premi BBVA Sant Joan 2016

Carme Riera, amb l’obra Les darreres paraules, és la guanyadora del 36è Premi BBVA Sant Joan 2016 d’entre 34 obres rebudes a concurs. La Fundació Antigues Caixes Catalanes, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, el Grup BBVA i Edicions 62 han celebrat una roda de premsa a l’Edifici BBVA, situat a Plaça Catalunya (Barcelona), per informar sobre qui era el guanyador d’enguany.

Carme Riera, als 68 anys i amb més de 20 obres publicades, és la segona autora que ha assolit els cinc premis més importants de la literatura catalana, entre ells el Premi Ramon Llull i el Sant Joan. L’autora també té gran rellevància entre la literatura castellana, ja que va ser guardonada amb el premi Nacional de Narrativa de las Letras Españolas al 2015.

Les darreres paraules neix a partir d’una exposició que l’autora va preparar durant el 2015 dedicada a celebrar el centenari de la mort de l’arxiduc Lluís Salvador d’Hasburg, un personatge emblemàtic pels mallorquins perquè va suposar un canvi a l’illa balear. És una novel·la en forma de manuscrit de l’arxiduc Lluís Salvador d’Hasburg on confessa alguns fets de la seva vida, des del llit quan està a punt de morir, per justificar els seus actes, tant polítics com sentimentals. És una novel·la de ficció però basada en fets reals de la vida de l’arxiduc tant els que va viure a l’illa de Mallorca com pels que va viure a alguns racons d’Europa.

Premi BBVA Sant Joan

Aquest premi va ser creat per l’Obra Social de Caixa Sabadell l’any 1981 i és la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA, amb la col·laboració de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, els que convoquen aquest guardó. Té com a objectiu  fomentar l’escriptura i la lectura en català. Aquest premi té tres característiques fonamentals: és escollit per un jurat independent. El premi BBVA Sant Joan és el tercer guardó més ben dotat de les lletres catalanes, amb un premi de 35.000 euros lliures d’impostos i a banda els drets d’autor. A més, cal sumar al premi en metàl·lic, l’edició comercial de l’obra a càrrec d’Edicions 62.

El representant del Grup BBVA a Catalunya, Chistian Terribas, ha destacat que estan molt contents de “poder continuar les tasques socials de l’antiga Caixa Sabadell”. D’altra banda, la directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Belén Latorre, en la mateixa tònica que Terribas, ha afirmat que “estem compromesos amb la cultura i que l’objectiu és continuar el treball social de les caixes”. El llibre Les darreres paraules es publicarà el pròxim 31 d’agost, en el marc de la celebració de la Setmana del Llibre.

Foto portada: Carme Riera, guanyadora del premi BBVA Sant Joan 2016. Autora: A. Blánquez.